Παρασκευή , 29 Μάρτιος 2024
Η Xiaomi είναι το επόμενο big thing στο χώρο της τεχνολογίας

Η Xiaomi είναι το επόμενο big thing στο χώρο της τεχνολογίας

Την εκτίμηση ότι η κινεζική Xiaomi θα είναι το επόμενο “μεγάλο” όνομα στο χώρο των ψηφιακών τεχνολογιών δείχνουν να έχουν οι επενδυτές σε παγκόσμιο επίπεδο.

Η εταιρεία ολοκλήρωσε σήμερα έναν γύρο χρηματοδότησης ύψους 1,1 δισ. δολαρίων, βάσει του οποίου η αξία της Xiaomi (σ.σ. προφέρεται Σια-ό-μι) ανέρχεται αυτή τη στιγμή στα 45 δισ. δολάρια. Ποσό που είναι 4 φορές υψηλότερο σε σχέση με το αντίστοιχο της Lenovo, της μεγαλύτερης εταιρείας προσωπικών υπολογιστών παγκοσμίως, που αποτελεί ενδεχομένως και το πιο γνωστό κινεζικό brand name στο χώρο των ψηφιακών τεχνολογιών.

Η Xiaomi αποτελεί μία από τις πλέον ενδιαφέρουσες περιπτώσεις επιχειρηματικής ανάπτυξης. Ιδρύθηκε πριν 4,5 χρόνια (Απρίλιος 2010) από τον Λέι Τζουν, ο οποίος χαρακτηρίζεται από πολλούς ως ο Στιβ Τζομπς της Κίνας, καθώς σε κάποιο βαθμό έχει αντιγράψει τον δημιουργό της Apple. Επιπλέον, η Xiaomi ακολουθεί ένα αρκετά ριζοσπαστικό επιχειρηματικό μοντέλο δεδομένου ότι πωλεί τα προϊόντα της κυρίως μέσω του Διαδικτύου έχοντας ελάχιστα σημεία φυσικής παρουσίας, ενώ προς το παρόν κινείται στις αγορές της Κίνας και χωρών της νοτιανατολικής Ασίας. Πρόσφατα, επεδίωξε να εισέλθει στην αγορά της Ινδίας, αλλά προέκυψε ένα θέμα με την Ericsson που την κατηγορεί για παράνομη χρήση πατεντών. Επιπλέον, στα πλάνα είναι η είσοδος στη Ρωσία και σε ορισμένες αγορές της ανατολικής Ευρώπης.

Παρά το γεγονός, όμως, ότι πρακτικά δεν πωλεί συσκευές στη δυτική Ευρώπη, τις ΗΠΑ ή την Ιαπωνία, έχει καταφέρει να βρίσκεται στην πρώτη πεντάδα των πωλήσεων smartphones παγκοσμίως! Επίτευγμα που ήταν ο λόγος που έχει συγκεντρώσει τα βλέμματα των απανταχού αναλυτών και παρατηρητών. Όσον αφορά στις συσκευές της, δεν είναι μεν φθηνές, αλλά προσφέρουν πολύ καλά τεχνικά χαρακτηριστικά σε προσιτές τιμές, ενώ επιπλέον το επίπεδο υποστήριξης -με αναβαθμίσεις ανά εβδομάδα- να χαρακτηρίζεται ως πολύ υψηλό.

Πάντως, είναι αξιοσημείωτο ότι παρά το γεγονός ότι οι συσκευές της στην Ελλάδα δεν πωλούνται σε καταστήματα και κάποιος πρέπει να την παραγγείλει μέσω Internet, υπάρχει ήδη fan club (https://xiaomi-miui.gr/) με αρκετούς φανατικούς οπαδούς. Οπότε, γι’ αυτό να εκτιμάται ότι η Xiaomi ίσως να είναι η μοναδική εταιρεία που μπορεί -σε βάθος χρόνου- να εκθρονίσει την Apple από την κορυφή της παγκόσμιας αγοράς ψηφιακών τεχνολογιών.

Πηγή: Η Xiaomi είναι το επόμενο big thing στο χώρο της τεχνολογίας – iTech News
Follow us: itechnews.gr on Facebook