Η σωστή διατροφή στα πρώτα χρόνια της ζωής ενός παιδιού διαμορφώνει θεμέλια για την υγεία και την ευεξία του.
Οι υγιεινές διατροφικές συνήθειες που αποκτώνται στην παιδική ηλικία έχουν αποδειχθεί ότι μειώνουν τον κίνδυνο εμφάνισης χρόνιων νοσημάτων, όπως ο διαβήτης, τα καρδιαγγειακά νοσήματα και ορισμένοι τύποι καρκίνου.
Οι περισσότεροι γονείς δίνουν έμφαση στα φυλλώδη λαχανικά, τα φρούτα και τις τροφές με υγιεινά λιπαρά, όπως το αβοκάντο.
Ωστόσο, ένα εξαιρετικά θρεπτικό τρόφιμο συχνά παραμελείται: τα φασόλια.
Ένα τρόφιμο για το οποίο υπάρχουν αρκετοί λόγοι για τους οποίους πρέπει να συμπεριληφθεί στη διατροφή των παιδιών.
1. Πλούσια σε πρωτεΐνη και φυτικές ίνες
Τα φασόλια αποτελούν εξαιρετική πηγή φυτικής πρωτεΐνης και περιέχουν όλα τα απαραίτητα αμινοξέα που είναι σημαντικά για την ανάπτυξη, την ενέργεια και τη σωματική δραστηριότητα των παιδιών. Παράλληλα, είναι πλούσια σε διαλυτές και αδιάλυτες φυτικές ίνες.
Οι αδιάλυτες ίνες συμβάλλουν στη ρύθμιση της εντερικής λειτουργίας και προλαμβάνουν τη δυσκοιλιότητα, ενώ οι διαλυτές προσφέρουν αίσθημα κορεσμού και βοηθούν στη διατήρηση σταθερών επιπέδων σακχάρου και χοληστερόλης στο αίμα.
2. Πηγή πολύτιμων θρεπτικών συστατικών
Τα φασόλια περιέχουν πληθώρα βιταμινών και μετάλλων, όπως φολικό οξύ -απαραίτητο για την ανάπτυξη των κυττάρων- και σίδηρο, ο οποίος είναι ζωτικός για τη μεταφορά οξυγόνου στο σώμα. Επιπλέον, προσφέρουν μαγνήσιο, βιταμίνες του συμπλέγματος Β και, στην περίπτωση των φασολιών σόγιας, ωμέγα-3 και ωμέγα-6 λιπαρά οξέα που υποστηρίζουν την υγεία του εγκεφάλου και της καρδιάς.
3. Οικονομικά και φιλικά προς το περιβάλλον
Εκτός από τη διατροφική τους αξία, τα φασόλια είναι προσιτά οικονομικά και έχουν μεγάλη διάρκεια ζωής, γεγονός που τα καθιστά ιδανική επιλογή για κάθε νοικοκυριό. Επιπλέον, η παραγωγή τους έχει χαμηλό περιβαλλοντικό αποτύπωμα σε σύγκριση με την κτηνοτροφία, κάτι που τα καθιστά πιο βιώσιμη επιλογή στην καθημερινή διατροφή.
4. Ευέλικτα και ελκυστικά για τα παιδιά
Ένα σημαντικό πλεονέκτημα των φασολιών είναι η ευελιξία τους στη μαγειρική. Είναι εύκολο να ενταχθούν σε γεύματα που αρέσουν στα παιδιά, ακόμη και στους πιο επιλεκτικούς. Από απλά πιάτα, όπως ατμισμένα edamame ή μαύρα φασόλια σε quesadilla, μέχρι δημιουργικές συνταγές όπως brownies με βάση τα μαύρα φασόλια, οι επιλογές είναι ανεξάντλητες.
Για τα παιδιά με πιο «περιπετειώδεις» γευστικές προτιμήσεις, οι φακές σε σούπες, τα φασόλια σε στιφάδο ή ένα κλασικό chili προσφέρουν νόστιμες και θρεπτικές επιλογές.
Πηγή