Πέμπτη , 28 Μάρτιος 2024
Πόσο ζορίζει ο κορονοϊός τα ευρυζωνικά δίκτυα

Η Κομισιόν ζητά τη συμβολή των εταιρειών τηλεπικοινωνιών για την καταπολέμηση του κορονοϊού

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή καλεί τις εταιρείες τηλεπικοινωνιών να συμβάλλουν, ώστε να διασφαλίσουν την ανθεκτικότητα του δικτύου λόγω των αυξημένων αναγκών εν μέσω πανδημίας, καθώς επίσης να βοηθήσουν για την ανταλλαγή ανωνυμοποιημένων μεταδεδομένων των χρηστών, προκειμένου να διευκολυνθεί η ανάπτυξη μοντέλων για την πρόβλεψη της εξάπλωσης του κορονοϊού.

Σχετική τηλεδιάσκεψη είχε ο επίτροπος Εσωτερικής Αγοράς Τιερί Μπρετόν με διευθύνοντες συμβούλους ευρωπαϊκών εταιρειών τηλεπικοινωνιών και με την GSMA (την Ένωση φορέων εκμετάλλευσης κινητής τηλεφωνίας).

Ο επίτροπος τόνισε την ανάγκη προστασίας των πλέον ευάλωτων καταναλωτών, καθώς επίσης των πολύ μικρών, των μικρών και των μεσαίων επιχειρήσεων που δυσκολεύονται να πληρώσουν τους λογαριασμούς τους.

«Όλες οι εταιρείες είναι προσηλωμένες στη διαφύλαξη της ομαλής λειτουργίας του ανοικτού διαδικτύου και στην παρακολούθηση και αποτροπή τυχόν συμφόρησης. Το γεγονός αυτό αποτελεί καλή είδηση για όλους τους Ευρωπαίους», ανέφερε ο κ. Μπρετόν μετά την τηλεδιάσκεψη, όπως μεταδίδει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Οι διευθύνοντες σύμβουλοι των εταιρειών τηλεπικοινωνιών, σύμφωνα με την Επιτροπή, εξέφρασαν την ικανοποίησή τους για τη θετική αντίδραση των παρόχων περιεχομένου (π.χ. Netflix) στην έκκληση της Επιτροπής για μείωση του φορτίου που δέχεται το δίκτυο και ανέφεραν ότι ήδη διαπιστώνουν μεγάλες βελτιώσεις.

Στην τηλεδιάσκεψη συζητήθηκε η ανάγκη συλλογής ανωνυμοποιημένων μεταδεδομένων κινητής τηλεφωνίας με στόχο την ανάλυση των μοντέλων διάδοσης του κορονοϊού κατά τρόπο που να συνάδει πλήρως με τον Γενικό Κανονισμό Προστασίας Δεδομένων (GDPR) και με τη νομοθεσία για την προστασία της ιδιωτικής ζωής στις ηλεκτρονικές επικοινωνίες. Ακόμη, και οι δύο πλευρές υπογράμμισαν τη σημασία της προστασίας των δικτύων από κυβερνοεπιθέσεις και συμφώνησαν να συνεχίσουν τη συζήτηση σχετικά με τους διάφορους τρόπους συνεργασίας.


Πηγή