Η μηλόπιτα χωρίς βούτυρο και χωρίς γλουτένη αποτελεί μια εξαιρετική επιλογή για οικογενειακές στιγμές, είτε ως απογευματινό σνακ είτε ως επιδόρπιο μετά το φαγητό.
Πρόκειται για ένα παραδοσιακό γλυκό, προσαρμοσμένο στις σύγχρονες διατροφικές ανάγκες, που διατηρεί τη νοστιμιά της αυθεντικής συνταγής χωρίς τα συνήθη αλλεργιογόνα. Αποτελεί αγαπημένη επιλογή του Σαββατοκύριακου, είτε ως συνοδευτικό στο απογευματινό ρόφημα είτε ως επιδόρπιο μετά το φαγητό.
Η ιστορία αυτού του γλυκού ξεκινά από την Αγγλία, λίγο μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο. Τότε, λόγω ελλείψεων σε βασικά τρόφιμα, οι νοικοκυρές δημιούργησαν το crumble: ένα μείγμα από αλεύρι, βούτυρο και ζάχαρη, που κάλυπτε τα μήλα και δημιουργούσε μια απλή αλλά νόστιμη πίτα.
Η συνταγή διαδόθηκε γρήγορα και έγινε αγαπημένο γλυκό σε όλη τη Βρετανία και την Ευρώπη.
Σήμερα, με νέες παραλλαγές χωρίς γλουτένη και βούτυρο, η μηλόπιτα αυτή παραμένει ένα κλασικό επιδόρπιο για όλες τις περιστάσεις.
Συνταγή για μηλόπιτα χωρίς γλουτένη και βούτυρο
Υλικά για τη βάση:
- 125 γρ. μαργαρίνη
- 1 αυγό
- 75 γρ. ζάχαρη
- 250 γρ. αλεύρι χωρίς γλουτένη
Για τη γέμιση:
- 2 μήλα κομμένα σε κύβους
- 1 κουταλιά της σούπας κορν φλάουρ
- 2 κουταλιές της σούπας ζάχαρη
- 1 κουταλάκι του γλυκού κανέλα σε σκόνη
- Μια πρέζα αλάτι
- 2 κουταλιές της σούπας νερό
Για το crumble:
- 100 γρ. μαργαρίνη
- 125 γρ. αλεύρι χωρίς γλουτένη
- 80 γρ. καστανή ή μαύρη ζάχαρη
- 10 γρ. κανέλα σε σκόνη
- Μια πρέζα μοσχοκάρυδο
- Μια πρέζα αλάτι
Βήμα-βήμα:
- Βάση: Σε ένα μπολ, βάζουμε τη μαργαρίνη σε θερμοκρασία δωματίου και τη χτυπάμε με τη ζάχαρη μέχρι να γίνει κρέμα. Προσθέτουμε το αυγό και ανακατεύουμε μέχρι να ομογενοποιηθεί.
- Προσθέτουμε το κοσκινισμένο αλεύρι χωρίς γλουτένη και ζυμώνουμε μέχρι να έχουμε μία μαλακή ζύμη που δεν κολλάει. Τυλίγουμε με μεμβράνη και την αφήνουμε στο ψυγείο για 30 λεπτά.
- Απλώνουμε τη ζύμη σε ταρτιέρα 22 εκ. και την ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180°C για 15 λεπτά.
- Γέμιση: Σε κατσαρολάκι, ρίχνουμε τα μήλα με τη ζάχαρη και το νερό. Μαγειρεύουμε μέχρι να ροδίσουν. Αποσύρουμε από τη φωτιά και προσθέτουμε το αλάτι, την κανέλα και το κορν φλάουρ. Αφήνουμε να κρυώσει.
- Crumble: Σε άλλο μπολ, ανακατεύουμε τη μαργαρίνη σε θερμοκρασία δωματίου με τη ζάχαρη μέχρι να γίνει κρέμα. Προσθέτουμε το αλεύρι, την κανέλα, το μοσχοκάρυδο και το αλάτι.
- Γεμίζουμε την ψημένη βάση με τα μήλα και καλύπτουμε με το crumble. Ξαναβάζουμε στον φούρνο μέχρι να σκληρύνει η επικάλυψη.
Πηγή