Τετάρτη , 24 Απρίλιος 2024

Βρήκαμε τον μεγαλύτερο σύμμαχό σου για να μείνεις για πάντα νέα

Έρευνα που διεξήχθη από το Pennsylvania State University και που μετέπειτα δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Food Chemistry αποκάλυψε ότι τα μανιτάρια αποτελούν το τρόφιμο με την μεγαλύτερη πηγή αντιοξειδωτικών.  Τα αντιοξειδωτικά είναι μόρια που έχουν τη δύναμη να αναστείλουν τη διαδικασία οξείδωσης που παράγει ελεύθερες ρίζες, οι οποίες μπορούν να προκαλέσουν βλάβες στα κύτταρα.

Πιο συγκεκριμένα, διαπιστώθηκε ότι τα μανιτάρια είναι λαχανικά «φορτωμένα» με αντιοξειδωτικά και μάλιστα, από τα 13 είδη μανιταριών που δοκιμάστηκαν, μερικά είχαν υψηλότερα επίπεδα αντιοξειδωτικών από άλλα. Για παράδειγμα, το άγριο μανιτάρι πορτσίνι αναδείχθηκε νικητής κατέχοντας τα υψηλότερα επίπεδα αντιοξειδωτικών ενώ τα μανιτάρια που χρησιμοποιούνται συνήθως στο μαγείρεμα, έχουν χαμηλότερα επίπεδα αντιοξειδωτικών, αλλά και πάλι περισσότερα από άλλα λαχανικά.

Αυτό που έχει μεγάλη σημασία είναι ότι οι ευεργετικές ιδιότητες των μανιταριών δεν κρύβονται μόνο πίσω από το πλήθος των αντιοξειδωτικών που διαθέτουν αλλά κυρίως στην αντοχή που είχαν αυτά απέναντι στις υψηλές θερμοκρασίες που τους ασκήθηκαν κατά τη διάρκεια της έρευνας.

Πέρα από τις αντιοξειδωτικές τους ιδιότητες, τα μανιτάρια αποτελούν μια καλή πηγή καλίου, ένα ισχυρό μυϊκό μέταλλο που μπορεί επίσης να βοηθήσει στη μείωση του κίνδυνου των καρδιακών παθήσεων και της υπέρτασης. Περιέχουν βιταμίνες του συμπλέγματος Β, συμπεριλαμβανομένης της ριβοφλαβίνης, της νιασίνης και του παντοθενικού οξέος, οι οποίες βοηθούν στην παροχή ενέργειας με τη διάσπαση των πρωτεϊνών, των λιπών και των υδατανθράκων. Οι ερευνητές εκτιμούν ότι αντικαθιστώντας το βοδινό κρέας με μανιτάρια σε ένα γεύμα κάθε εβδομάδα, μπορούμε να χάσουμε μέχρι πέντε κιλά σε έναν χρόνο, χωρίς περαιτέρω αλλαγές.

Ακόμα κι αν αυτό δεν ισχύει, δεν είναι λίγα το οφέλη που μας έχουν ήδη πείσει να τα καταναλώνουμε πιο συχνά. Έτσι δεν είναι;

Για πάντα νεανική επιδερμίδα λοιπόν!

 

Δες και αυτό:

15 ιδέες μανικιούρ για να μπεις σε ανοιξιάτικο mood

 


Πηγή