Πέμπτη , 25 Απρίλιος 2024

Face icing: Τα οφέλη του να παγώνεις την επιδερμίδα σου και tips για να το κάνεις με ασφάλεια

H χρήση του πάγου στην ρουτίνα περιποίησης δεν είναι κάτι το καινούργιο. Οι σταρ του παλιού Hollywood χρησιμοποιούσαν πάγο -σχεδόν- καθημερινά κατά τη διάρκεια των γυρισμάτων για φρέσκια και αψεγάδιαστη επιδερμίδα. Ομοίως, η Kate Moss έχει δηλώσει ότι, κάθε πρωί, γεμίζει ένα μπολ με νερό και παγάκια και βουτά μέσα το πρόσωπό της.

ice face

H Joan Crawford έκανε αυτό ακριβώς στο πρόσωπό της. Στιγμιότυπο από την βιογραφική ταινία για τη ζωή της Joan Crawford με πρωταγωνίστρια την Faye Dunaway «Mommie Dearest»

Ο πάγος στο πρόσωπο μπορεί να έχει πραγματικά πολλά οφέλη, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι ρέπει να βγεις στη γειτονιά και να βουτήξεις το πρόσωπό σου στο χιόνι.

Αντίστοιχα, το ότι ο πάγος μπορεί να σε ωφελήσει, δεν σημαίνει ότι η επιδερμίδα σου πέρασε υπέροχα αυτές τις ημέρες που έπαιζες στο χιόνι. Τα είπαμε αυτά άλλωστε. Αυτό που δεν έχουμε πει είναι πώς μπορείς να βάλεις τον πάγο στη ρουτίνα σου για να μειώσεις τα πρηξίματα σε όλο το πρόσωπο, να βελτιώσεις την εμφάνιση των διεσταλμένων πόρων και να αποκτήσεις δροσερή λάμψη. Αλλά -όπως πάντα- ας πάρουμε τα πράγματα από την αρχή.

 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 

A post shared by novëm | le pouvoir de la noix (@novemlab)

Face steaming: Τα πάντα για το βήμα που αξίζει να προσθέσεις στην skincare ρουτίνα σου το 2022

Τι κάνει ο πάγος στην επιδερμίδα

Ο πάγος ή οτιδήποτε παγωμένο (θα μιλήσουμε σχετικά) συστέλλει τα αιμοφόρα αγγεία. Γι’ αυτό βάζουμε πάγο στις πληγές και στα χτυπήματα και γι’ αυτό βλέπεις άμεσα διαφορά στα σπυράκια αν βάλεις επάνω τους πάγο. Η χαμηλές θερμοκρασίες καταπολεμούν λοιπόν τα πρηξίματα και τις φλεγμονές γιατί το σώμα, αφού έχουν συσταλεί τα αιμοφόρα αγγεία, στέλνει ακόμα περισσότερο αίμα στην περιοχή για να την επουλώσει.

Ο πάγος λοιπόν μειώνει τα πρηξίματα μηχανικά, συσφίγγοντας τα αιμοφόρα αγγεία, και ενισχύει παράλληλα τη λάμψη, αφού κάνει το σώμα να στέλνει περισσότερο αίμα (και άρα θρέψη) στην επιφάνεια της επιδερμίδας.

Που μπορείς να τον χρησιμοποιήσεις

Παντού! Είναι ιδιαίτερα ευεργετικός γύρω από τα μάτια καθώς μειώνει τα πρηξίματα όπως είπαμε. Ακόμα, είναι τέλειος για τα πλαϊνά της μύτης και τα σημεία όπου οι πόροι είναι πιο διεσταλμένοι, αλλά κάνει θαύματα για όλο το πρόσωπο και τον λαιμό.

 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 

A post shared by doctor sahiba (@blog_e_beeha)

Κρύο VS Επιδερμίδα 1-0: Πριν βγεις να παίξεις στο χιόνι «ντύσε» και την επιδερμίδα σου

Αν με ρωτάς (εδώ Χριστίνα, η Χρόνη) όποτε χρησιμοποιώ παγωμένα εργαλεία, φτάνω το μασάζ μέχρι και το ντεκολτέ (συχνά και στο στήθος). Φυσικά μπορείς να τα χρησιμοποιήσεις και σε όλο το σώμα. Μπορούν να σου χαρίσουν πολύ σφριγηλό αποτέλεσμα στα γόνατα και τα χέρια αλλά και τους γλουτούς. Προσοχή όμως! Το αποτέλεσμα δεν είναι μόνιμο, ο πάγος δρα στην επιφάνεια της επιδερμίδας.

Τα παγάκια

Οι σταρ του Hollywood αλλά και η Bella Hadid, βάζουν πάγο απευθείας στο πρόσωπο ή βουτούν το πρόσωπό τους σε παγάκια (Hey Kate). Εσύ μην το κάνεις καλύτερα. Δεν έχουμε όλες την ίδια επιδερμίδα και η λάθος ή η παρατεταμένη χρήση του πάγου μπορεί να έχει αντίθετα αποτελέσματα από αυτά που θέλεις. Όχι, δεν θα πρηστείς περισσότερο. Καθώς όμως ο πάγος θα μουδιάζει το πρόσωπό σου, δεν θα νιώθεις τα πιθανά μικροεγκαύματα που προκαλεί το κρύο στην επιδερμίδα.

bella face icing

Δες τι κάνει η Bella Hadid για να δείχνει φρέσκια ακόμα και αν δεν έχει κοιμηθεί καθόλου

Αντίστοιχα, αν η επιδερμίδα σου είναι για παράδειγμα πολύ ξηρή, ο πάγος μπορεί να εντείνει την ξηρότητα. Γιατί; Γιατί ο πάγος είναι νερό. Το νερό όταν εξατμίζεται αφυδατώνει την επιδερμίδα. Σε συνδυασμό μάλιστα με τη χαμηλή θερμοκρασία στην επιφάνεια του δέρματος, δημιουργείται ένα καταστροφικό «κοκτέιλ».

Με τον πάγο λοιπόν θα ξεπρηστείς, αλλά θα έχεις απόλυτα αφυδατωμένη όψη. Αυτό που πρέπει να κάνεις, για να χρησιμοποιήσεις τα παγάκια στο πρόσωπο, είναι να τα τυλίξεις σε μία γάζα ή ακόμα καλύτερα, σε ένα από τα πανάκια με τα οποία καθαρίζεις τα γυαλιά σου. Είναι σούπερ απαλά και τέλεια για την δουλειά που τα χρειάζεσαι.  

pagakia

Με τυλιγμένο τον πάγο θα είσαι ασφαλής και μπορείς μάλιστα να φτιάξεις ειδικά παγάκια για το πρόσωπό σου με χαμομήλι για να καταπραΰνεις ερεθισμούς, με πράσινο τσάι για αντιοξειδωτική προστασία, με λίγο μέλι διαλυμένο σε νερό για ενυδάτωση και λάμψη, με αγγούρι για καλύτερη δράση ενάντια στα πρηξίματα και με πολλά ακόμα υλικά.

Άλλα μέσα

Ζούμε στην εποχή του tik tok και των social media συνεπώς, σίγουρα έχεις δει αυτές τις γυάλινες μπάλες που χρησιμοποιούν οι celebrities και οι influencers. Έχουμε μιλήσει για αυτές και εμείς (link παρακάτω). Πρόκειται για γυάλινα εργαλεία που περιέχουν ειδικό υγρό το οποίο δεν παγώνει στην κατάψυξη.

Ice globes: Τι κάνουν οι γυάλινες μπάλες που βλέπεις στο Instagram και πώς θα τις χρησιμοποιήσεις

Διατηρεί τη θερμοκρασία πολύ χαμηλή για ώρα και είανι ό, τι πιο ασφαλές και παγωμένο μπορείς να βάλεις στο πρόσωπό σου. Κάνουν δουλειά ακόμα και αν τα έχεις απλά στο ψυγείο… πράγμα που συστήνω ανεπιφύλακτα αν μόλις τώρα ξεκινάς να βάζεις τον πάγο στη ρουτίνα σου. Δώσε στην επιδερμίδα σου χρόνο να συνηθίσει το κρύο σταδιακά και μην πας απευθείας στην κατάψυξη.

 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 

A post shared by Face Yoga • Natural Beauty (@faceyoga_monna)

Αν δεν θέλεις να επενδύσεις σε αυτά τα εργαλεία, μπορείς να βάλεις κουτάλια στο ψυγείο και να χρησιμοποιήσεις αυτά. Να ξέρεις όμως ότι, τα κουτάλια χάνουν τη θερμοκρασία σχεδόν άμεσα και θα πρέπει να βάλεις κάμποσα στο ψυγείο αν θέλεις να κάνεις ένα face icing τελετουργικό. Και ΠΡΟΣΟΧΗ! Μην βάλεις τα κουτάλια στην κατάψυξη! Το έγκαυμα είναι σχεδόν σίγουρο.

Η μέθοδος

Μπορείς απλά να περάσεις τον πάγο ή το παγωμένο εργαλείο από το πρόσωπό σου και θα έχεις αποτέλεσμα. Αν όμως τα συνδυάσεις με λίγο μασάζ, θα έχεις θεαματικά αποτελέσματα. Τα καλύτερα μασάζ (κατά την ταπεινή μου γνώμη) είναι τα λεμφικά, τόσο για το πρόσωπο και το ντεκολτέ όσο και για τα μάτια.

Σου έχω μιλήσει και για τα δύο και στα links μπορείς να μάθεις λεπτομέρειες και να δεις video με τις τεχνικές. Αν βιάζεσαι ωστόσο, αν θέλεις δηλαδή να ξεπρηστείς και να φρεσκαριστείς μετά από μία νύχτα με πολλά κοκτέιλ, πέρνα απλά τον πάγο από τα μάτια και το πρόσωπό σου αλλά να θυμάσαι:

  1. Στα μάτια οι κινήσεις πρέπει να είναι απαλές και χωρίς πίεση
  2. Μην αφήσεις τα παγάκια για ώρα στα μάτια σου, το δέρμα είναι πολύ λεπτό και δεν αντέχει
  3. Στο πρόσωπο, οι κινήσεις πρέπει να ξεκινούν από το κέντρο και με φορά προς το περίγραμμα
  4. Στον λαιμό κάνε κινήσεις από τη βάση και προς τα επάνω

Τι να προσέχεις

Δεν υπάρχει κανόνας που να λέει «όσο πιο κρύο, τόσο το καλύτερο». Το δέρμα σου μπορεί να μην αντέχει τις πολύ χαμηλές θερμοκρασίες, κυρίως αν έχεις σπασμένα αγγεία, έντονη ξηρότητα κλπ. Ξεκίνα με παγωμένα προϊόντα από το ψυγείο και στη συνέχεια πέρνα στο επόμενο level αν τελικά αντέχεις.

Ο πάγος δεν είναι για χόρταση αλλά τα παγωμένα globes είναι. Διάλεξε τι θέλεις να χρησιμοποιήσεις και χρησιμοποίησέ το σωστά. Τον πάγο 2 φορές την εβδομάδα και τα globes καθημερινά αν θέλεις μαζί με την κρέμα ματιών ή τον ορό σου σε όλο το πρόσωπο.

Αν νιώσεις κάψιμο ή πόνο, αν παραητρήσεις ξηρότητα ή ερεθισμό, αν γενικά νιώθεις ότι κάτι δεν παέι καλά… δεν σημαίνει ότι ο πάγος κάνει δουλειά, αλλά ότι σε βλάπτει οπότε σταμάτα άμεσα.

Και for the love of God, πιστεύω ότι αντιλαμβάνεσαι πώς πρέπει ΟΠΩΣΔΗΠΟΤΕ να βάλεις την κρέμα σου αφού χρησιμοποιήσεις παγάκια στο πρόσωπο. Καλή επιτυχία Queen!

Κεντρική φωτογραφία: Skincare.com




Πηγή