Παρασκευή , 19 Απρίλιος 2024

Σπασμένα αγγεία: Όσα πρέπει να ξέρεις και πώς θα τα αντιμετωπίσεις

Τα σπασμένα αγγεία στο πρόσωπο (και συχνά στα πόδια) είναι κάτι το οποίο μπορεί να συμβεί σε όλες μας, και τα αίτια που τα προκαλούν είναι πολλά. Η κατανάλωση αλκοόλ, το φτέρνισμα (ναι, ναι) μια εγκυμοσύνη, οι αλλαγές του καιρού, η ροδόχρους ακμή, η έκθεση στον ήλιο (αυτή η μάστιγα) ή ακόμα και τα γονίδια (thanks mom… again) είναι μερικά από αυτά που μπορούν να προκαλέσουν την εμφάνισή τους και είναι όλα απόλυτα φυσιολογικά, όπως άλλωστε και τα σπασμένα αγγεία.

Πώς θα καταλάβεις αν έχεις πράγματι σπασμένα αγγεία ή κάτι άλλο;

Τα σπασμένα αγγεία είναι διεσταλμένα… αιμοφόρα αγγεία κάτω από την επιφάνεια της επιδερμίδας σου, και συνήθως μοιάζουν με μικροσκοπικό ιστό αράχνης ή απλά είναι κόκκινα σημάδια.

Καθώς κοιτάζεις λοιπόν αυτά τα κόκκινα σημάδια στο πρόσωπό σου, ίσως να ανησυχείς και ενδεχομένως να νομίζεις ότι δεν μπορείς να κάνεις κάτι για αυτά. Μπορείς να κάνεις κάποια πράγματα, αλλά πρώτα πρέπει να καταλάβεις γιατί εμφανίζονται. Σήμερα θα τα πούμε όλα.

Face icing: Τα οφέλη του να παγώνεις την επιδερμίδα σου και tips για να το κάνεις με ασφάλεια

Γιατί εμφανίζονται;

Ένα αγγείο μπορεί να σπάσει όταν παρουσιαστεί πολλή ένταση. Αν λοιπόν προσπαθήσεις να σπάσεις κάποιο σπυράκι ασκώντας υπερβολική δύναμη, αν φτερνιστείς πολύ δυνατά, αν κάνεις πολύ καυτό μπάνιο ή αν βγεις έξω στο υπερβολικό κρύο, αν φας πολλά καυτερά φαγητά ή αν πιείς πολύ αλκοόλ θα δημιουργηθεί ένταση στα αγγεία σου.

Πιο συγκεκριμένα, τα τοιχώματα των αγγείων είναι πολύ ελαστικά αλλά μπορεί να χάσουν την ικανότητά τους να διαστέλλονται και να συστέλλονται αν υπάρχει μόνιμη ένταση (εξαιτίας αυτών που αναφέραμε) συνεπώς παραμένουν διογκωμένα. Δεν μιλάμε λοιπόν για

Μπορείς να τα εξαφανίσεις;

Ναι και όχι. Από τη στιγμή που τα αγγεία θα εμφανιστούν στο πρόσωπό σου δεν μπορείς να απαλλαγείς από αυτά χωρίς τη βοήθεια του δερματολόγου σου. Μόνο ο δερματολόγος με τη χρήση lazer μπορεί να κάνει τα σπασμένα αγγεία να εξαφανιστούν. Μη σκας όμως.

Υπάρχουν κάποια αντιφλεγμονώδη συστατικά όπως το έλαιο αγριοτριανταφυλλιάς (rosehip oil) που καταπολεμούν την ερυθρότητα και βελτιώνουν σημαντικά την εμφάνιση των σπασμένων αγγείων. Ομοίως, ο δερματολόγος σου μπορεί να σου συνταγογραφήσει προϊόντα τα οποία προκαλούν συστολή των αγγείων.

ROSEHIP

Από αριστερά: GROWN ALCHEMIST, PURE ROSEHIP OIL: ROSA MOSQUETA. BOSCIA, ROSEHIP OMEGA FACE OIL. PAI, ROSEHIP BIOREGENERATE OIL.

Σε γενικές γραμμές, δεν θα γλιτώσεις την επίσκεψη στον δερματολόγο σου αν θέλεις να απαλλαγείς από τα σπασμένα αγγεία. Μήπως λοιπόν να μιλήσουμε για το πώς μπορείς να προστατευθείς από αυτά;

Skin Matters: Ναι, η επιδερμίδα σου μπορεί να είναι πιο καθαρή από ότι πρέπει

Πώς θα προστατεύσεις την επιδερμίδα σου

Αντηλιακό, αντηλιακό, αντηλιακό και σε περίπτωση που δεν το κατάλαβες: ΑΝΤΗΛΙΑΚΟ. Ναι, το αντηλιακό θα σε προστατεύσει γιατί, ο ήλιος αποδυναμώνει τα τοιχώματα των αγγείων σου και έτσι προκαλούνται πολλές ευρυαγγείες, ακόμα και όταν δεν έχεις πάει για μεξικάνικο και μαργαρίτες.

sun

Από αριστερά: CLARINS, UV PLUS SPF 50. AVENE, ΑΝΤΗΛΙΑΚΟ ΓΑΛΑΚΤΩΜΑ ΜΕ ΧΡΩΜΑ SPF50+. KORRES, ΑΝΤΗΛΙΑΚΗ ΚΡΕΜΑ ΠΡΟΣΩΠΟΥ ΜΕ ΧΡΩΜΑ SPF30

Αν είσαι επιρρεπής στα σπασμένα αγγεία, καλό θα ήταν να αφήσεις στην άκρη και τα μηχανικά scrub. Προτίμησε ένα που να κάνει χημική απολέπιση ώστε να περιορίσεις την ένταση και την τριβή, οι οποίες με τη σειρά τους θα προκαλέσουν το σπάσιμο των αγγείων.

PEEL

Από αριστερά: L’ORÉAL PARIS, REVITALIFT GLYCOLIC ACID PEELING TONER. LA ROCHE POSAY, EFFACLAR LOTION. GLAMGLOW, SUPERTONER™ EXFOLIATING ACID SOLUTION

Μην κάνεις καυτό μπάνιο. Μπορεί να το απολαμβάνεις και μπορεί να είναι αυτό για το οποίο ανυπομονείς τον χειμώνα, αλλά αν θέλεις να μην ξαναδείς σπασμένα αγγεία πουθενά στο πρόσωπο (και το σώμα) σου τότε θα πρέπει να αρχίσεις να απολαμβάνεις το χλιαρό νερό.

Αν με ρωτάς (εδώ Χριστίνα, η Χρόνη), όλα καλά με το αντηλιακό και τη χημική απολέπιση, αλλά δεν δύναμαι να απαρνηθώ το μεξικάνικο και τα υπόλοιπα καυτερά φαγητά, δεν μπορώ να μην πιώ μία mezcalita και δεν γίνεται να συνηθίσω το χλιαρό νερό. Γι’ αυτό έχω μάθει να ζω με τα σπασμένα μου αγγεία και οφείλω να ομολογήσω ότι δεν είναι και τόσο κακά τελικά.

Your Insta-questions: Ποια οξέα είναι κατάλληλα για την επιδερμίδα σου και πώς θα τα χρησιμοποιήσεις


Πηγή