Παρασκευή , 29 Μάρτιος 2024

Μήπως το άγχος ευθύνεται για την πιτυρίδα στα μαλλιά σου;

Οι έντονοι ρυθμοί της καθημερινότητας, οι πολλές υποχρεώσεις και τα deadlines είναι συχνά υπεύθυνα για το άγχος που έχουμε στη ζωή μας. Αυτό το άγχος, όμως, δεν παραμένει απλά ως μια διαταραχή της ψυχικής υγείας μας, αλλά μπορεί να κάνει το σώμα μας να αντιδράσει με απρόσμενους τρόπους και – είτε το πιστεύεις, είτε όχι- μπορεί να επηρεάσει το τριχωτό της κεφαλής.

Ίσως να έχεις ακούσει για την τριχόπτωση που οφείλεται στο άγχος, αλλά ήξερες ότι υπάρχει σχέση ανάμεσα στο στρες και την πιτυρίδα; Ας πάρουμε, λοιπόν, τα πράγματα ένα-ένα.

Τι ακριβώς είναι η πιτυρίδα;

Η πιτυρίδα είναι ένα από τα πιο συνηθισμένα προβλήματα του δέρματος του κεφαλιού. Τα χαρακτηριστικά της είναι η έντονη φαγούρα και το ξεφλούδισμα του δέρματος, που προκαλεί τις λευκές αντιαισθητικές νιφάδες. Η συνηθέστερη αιτία της πιτυρίδας είναι η ξηροδερμία. Άλλες πιθανές αιτίες είναι το ερεθισμένο λιπαρό δέρμα, το ανεπαρκές λούσιμο, το έκζεμα, η ευαισθησία σε διάφορα προϊόντα (δερματίτιδα εξ επαφής) και οι μυκητιάσεις.

Πώς συνδέεται η πιτυρίδα με το άγχος;

Είναι πολύ σημαντικό να κατανοήσουμε ότι το άγχος δεν είναι η αιτία που εμφανίζουμε πιτυρίδα. Το άγχος, όμως, μπορεί να επιδεινώσει το πρόβλημά μας και να οδηγήσει στην ανάπτυξη πιτυρίδας. Το χρόνιο στρες είναι ικανό να προκαλέσει ανοσοκαταστολή και αλλοιώσεις στο τριχωτό της κεφαλής κάνοντάς μας πιο ευαίσθητες σε υπερανάπτυξη βακτηρίων ή ζυμομύκητα στο τριχωτό της κεφαλής. Επίσης, το άγχος μπορεί να προκαλέσει ορμονικές ανισορροπίες οδηγώντας σε αυξημένη παραγωγή ελαίων στην τρίχα. Είναι σημαντικό, λοιπόν, να κατανοήσουμε ότι, ενώ υπάρχουν πολλοί παράγοντες πρόκλησης πιτυρίδας, το άγχος είναι αυτό που μπορεί να επιδεινώσει τα συμπτώματα και όλη την κατάσταση.

Πώς θα καταλάβεις αν το άγχος επηρεάζει την πιτυρίδα σου;

Ένας εύκολος τρόπος να καταλάβεις αν το άγχος ευθύνεται για την κατάστασή σου είναι να σκεφτείς πότε εμφανίζεις πιτυρίδα. Σκέψου, λοιπόν, αν η πιτυρίδα επιδεινώνεται όταν βρίσκεσαι σε περίοδο έντονου στρες, πόσο μικρές ή μεγάλες είναι οι νιφάδες και εάν αγγίζεις ή παίζεις με τα μαλλιά όταν είσαι αγχωμένη.

element5 digital WCPg9ROZbM0 unsplash

Αυτή η μέθοδος θα σε βοηθήσει αρκετά, ώστε να καταλάβεις αν όντως υπάρχει πρόβλημα με το άγχος. Κι αν δεις ότι η απάντηση είναι αυτή, προσπάθησε να το καταπολεμήσεις ξεκινώντας τη γυμναστική, ή κάνοντας γενικά δραστηριότητες που σε ηρεμούν και σε αποφορτίζουν.

Για αρχή, όμως, είναι καλό να έχεις στο μπάνιο σου μερικά σαμπουάν που καταπολεμούν την πιτυρίδα, όπως αυτά που θα βρεις στην παρακάτω gallery. Χρησιμοποιώντας το κατάλληλο σαμπουάν και ισορροπώντας την ψυχολογική σου κατάσταση θα δεις ότι σιγά-σιγά το πρόβλημά σου θα αντιμετωπιστεί.

Διάβασε ακόμα: Braided love: Αν έχεις κοντά μαλλιά πρέπει να δοκιμάσεις άμεσα αυτά τα 5 χτενίσματα (videos)


Πηγή