Πέμπτη , 28 Μάρτιος 2024

Εσύ τι τύπο κυτταρίτιδας έχεις;

Αν η κυτταρίτιδα ήταν ένα απλό, συνηθισμένο πρόβλημα, τότε θα μπορούσε να την αντιμετωπίσει κανείς με μία απλή, συνηθισμένη μέθοδο. Στην πραγματικότητα, όμως, πρόκειται για ένα ιδιαίτερα σύνθετο ζήτημα, το οποίο αφορά συγχρόνως την κυκλοφορία του αίματος, τη μικροκυκλοφορία των λεμφικών υγρών, το τοπικό πάχος, την κατακράτηση ακόμη και την υφή του δέρματος στις επίμαχες περιοχές. Σήμερα, η νέα τάση θέλει τους ειδικούς να μην κάνουν λόγο για την κυτταρίτιδα αδιακρίτως, αλλά να αναφέρονται σε συγκεκριμένους τύπους. Κάθε ένας από αυτούς κρύβει πίσω του έναν διαφορετικό μηχανισμό. Αφού βρουν τι φταίει, μπορούν να προχωρήσουν και στη θεραπεία. Η δερματολόγος Αναστασία Τζούμα επιλέγει ανάλογα με το είδος του προβλήματος, το κατάλληλο μεσοθεραπευτικό κοκτέιλ δραστικών ουσιών.

Ινώδης Κυτταρίτιδα

«Σ’ αυτήν την περίπτωση δεν έχουμε να κάνουμε με λιποκύτταρα που έχουν διογκωθεί από το υπερβολικό λίπος. Πρόκειται για φυσιολογικά λιποκύτταρα, τα οποία έχουν εγκλωβιστεί μέσα στο δέρμα. Ο ινώδης ιστός που τα περιβάλλει διαταράσσεται από την παρουσία τους, πολλαπλασιάζεται ανώμαλα και σκληραίνει. Εκείνο που ουσιαστικά δημιουργεί την κυματοειδή επιφάνεια είναι οι ίνες του συνδετικού ιστού. Αυτός είναι και ο λόγος για τον οποίο όταν αυξάνεται το βάρος, μειώνεται το πρόβλημα. Καθώς τα λιποκύτταρα διογκώνονται δίνουν μία πιο ομοιόμορφη εικόνα στον σκληρό συνδετικό ιστό που κρύβεται κάτω από την επιδερμίδα». Οι θεραπείες της ινώδους κυτταρίτιδας δε στοχεύουν τόσο στα λιποκύτταρα όσο στις ίνες που τα περιβάλλουν. «Στόχος μας είναι να σπάσουμε τις σκληρύνσεις και να καταστρέψουμε τον ινώδη ιστό που δίνει την εικόνα της φλούδας του πορτοκαλιού», τονίζει η κ. Τζούμα. Το γεγονός και μόνον ότι εισάγουμε τη βελόνα στη μεσαία στοιβάδα του δέρματος σημαίνει ότι προκαλούμε ρήξη στους ιστούς αυτούς. Στο κοκτέιλ προσθέτουμε καρνιτίνη και υαλουρονιδάση, ουσίες που σπάνε τους δεσμούς των ινών και απελευθερώνουν τα λιποκύτταρα».

Οιδηματώδης Κυτταρίτιδα

Στις περιοχές που υποφέρουν από κυτταρίτιδα, τα λιποκύτταρα διογκώνονται, συμπιέζουν τα αγγεία κι έτσι εμποδίζουν τη μικροκυκλοφορία. Τα υγρά που κανονικά θα έπρεπε να κυκλοφορούν από όργανο σε όργανο, μένουν στάσιμα στην περιοχή του λιπώδους ιστού. Έτσι δημιουργούν κατακράτηση, πρήξιμο και το πρόβλημα της οιδηματώδους κυτταρίτιδας. «Κυριότερη αιτία είναι οι ορμονικές αλλαγές», μας λέει η δερματολόγος. «Γι’ αυτό η οιδηματώδης κυτταρίτιδα φαίνεται πιο έντονα πριν την έμμηνο ρήση, όταν παίρνουμε αντισυλληπτικά ή στη διάρκεια της εγκυμοσύνης». Στα κοκτέιλ μεσοθεραπείας συμπεριλαμβάνονται αποιδηματικοί και αγγειοκινητικοί παράγοντες, όπως η θεοφυλίνη, η αμινοφυλίνη και η πεντοξυφιλίνη.

Οζώδης Κυτταρίτιδα

Τα λιποκύτταρα έχουν την τάση να συναθροίζονται σε λοβία, τα οποία δίνουν την εντύπωση μικρών όγκων μέσα στο δέρμα. Οι σχηματισμοί αυτοί είναι τόσο συμπαγείς, ώστε δεν είναι δυνατόν να αιματωθούν σωστά και να επικοινωνήσουν με τον υπόλοιπο οργανισμό. Είναι, μάλιστα, τόσο άκαμπτοι, ώστε ενοχλούν ακόμη και τις νευρικές απολήξεις προκαλώντας το αίσθημα του πόνου. «Στόχος μας είναι να μειώσουμε το μέγεθος των λοβίων», μας λέει η δερματολόγος κ. Τζούμα. «Η λύση σε αυτήν την περίπτωση είναι οι ενέσεις λιποδιάλυσης με φωσφατιδυλχολίνη και δεσοξυχολικό νάτριο. Περιορίζοντας το μέγεθος των λιποκυττάρων θα βοηθήσουμε το λοβίο να συρρικνωθεί κι έτσι θα αποκαταστήσουμε τα τοπικά προβλήματα που δημιουργεί».

3

Τα στάδια της θεραπείας

Τα κοκτέιλ της μεσοθεραπείας στοχεύουν στην καρδιά του προβλήματος. Συγχρόνως, όμως, ο γιατρός χρησιμοποιεί και ειδικές συσκευές που αντιμετωπίζουν τα προβλήματα που συνυπάρχουν με την κυτταρίτιδα, όπως η χαλάρωση και η κατακράτηση υγρών. Το πρωτόκολλο της θεραπείας ξεκινάει με τέσσερις συνεδρίες μεσοθεραπείας, σε απόσταση μίας εβδομάδας μεταξύ τους. Στη συνέχεια οι εβδομαδιαίες συνεδρίες εναλλάσσονται με ραδιοσυχνότητες. Δηλαδή, μία εβδομάδα μεσοθεραπεία, μία εβδομάδα ραδιοσυχνότητες. Τον τρίτο μήνα οι συνεδρίες αυτές εμπλουτίζονται με την εφαρμογή του μηχανήματος LPG Endermologie. Χάρη στις τεχνολογίες αυτές διορθώνονται όλα τα προβλήματα που ταλαιπωρούν την περιοχή της κοιλιάς, των γλουτών και των μηρών.

1

Η δερματολόγος Αναστασία Τζούμα είναι η δημιουργός της Tzouma Clinic, της κλινικής που προσφέρει την τελευταία λέξη της τεχνολογίας στην υγεία και την ομορφιά του δέρματος. Οι πανεπιστημιακές της σπουδές περιλαμβάνουν γενική ιατρική με ειδικότητα στη δερματολογία-αφροδισιολογία, ενώ στη συνέχεια μετεκπαιδεύτηκε στην αισθητική ιατρική στο Esthetic Skin Institute της Νέας Υόρκης, στην Galderma Aesthetic Academy της Ζυρίχης και στο Solta Medical San Francisco της Καλιφόρνια. Με βάση τις σπουδές, την πολύχρονη εμπειρία και τη συνεχιζόμενη εκπαίδευσή της καταρτίζει αποκλειστικά πρωτόκολλα ομορφιάς που ταξιδεύουν πλέον έξω από τα σύνορα της χώρας.

Διάβασε ακόμα: 7 τρόποι για να διατηρήσεις τα πόδια σου όμορφα και υγιή όλο το καλοκαίρι


Πηγή