Τρίτη , 19 Μάρτιος 2024

DIY Time! 5 συνταγές ομορφιάς με κουρκουμά για να σε φροντίσεις από την κορυφή ως τα νύχια

Όσο η καραντίνα και ο εγκλεισμός στο σπίτι δε λέει να σταματήσει, άλλο τόσο κι εμείς θα συνεχίζουμε να ασχολούμαστε με την περιποίηση του εαυτού μας, ώστε να βγούμε στον έξω κόσμο πιο όμορφες από ποτέ. Αυτό, άλλωστε, μάθαμε να κάνουμε πολύ καλά στο πρώτο lockdown και… συνεχίζουμε.

Σήμερα, ήρθε η στιγμή να σου συστήσουμε, λοιπόν, ένα θαυματουργό μπαχαρικό, το οποίο θα σου χαρίσει πλήθος συνταγών ομορφιάς για τα μαλλιά, το πρόσωπο και το σώμα. Ο λόγος για αυτήν την κίτρινη-πορτοκαλί σκόνη που λέγεται… κουρκουμάς.

Ο κουρκουμάς είναι ένα καπνιστό καρύκευμα, που χρησιμοποιείται ευρέως σε συνταγές μαγειρικής στην Ασία, όμως θεωρείται και ως ένα από τα βασικά βότανα της «βοτανικής ιατρικής». Σε παγκόσμια κλίμακα, παράγονται ετησίως περίπου 800.000 τόνοι κουρκουμά, με το 75% του συνολικού ποσοστού να προέρχεται από την Ινδία. Η ίδια χώρα κρατάει τα σκήπτρα και στις εξαγωγές (50%). Ακολουθούν το Μπαγκλαντές, το Πακιστάν, η Σρι Λάνκα, η Ταϊβάν, η Κίνα, η Μιανμάρ και η Ινδονησία.

Photo credit: @coles.kits

Και μπορεί ο κουρκουμάς να χρησιμοποιείται στη μαγειρική για χιλιάδες χρόνια, ωστόσο τον τελευταίο καιρό έχει αρχίσει να γίνεται top συστατικό στις σπιτικές συνταγές ομορφιάς. Καθόλου τυχαίο αν σκεφτείς ότι έχει απίστευτα οφέλη και στο δέρμα, αλλά και στα μαλλιά. Βλέπεις, το συγκεκριμένο μπαχαρικό έχει αντιφλεγμονώδεις και αντιμικροβιακές ιδιότητες. Αυτό αυτόματα το καθιστά κατάλληλο για ευαίσθητες επιδερμίδες και για δέρματα με σπυράκια ή τάση ακμής. Οι αντιοξειδωτικές ιδιότητες που περιέχει, από την άλλη, το κάνουν ένα μαγικό skincare προϊόν για την προστασία από την ηλιακή ακτινοβολία, τις δυσχρωμίες της επιδερμίδας και τις λεπτές γραμμές και ρυτίδες. Ναι, ο κουρκουμάς έχει και αντιγηραντική δράση, ενώ λευκαίνει και το δέρμα κάνοντάς το να λάμπει στη στιγμή.

Και στο τριχωτό της κεφαλής, όμως, ο κουρκουμάς μπορεί να φανεί ιδιαίτερα ευεργετικός. Ειδικότερα, όλες οι παραπάνω ιδιότητες που σου αναφέραμε βοηθούν στην αντιμετώπιση της τριχόπτωσης, αλλά και στο να διατηρήσεις πλούσια και υγιή τα μαλλιά σου.

Θέλουμε την προσοχή σου σε αυτό το σημείο! Ο κουρκουμάς του εμπορίου βάφει το δέρμα και δεν θα σου τον συστήναμε. Καλύτερα να προμηθευτείς βιολογικό κουρκουμά, που δεν περιέχει ίχνος χρώματος μέσα του και άρα δεν βάφει. Μόλις τον αποκτήσεις, μπορείς να κάνεις και τις πέντε DIY συνταγές ομορφιάς που θα βρεις ευθύς αμέσως στην παρακάτω gallery.  

Cover photo: @relivinguk

Διάβασε ακόμα: Σταμάτα να κάνεις αυτά τα 7 λάθη και θα δεις τα μαλλιά σου πιο υγιή από ποτέ


Πηγή