Σάββατο , 27 Απρίλιος 2024

Tips για σωστή τοποθέτηση κλιματιστικού

Πήρες κλιματιστικό ή ετοιμάζεσαι; Πριν το εγκαταστήσεις, διάβασε ορισμένες συμβουλές για να είσαι σίγουρος ότι θα το τοποθετήσεις σωστά.

Το κλιματιστικό κατέχει χωρίς αμφιβολία μια θέση ανάμεσα στις απαραίτητες συσκευές ενός νοικοκυριού. Πέρα όμως από το σημαντικότερο βήμα, δηλαδή του να διαλέξεις το σωστό air condition, θα πρέπει να δώσεις ιδιαίτερη βαρύτητα και στον ορθό τρόπο εγκατάστασής του.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Δεν μιλάμε για το πώς να βιδώσεις σωστά τις βίδες ή πώς θα ανοίξεις τις τρύπες στον τοίχο. Άσε αυτή τη διαδικασία στους μάστορες. Εμείς σου μιλάμε για όλα τα υπόλοιπα που αφορούν τη σωστή του εγκατάσταση και είσαι σε θέση να χειριστείς. Από την κατάλληλη θέση στο δωμάτιο μέχρι και το σωστό μέγεθος, πάμε να εξερευνήσουμε παρέα ορισμένα tips για την ορθή εγκατάσταση του air condition σου με στόχο τη βέλτιστη απόδοση.

Διαλέγοντας το ιδανικό μέγεθος

Στην
περίπτωση των κλιματιστικών το μέγεθος
μετράει. Για την ακρίβεια το σωστό
μέγεθος ανάλογα με το χώρο στον οποίο
σκοπεύεις να το εγκαταστήσεις. Όπως
πιθανόν να ξέρεις, τα air condition διαχωρίζονται
με βάση τα BTU. Πρόκειται για την ισχύ
τους. Την ονομαστική τους απόδοση.

Με
απλά λόγια, μιλάμε για το πόσο αποτελεσματικά
και γρήγορα μπορούν να φτάσουν την
ιδανική θερμοκρασία στο χώρο σου. Έχε
στο μυαλό σου πως όσο μεγαλύτερα τα BTU
τόσο πιο ισχυρή θα είναι η απόδοση του
κλιματιστικού. Όμως όλα εδώ εξαρτώνται
από το μέγεθος του χώρου σου.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Για
παράδειγμα, όσο καινούργιο και εάν είναι
το κλιματιστικό σου, με όσες νέες
τεχνολογίες και τρομερή ενεργειακή
κλίμακα και εάν διαθέτει, αν τα BTU του
δεν προβλέπονται για έναν χώρο, τότε
λυπούμαστε, αλλά δεν θα λάβεις ποτέ τα
αποτελέσματα που ήθελες. Πάμε να τα
κάνουμε ακόμα πιο απλά.

Εάν ψάχνεις ένα κλιματιστικό για το υπνοδωμάτιό σου, που μάλλον δεν θα ξεπερνάει τα 18τ.μ., τότε δεν χρειάζεται να αγοράσεις ένα air condition των 18.000 BTU/h. Είσαι πλέον καλυμμένος μ’ ένα air condition μεταξύ 9.000 και 11.000 BTU/h. Αν αναζητείς ένα κλιματιστικό για έναν χώρο έως 25τ.μ τότε σίγουρα δεν πρέπει να πας σε ένα 9.000 BTU/h κλιματιστικό. Προτίμησε ανάμεσα στα 12.000 – 17.000 BTU/h. Για μεγαλύτερα δωμάτια και χώρους προτίμησε κλιματιστικά από 18.000 BTU/h και άνω. Έχε στο νου σου ότι δεν πρέπει να αποκτήσεις ούτε μικρότερο ούτε και μεγαλύτερο από το προβλεπόμενο. Επομένως, το σωστό μέγεθος μετράει.

Επιλέγοντας την κατάλληλη θέση

Και
περνάμε σε εκείνο το γλυκό σημείο. Την
ιδανική θέση για το κλιματιστικό σου.
Εκείνη που είναι ικανή να οδηγήσει τη
μονάδα σου να λειτουργήσει όπως ακριβώς
την έχει φτιάξει ο κατασκευαστής της.
Να αποδίδει δηλαδή τα μέγιστα που μπορεί.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Πώς θα διαλέξεις όμως; Αρχικά, επίλεξε ένα σημείο στον τοίχο του δωματίου όπου το air condition δεν θα εκτίθεται στο άμεσο ηλιακό φως καθώς και σε άλλες πηγές θερμότητας όπως λάμπες, καλοριφέρ και άλλες ηλεκτρονικές συσκευές. Επίσης, είναι άκρως ζωτικής σημασίας να μην εμποδίζεται και από τυχόν εμπόδια. Για παράδειγμα, μην πας και βάλεις ακριβώς δίπλα του ή από κάτω του ράφια, κάδρα, βιβλιοθήκες ή οτιδήποτε άλλο. Άστο ελεύθερο να κάνει τη δουλειά του όπως πρέπει. Έτσι, θα εξασφαλίσεις μια καλύτερη ροή αέρα, που είναι απαραίτητη για την εύρυθμη λειτουργία του. Η ροή αυτή, μην ξεχνάς, ότι εμποδίζει το σύστημά σου να λειτουργεί σκληρότερα από όσο χρειάζεται.

Επαρκής μόνωση

Αν και αρκετοί μπορεί να την παραβλέψουν κατά την εγκατάσταση ενός κλιματιστικού, η σωστή μόνωση διαδραματίζει σπουδαίο ρόλο στη διατήρηση της επιθυμητής θερμοκρασίας και τη μεγιστοποίηση της ενεργειακής απόδοσης. Βεβαιώσου λοιπόν, όσο μπορείς βέβαια, ότι το δωμάτιο στο οποίο πρόκειται να εγκαταστήσεις το air condition σου είναι μονωμένο σωστά. Μπορείς να εξετάσεις για αρχή εύκολα τα παράθυρα και τις πόρτες. Είσαι σε θέση να διακρίνεις αν τυχόν κάτι πάει στραβά. Να έχεις στο μυαλό σου πως μια επαρκής μόνωση αποτρέπει τη διαφυγή ψυχρού ή θερμού αέρα και τη διείσδυση θερμού ή ψυχρού αέρα αντίστοιχα. Ανάλογα την εποχή, η σωστή μόνωση επιτρέπει στη μονάδα σου να λειτουργεί πιο αποτελεσματικά και να μειώνει την κατανάλωση ενέργειας. Τι σημαίνει λιγότερη κατανάλωση ενέργειας; Σημαίνει φυσικά λιγότερη κατανάλωση ρεύματος, άρα μικρότερο λογαριασμό ρεύματος στο τέλος του μήνα.

Ασφαλείς ηλεκτρικές συνδέσεις

Η ηλεκτρική ενέργεια και τα κλιματιστικά πάνε χέρι-χέρι, επομένως είναι σημαντικό να χειριστείς την καλωδίωση με προσοχή. Έλεγξε ξανά και ξανά τις ηλεκτρικές συνδέσεις για να βεβαιωθείς ότι είναι ασφαλείς και ορθές. Εάν δεν είσαι σίγουρος, μπορείς να αφήσεις και αυτό το κομμάτι στον ειδικό. Άλλωστε, δεν τα ξέρουμε όλοι όλα. Καλύτερα δεν είναι να αφήσεις τον επαγγελματία να κάνει τη δουλειά του;

Εξωτερική μονάδα

Συχνά αμελούμε το πόσο σπουδαίο ρόλο στη σωστή απόδοση του κλιματιστικού μας παίζει μεταξύ άλλων και η εξωτερική του μονάδα. Για την ακρίβεια, μιλάμε για τη σωστή της τοποθέτηση. Δεν πρέπει να είναι μακριά από την κύρια μονάδα του ενώ χρειάζεται επαρκή χώρο προς όλες τις κατευθύνσεις. Αυτό χρησιμεύει στη βέλτιστη απόδοσή της. Και εδώ, όπως και για την εσωτερική μονάδα, ψάχνουμε ανεμπόδιστη ροή του αέρα.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ακολούθησε τις οδηγίες του κατασκευαστή

Μπορεί να γελάς τώρα, αλλά είναι σημαντικό το βήμα αυτό. Το να διαβάσεις, να κατανοήσεις και να ακολουθήσεις τις λεπτομερείς οδηγίες εγκατάστασης που παρέχει ο κατασκευαστής είναι το Α και το Ω της σωστής λειτουργίας και απόδοσης του air condition σου. Φρόντισε λοιπόν να διαβάσεις το εγχειρίδιο επιμελώς. Δεν θα σε εξετάσουμε αλλά κάθε μονάδα έχει συνήθως συγκεκριμένες απαιτήσεις που καλό είναι να τηρούνται. Στόχος άλλωστε είναι η βέλτιστη απόδοση και η μακροζωία.

Τακτική Συντήρηση

Τέλος,
αφήσαμε την τακτική συντήρηση. Επειδή
των… φρονίμων τα παιδιά πριν πεινάσουν
μαγειρεύουν, θα πρέπει να συντηρείς
τακτικά το κλιματιστική σου. Σκοπός σου
είναι να διατηρήσεις τις μονάδες σου
σε άριστη κατάσταση, καθώς μόνο έτσι θα
σου αποδίδουν τα μέγιστα που μπορούν.
Από τη συχνή αλλαγή φίλτρων και την
ετήσια επαγγελματική «επιθεώρηση» έως
τη διατήρηση της καθαριότητας της
εξωτερικής μονάδας και τη σφράγιση
τυχόν διαρροών, οφείλεις να εξασφαλίσεις
τη μακροζωία του κλιματιστικού σου μέσω
της σωστής του συντήρησης.

Καλή
εγκατάσταση!


Πηγή