Σάββατο , 20 Απρίλιος 2024

Ακμή σώματος: Όλα όσα πρέπει να ξέρεις

Πέρα από το πρόσωπο που είναι το πιο συνηθισμένο σημείο για τα σπυράκια, δυστυχώς αυτά πλήττουν και άλλες περιοχές στο σώμα, όπως την πλάτη, τον λαιμό, το στήθος, την κοιλιά, τα χέρια, τα πόδια και τα… οπίσθια. Στη διάρκεια του καλοκαιριού το σώμα γίνεται πιο λιπαρό, ταυτόχρονα ιδρώνουμε και περισσσότερο…αυτός είναι ένας πολύ κακός συνδυασμός, ικανός να δημιουργήσει σπυράκια. 

Βέβαια, ο ήλιος και το θαλασσινό νερό βοηθούν τις περισσότερες φορές την ακμή, αλλά η έκθεση στον ήλιο πρέπει να γίνεται με μέτρο, διότι η υπερβολική έκθεση μπορεί να την επιδεινώσει. Η χρήση του αντιηλιακού είναι απαραίτητη, ειδικά σε όσους πρόσφατα ολοκλήρωσαν αγωγή με ρετινοειδή, αλλά και σε όσους χρησιμοποιούν τοπική θεραπεία που μπορεί να κάνει το δέρμα φωτοευαίσθητο. 

Πολλές από τις τοπικές ή και συστηματικές με αντιβιοτικά θεραπείες που ακολουθούνται κατά τους θερινούς μήνες πρέπει να αντικατασταθούν με άλλα μη φωτοευαισθητοποιά προιόντα, άρα μία επισκεψη πριν τις διακοπές στο δερματολόγο είναι επιβεβλημένη. Οι επεμβατικές θεραπείες για την ακμή, καθώς και για τις ουλές ακμής απαγορεύονται τις εποχές με έντονη ηλιοφάνεια. Τέλος, με την ηλιοφάνεια ο κίνδυνος μεταφλεγμονώδους υπέρχρωσης είναι εντονότερος, άρα απαγορεύεται ρητά να «πειράζουν» οι ασθενείς τα σπυράκια και να εκτίθενται στον ήλιο.
 
Επιπλέον αίτια εμφάνισης ακμής σε πλάτη και ώμους:
 
Τα σπυράκια έχουν την τάση να εμφανίζονται εκεί όταν υπάρχει πρόβλημα με το γαστρεντερολογικό σύστημα του οργανισμού. Για την αποφυγή αυτής της κατάστασης, απαιτείται η μείωση κατανάλωσης επεξεργασμένων τροφών, και η αύξηση της ημερήσιας πρόσληψης νερού, όπως και της κατανάλωσης φρούτων και λαχανικών.
 
Επιπλέον αίτια εμφάνισης ακμής σε στήθος:

Η ακμή στη συγκεκριμένη περιοχή υποδηλώνει την ύπαρξη ορμονικής διαταραχής και πιο συγκεκριμένα, κυρίως την υπερβολική παραγωγή αντρικών ορμονών. Όσον αφορά τις γυναίκες, μπορούν να λάβουν χορήγηση αντισυλληπτικών χαπιών για να αντιμετωπίσουν το πρόβλημα, όμως θα πρέπει να επισκεφθείτε το γιατρό σας, σε περίπτωση που δείτε αυτό ότι δεν υποχωρεί.

 ΔΙΑΒΑΣΕ ΕΠΙΣΗΣ

Bronze look: Ακόμα και αν δε σε έχει “δει” ο ήλιος, θα σου δείξω πώς να φαίνεσαι μαυρισμένη


Πηγή