Πέμπτη , 28 Μάρτιος 2024
Αποτρίχωση laser Πόσο αποτελεσματική είναι;

Αποτρίχωση laser: Πόσο αποτελεσματική είναι;

Η αποτρίχωση με λέιζερ εφαρμόζεται συνήθως για την αντιμετώπιση της τριχοφυΐας στο πρόσωπο, τις μασχάλες, τη γραμμή του μπικίνι και τα πόδια. Είναι εξαιρετικά δημοφιλής τόσο στο γυναικείο όσο και στον ανδρικό πληθυσμό.

Οι εξελίξεις της τεχνολογίας κατά την τελευταία δεκαετία καθιστούν την αποτρίχωση με λέιζερ σήμερα εξαιρετικά αποτελεσματική. Είναι απολύτως ασφαλής εφόσον εφαρμόζεται από πιστοποιημένο επαγγελματία και το αποτέλεσμα διαρκεί περισσότερο από οποιαδήποτε άλλη μέθοδο αποτρίχωσης (κερί, ξυραφάκι, ηλεκτρόλυση).

Ο ιδανικός υποψήφιος για την αποτρίχωση με λέιζερ είναι αυτός που διαθέτει σκουρόχρωμη τρίχα αλλά ανοιχτόχρωμο δέρμα. Ωστόσο, υπάρχουν είδη λέιζερ που είναι αρκετά αποτελεσματικά και στις σκουρόχρωμες επιδερμίδες.

Τα αποτελέσματα δεν είναι ιδανικά για τις άσπρες ή τις ξανθές τρίχες ή σε γυναίκες με ορμονικές διαταραχές (π.χ. σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών). Η πεπειραμένη Αμερικανίδα δερματολόγος Brandith Irwin συνιστά την ηλεκτρόλυση για όσους θέλουν να απαλλαγούν από μερικές μόνο τρίχες σε μια μικρή περιοχή, όπως το πιγούνι.

Πώς λειτουργεί η αποτρίχωση με λέιζερ

Το λέιζερ εκπέμπει μια ακτίνα φωτός σε συγκεκριμένο μήκος κύματος, στοχεύοντας στη μελανίνη της τρίχας και/ή στο βολβό της τρίχας. Η μελανίνη είναι η χρωστική που δίνει χρώμα στην τρίχα και το δέρμα. Η ακτίνα του λέιζερ διαπερνά το δέρμα και απορροφάται από τη μελανίνη στο θύλακα της τρίχας.

Η αποτρίχωση με λέιζερ είναι πιο αποτελεσματική σε κάποιον που έχει σκούρα τρίχα και ανοιχτόχρωμο δέρμα. Εάν η απόχρωση της τρίχας μοιάζει αρκετά με την απόχρωση του δέρματος, ορισμένοι τύποι λέιζερ δεν διακρίνουν την τρίχα από το δέρμα.

Για τις σκουρόχρωμες επιδερμίδες, συνιστάται η εφαρμογή λέιζερ με μεγαλύτερο μήκος κύματος.

Για να απαλλαγείτε από την ανεπιθύμητη τριχοφυΐα με το λέιζερ χρειάζονται αρκετές επισκέψεις στον ειδικό. Σε μια δεδομένη χρονική στιγμή, ένα ποσοστό των τριχών του σώματος βρίσκονται στη φάση της «ανάπαυσης» και όχι στη φάση της ανάπτυξης. Το λέιζερ δεν μπορεί να απομακρύνει τις τρίχες όταν δεν βρίσκονται στη φάση της ανάπτυξης.

Μετά από τρεις έως επτά επισκέψεις (κατά προτίμηση συνεχόμενες σε μηνιαία βάση), η τριχοφυΐα γίνεται λιγότερο έντονη και οι τρίχες που βγαίνουν είναι πιο λεπτές και ανοιχτόχρωμες, άρα και λιγότερο διακριτές.

Το λέιζερ δεν είναι δυνατό να απομακρύνει όλες τις τρίχες για πάντα. Στην πλειονότητα των περιπτώσεων, χρειάζονται επακόλουθες «επισκέψεις συντήρησης» μία έως τέσσερις φορές το χρόνο για να διατηρηθεί το αποτέλεσμα.

Χρειάζονται περισσότερες επισκέψεις εάν έχετε ιστορικό ακανόνιστης περιόδου, πάσχετε από σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών, έχετε γκρίζες ή λευκές τρίχες ή έχετε οικογενειακό ιστορικό αυξημένης τριχοφυΐας.

Πηγή: onmed.gr