Τετάρτη , 17 Απρίλιος 2024

Αζελαϊκό οξύ: Αυτό είναι το μυστικό συστατικό για την καταπολέμηση της ακμής

Στις μέρες μας υπάρχουν δεκάδες οξέα, τα οποία χρησιμοποιούνται στη σύνθεση των καλλυντικών και τα επιλέγουμε για διαφορετικές ανάγκες της επιδερμίδας. Σίγουρα γνωρίζεις το σαλικυλικό, το υαλουρονικό και το γλυκολικό οξύ μιας και εδώ στο Queen σού έχουμε μιλήσει αρκετές φορές γι’ αυτά. Τώρα ήρθε η ώρα να μάθουμε μαζί τα πάντα για τον απόλυτο σύμμαχο κατά της ακμής, που ονομάζεται αζελαϊκό οξύ.

Πόσες φορές δεν έχεις κοιταχτεί στον καθρέφτη ή έχεις αγγίξει το πρόσωπό σου και έχεις καταλάβει ότι μόλις εμφανίστηκε ένα απολύτως ενοχλητικό και αντιαισθητικό σπυράκι; Αρκετές, μάλλον. Τώρα ήρθε η στιγμή, λοιπόν, να μάθεις τα πάντα για το νέο αυτό μαγικό συστατικό και τη χρήση του.

Τι είναι ακριβώς το αζελαϊκό οξύ;

Το αζελαϊκό οξύ είναι μια δραστική ουσία, η οποία βρίσκεται φυσικά στην επιδερμίδα. Το δραστικό αυτό οξύ παράγεται και από τη μαγιά που υπάρχει στο σιτάρι, τη σίκαλη και το κριθάρι. Συγκεκριμένα, το αζελαϊκό οξύ ανήκει στην οικογένεια των δικαρβοξυλικών οξέων και περιέχει αντιβακτηριδιακές και αντιοξειδωτικές ιδιότητες.

Πώς βοηθά στην καταπολέμηση της ακμής;

Το αζελαϊκό οξύ έχει ανιβακτηριδιακή, κερατολυτική και αντιφλεγμονώδη δράση. Ένα από τα βασικά πλεονεκτήματά του είναι ότι μπορεί να διεισδύει βαθιά στην επιδερμίδα και να σκοτώνει τα βακτήρια. Επίσης, αναστέλλει τον πολλαπλασιασμό των κυττάρων της κεράτινης στιβάδας, περιορίζει το σχηματισμό σμήγματος και λιπαρότητας, ενώ αποτρέπει την παραγωγή υπερβολικής μελανίνης, η οποία είναι υπεύθυνη για τα μαύρα στίγματα και τις δυσχρωμίες.

acid 2

Πότε πρέπει να χρησιμοποιείς το αζελαϊκό οξύ;

Είτε πρωί, είτε βράδυ, είτε και τα δύο. Αν καταλήξεις να το χρησιμοποιείς βραδινές ώρες δε χρειάζεται να ανησυχείς ότι πρέπει να το συνδυάσεις με κάποιο άλλο προϊόν. Αν το χρησιμοποιείς το πρωί, οπωσδήποτε θα πρέπει μετά την εφαρμογή του να φορέσεις αντηλιακή κρέμα, ώστε να προστατεύσεις την επιδερμίδα σου από τις ακτίνες UV. Επίσης, θα ήταν καλό να βάλεις και μια ελαφριά ενυδατική κρέμα, ώστε να μην ξεραθεί το δέρμα σου.

Πόσο γρήγορη είναι η δράση του;

Μετά από περίπου μία εβδομάδα θα δεις αποτέλεσμα στο πρόσωπό σου. Και μετά από έναν μήνα θα δεις πραγματικά ότι «δουλεύει».

 Διάβασε ακόμα: Με αυτά τα τέλεια χρωματιστά βερνίκια θα φέρεις… την άνοιξη στο DIY μανικιούρ σου


Πηγή