Τρίτη , 23 Απρίλιος 2024
Απλά και παραδοσιακά: 7 tips αδυνατίσματος που αντλούμε από την ζωή των… γιαγιάδων μας

Απλά και παραδοσιακά: 7 tips αδυνατίσματος που αντλούμε από την ζωή των… γιαγιάδων μας

Ποιος θα φανταζόταν ποτέ πως θα μπορούσες να αντλήσεις συμβουλές για τη διατροφή σου από… τη γιαγιά σου; Κι όμως, είναι γεγονός, αφού η γενιά των γιαγιάδων μας περνούσε την διατροφική της καθημερινότητά, με πολύ πιο υγιεινό τρόπο από τον σημερινό. Επομένως, υπάρχουν πολλά tips που μπορείς να υιοθετήσεις κι εσύ στη ζωή σου, ακολουθώντας έναν παλαιότερο τρόπο διατροφής, και να μπορέσεις να βγεις το καλοκαίρι στην παραλία, αδυνατισμένη και ανανεωμένη, χωρίς πολύ κόπο. Ποιες είναι μερικές από τις παλιές συμβουλές που μπορούμε να διδαχθούμε και να υιοθετήσουμε σήμερα; Παρακάτω ακολουθούν 7 από αυτές, που σίγουρα θα σε βοηθήσουν στη «μάχη» σου με τα κιλά.
1.Μείωσε το μέγεθος των μερίδων σου
Είναι γεγονός πως όσο τα χρόνια περνούν, οι μερίδες των γευμάτων μας μεγαλώνουν. Σύμφωνα με έρευνες, οι μερίδες που συνήθιζαν να καταναλώνουν οι άνθρωποι πριν 50 χρόνια είναι εμφανώς πολύ μικρότερες από τις σημερινές, με αποτέλεσμα οι ίδιοι να προσλάμβαναν και πολύ λιγότερες θερμίδες. Αντίγραψε το tip και απλά, μείωσε σταδιακά τις μερίδες σου, μέχρι να φτάσεις στην ποσότητα που θεωρείς ικανοποιητική.
2.Χρησιμοποίησε περισσότερα λαχανικά εποχής
Προτίμησε να καταναλώνεις φρέσκα φρούτα αλλά και λαχανικά εποχής, όπως έκαναν οι πρόγονοί μας των τελευταίων δεκαετιών. Και μπορεί τότε να το συνήθιζαν, αφού δεν υπήρχαν τα μέσα και οι τεχνικές για να καταψύχουν και να καταναλώνουν τα αγαπημένα τους λαχανικά σε άλλες εποχές, ωστόσο, η τακτική αυτή μόνο καλό μπορεί να αποφέρει στον οργανισμό σου, αφού τα νωπά λαχανικά και φρούτα είναι πλουσιότερα σε βιταμίνες και θρεπτικά συστατικά.
3.Μαγείρεψε συχνότερα
Εσύ μπορεί να έχεις συνηθίσεις να παραγγέλνεις φαγητό απέξω, επιστρέφοντας κατάκοπη από τη δουλειά σου, ωστόσο, αυτό σίγουρα δεν αποτελούσε συνήθεια των γιαγιάδων και των παππούδων μας, μιας και τα παλαιότερα χρόνια δεν υπήρχε γρήγορο και έτοιμο φαγητό. Προσπάθησε να εσύ να μαγειρεύεις τουλάχιστον 5 μέρες την εβδομάδα, με αποτέλεσμα, όχι μόνο να χάσεις βάρος και να ακολουθήσεις μια πολύ υγιεινότερη διατροφή, αλλά και θα εξοικονομήσεις χρήματα.
4.Μην τρως παρακολουθώντας τηλεόραση

Μπορεί να είναι πολύ δελεαστικό το να φας το βραδινό σου γεύμα παρακολουθώντας το αγαπημένο σου τηλεοπτικό πρόγραμμα, όμως, με τον τρόπο αυτό, το μόνο που καταφέρνεις είναι να αποσπάς την προσοχή του εγκεφάλου σου από το φαγητό, με αποτέλεσμα να υπερκαταναλώνεις τροφές. Φρόντιζε να κάθεσαι στο τραπέζι και να γευματίζεις κανονικά, ακολουθώντας το ως μια πραγματική… ιεροτελεστία, όπως έκαναν οι παλαιότεροι.
5.Πέρασε το απόγευμά σου κάνοντας δημιουργικές δραστηριότητες
Μπορεί να σου φαίνεται αρκετά… παλιακή η εικόνα της γιαγιάς σου να πλέκει, όμως τέτοιου είδους δραστηριότητες, θα μπορούσαν να κρατήσουν το νου και τα χέρια σου απασχολημένα τα απογεύματα και φυσικά, μακριά από τη σκέψη του φαγητού. Αντί λοιπόν να παρακολουθείς απλά τηλεόραση ή να σερφάρεις στο ίντερνετ, κάνε κάτι πιο δημιουργικό, όπως ζωγραφική, διάβασμα, γράψιμο, κατασκευή κοσμημάτων, ακόμα και πλέξιμο.
6.Περπάτα με κάθε ευκαιρία
Η γενιά των παππούδων μας σίγουρα δεν μεγάλωσε έχοντας πολυτέλειες στη μετακίνηση, όπως αυτοκίνητα ή ασανσέρ. Προφανώς, περπατούσαν περισσότερο από όσο εμείς σήμερα, με αποτέλεσμα να διατηρούν μια καλύτερη φυσική κατάσταση και υγεία, αλλά και να καίνε περισσότερες θερμίδες. Ακολουθώντας τις συνήθειες αυτές κι εσύ, την επόμενη φορά, πήγαινε στον προορισμό σου ανεβαίνοντας τις σκάλες, ή προτίμησε να περπατήσεις ή να χρησιμοποιήσεις το ποδήλατό σου, όταν πρόκειται για κοντινές αποστάσεις.
7.Απόφυγε τα συσκευασμένα τρόφιμα
Οι επεξεργασμένες και συσκευασμένες τροφές, έχουν παίξει τα τελευταία χρόνια καθοριστικό ρόλο στην αύξηση των υπέρβαρων ατόμων, σύμφωνα με έρευνες. Και φυσικά, οι παλαιότερες γενιές κατανάλωναν πολύ λιγότερες επεξεργασμένες τροφές από ότι εμείς σήμερα. Κάπως έτσι και εσύ, είναι προτιμότερο να μειώσεις την κατανάλωση των συσκευασμένων τροφών, ακόμα και των πολυμαγειρεμένων φαγητών. Να θυμάσαι πως οι υγιεινότερες τροφές, είναι εκείνες που βρίσκονται όσο το δυνατόν πιο κοντά στην φυσική τους μορφή.

Πηγή: queen.gr