Πέμπτη , 28 Μάρτιος 2024
Vodafone Green Giga Network: Το «πράσινο δίκτυο» που συνδέει τους ανθρώπους και προστατεύει το περιβάλλον

Vodafone Green Giga Network: Το «πράσινο δίκτυο» που συνδέει τους ανθρώπους και προστατεύει το περιβάλλον

«Η μετάβαση στην καθαρή ενέργεια είναι μια επένδυση για το μέλλον μας» δήλωσε πρόσφατα η ηθοποιός και περιβαλλοντική ακτιβίστρια Gloria Reuben, περιγράφοντας την αυτονόητη επιλογή για κράτη και επιχειρήσεις σε όλο τον πλανήτη.  Η ανθρωπότητα , άλλωστε, έχει αντιληφθεί προ πολλού ότι προκειμένου να αναστραφεί η διαρκώς εντεινόμενη κλιματική κρίση, πρέπει να προχωρήσει σε συγκεκριμένες πράξεις.

Ο Όμιλος Vodafone έχει ήδη αναλάβει καίριες δράσεις προς αυτή την κατεύθυνση, μειώνοντας αισθητά το περιβαλλοντικό αποτύπωμά του. Έχει μάλιστα θέσει τον τολμηρό στόχο της καθολικής στροφής σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας για τις ενεργειακές ανάγκες του δικτύου του, έως τον Ιούλιο του 2021. Είναι αξιοσημείωτο ότι η υλοποίηση του πανευρωπαϊκού Vodafone Green Giga Network επισπεύδεται αισθητά, καθώς ο αρχικός στόχος για την στροφή σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας είχε τεθεί για το 2025.

Η Ελλάδα πρωτοστατεί

Η Vodafone Ελλάδας πρωτοστατεί στην άτυπη κούρσα προς το «πράσινο» και πιο βιώσιμο μέλλον για όλους, καθώς έχει προχωρήσει στην υλοποίηση του εγχώριου Vodafone Green Giga Network, του δικτύου που τροφοδοτείται από 100% ανανεώσιμη ενέργεια.

Ήδη έως σήμερα, η Vodafone Ελλάδας καλύπτει το 100% των αναγκών της από πράσινες πηγές ενέργειας στο δίκτυο κορμού της, σε όλα τα data center της εταιρείας, καθώς και στα δίκτυα κινητής και σταθερής, όπου ελέγχει απευθείας την προμήθεια ηλεκτρικής ενέργειας στο δίκτυο.

Λιγότερες εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα, πιο πράσινος πλανήτης

Η δέσμευση του Ομίλου Vodafone συνιστά ένα ακόμη αποφασιστικό βήμα στον δρόμο για την υλοποίηση του εταιρικού σκοπού να μειώσει κατά το ήμισυ τον περιβαλλοντικό αντίκτυπο της εταιρείας έως το 2025. Εκτιμάται ότι οι κινήσεις αυτές θα συμβάλλουν στη βελτίωση της καθημερινότητας ενός δισεκατομμυρίου ανθρώπων.

Στο ίδιο πλαίσιο, η Vodafone ανέλαβε τη δέσμευση να συνδράμει τις προσπάθειες των εταιρικών πελατών της να μειώσουν ακόμη περισσότερο τις δικές τους εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα κατά συνολικά 350 εκατομμύρια τόνους παγκοσμίως έως το 2030. Για να αντιληφθείτε το μέγεθος, αρκεί να υποσημειώσουμε ότι είναι περίπου πενταπλάσιες από τις εκπομπές ολόκληρης της Ελλάδας το περασμένο έτος.

Κορυφαία τεχνολογία και καινοτομίες

Προκειμένου να επιτευχθεί ο διεθνής «πράσινος» στόχος, αξιοποιείται κορυφαία τεχνολογία και πρωτοποριακές υπηρεσίες, όπως η παγκόσμια πλατφόρμα Internet of Things (IoT) μέσω της οποίας οι συνεργάτες της Vodafone διαχειρίζονται ήδη πιο αποτελεσματικά την κατανάλωση ενέργειας και μειώνουν τις εκπομπές τους. Αξιοποιούνται επίσης έξυπνοι μετρητές ενέργειας, smart εφαρμογές και συσκευές στην εφοδιαστική αλυσίδα και στις μεταφορές, αλλά και τεχνολογίες για δικτυωμένες και έξυπνες πόλεις.

Εξάλλου, οι διευρυνόμενες πρωτοβουλίες της Vodafone για συρρίκνωση του περιβαλλοντικού της αποτυπώματος, εστιάζονται στην προμήθεια και την εφαρμογή αποδοτικότερου εξοπλισμού δικτύου, στη μείωση της ζήτησης ενέργειας με την εγκατάσταση τεχνολογιών χαμηλότερης ενέργειας και ψύξης, αλλά και τον παροπλισμό και την αντικατάσταση παλαιού και πιο ενεργοβόρου εξοπλισμού.

Όλα αυτά τα μικρά βήματα, θα βοηθήσουν τη Vodafone, τους πελάτες, τους συνεργάτες, αλλά και εκατοντάδες εκατομμύρια ανθρώπους σε όλο τον κόσμο, να κάνουν το μεγάλο άλμα προς ένα πιο «πράσινο» μέλλον και έναν πιο βιώσιμο πλανήτη για όλους.


Πηγή