Παρασκευή , 29 Μάρτιος 2024
Οκτώ τροφές που καταστρέφουν το δέρμα σας

Οκτώ τροφές που καταστρέφουν το δέρμα σας

Πώς η διατροφή επηρεάζει την όψη της επιδερμίδας

Μήπως το δέρμα σας δεν έχει τη λάμψη που θα θέλατε παρόλο που πλένετε καθημερινά το πρόσωπό σας και αφαιρείτε το μακιγιάζ με επιμέλεια; Σίγουρα έχει μεγάλη σημασία το τι θα βάλετε πάνω στο πρόσωπό σας αλλά έχετε ποτέ σκεφτεί ότι η διατροφή σας επηρεάζει επίσης την όψη του δέρματος; Διαβάστε παρακάτω οκτώ τρόφιμα και ποτά που θα πρέπει να αποφεύγετε για να δείτε το πρόσωπό σας να βελτιώνεται μέρα με τη μέρα.

1. Σοκολάτα: Η υπόθεση της σοκολάτας έχει υπάρξει θέμα μελέτης για πολλούς διατροφολόγους και οι μέχρι στιγμής ενδείξεις είναι ότι η σοκολάτα από μόνη της δεν ευθύνεται για την ακμή αλλά σίγουρα τη χειροτερεύει. Παραθέτοντας μια μελέτη που διεξήχθη στην Ολλανδία, λένε ότι η σοκολάτα αυξάνει την παραγωγή της ιντερλευκίνης 1β, ένα δείκτη φλεγμονής του ανοσοποιητικού συστήματος, που αυξάνει τη φλεγμονή στην οποία οφείλεται η ακμή. Η σοκολάτα μπορεί επίσης να αυξήσει την παραγωγή της ιντερλευκίνης 10, που μειώνει την ανοσολογική άμυνα του οργανισμού, γεγονός που οδηγεί στη δημιουργία των συνθηκών που επιτρέπουν στα βακτήρια να μολύνουν τα σπυράκια και να τα χειροτερέψουν.

2. Ψωμί, ζάχαρη και τρόφιμα με πολλούς υδατάνθρακες: Σύμφωνα με μελέτες που έλαβαν χώρα στην Παπούα-Νέα Γουϊνέα, όπου εκεί οι κάτοικοι δεν έχουν ακμή, οι διατροφολόγοι κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι αυτό οφείλεται στη διατροφή τους. Τρέφονται με φαγητά που έχουν χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη και δε συνηθίζουν να καταναλώνουν κάποια τρόφιμα όπως το ψωμί. Τα αυξημένα επίπεδα ινσουλίνης στους υδατάνθρακες προκαλούν μεγαλύτερη έκκριση σμήγματος από το δέρμα, δηλαδή μιας λιπαρής ουσίας που προσελκύει βακτήρια που επιδεινώνουν την ακμή και προκαλούν φλεγμονή στο δέρμα.

3. Προϊόντα ολικής αλέσεως: Παρόλο που τα προϊόντα ολικής αλέσεως είναι καλύτερα από τα αντίστοιχα σταρένια, οι διατροφολόγοι επισημαίνουν ότι ακόμα και οι σύνθετοι υδατάνθρακες μπορεί να καταστρέφουν το δέρμα. Ειδικά για τους ανθρώπους που είναι ευαίσθητοι στη γλουτένη, οποιοδήποτε είδος της, μπορεί να δημιουργήσει φλεγμονή και μία ανοσολογική αντίδραση που μπορεί να οδηγήσει σε ακμή και άλλα δερματικά προβλήματα.

4. Γαλακτοκομικά προϊόντα: Υπάρχει ένας παράγοντας ανάπτυξης ινσουλίνης στο γάλα, που λέγεται IGF-1, ο οποίος είναι παρόμοιος με την ινσουλίνη και μπορεί να προκαλέσει αύξηση του σμήγματος. Συγκεκριμένα, το αποβουτυρωμένο γάλα μπορεί να προκαλέσει κι άλλα δερματικά προβλήματα επειδή η αφαίρεση του λίπους από το γάλα σημαίνει περισσότερη λακτόζη (σάκχαρο) που μπορεί να συμβάλει στην ροδόχρου ακμή, την ακμή και άλλα δερματικά προβλήματα.

5. Το γάλα σόγιας:
Η σόγια είναι ακόμα ένα ιδιαίτερα δραστικό φαγητό που μπορεί να δημιουργήσει μία ανοσοποιητική αντίδραση και φλεγμονή που προκαλεί δερματικά προβλήματα. Το φαινόμενο αυτό συναντάται κυρίως σε χορτοφάγους που στηρίζονται ιδιαίτερα στην κατανάλωση σόγιας.

6. Γιαούρτια με φρούτα: Μπορεί να φαίνονται ακίνδυνα, αλλά στην πραγματικότητα πολλά από αυτά περιέχουν περισσότερη ζάχαρη κι από ένα γλύκισμα. Η ζάχαρη κυριολεκτικά “μασάει” τις πρωτεΐνες σας, δημιουργώντας τελικά προϊόντα προχωρημένης γλυκοζυλίωσης (AGEs) που προκαλούν ρυτίδες και χαλάρωση.

7. «Άδεια» φαγητά: Δεν αποτελεί έκπληξη το γεγονός ότι τα τρόφιμα που δεν έχουν ιδιαίτερη διατροφική αξία, δεν είναι και τόσο καλά για το δέρμα σας. Φαγητά όπως τα ζαχαρωτά ή οι τηγανιτές πατάτες, για παράδειγμα, όχι μόνο αυξάνουν κατακόρυφα τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα αλλά στερούνται και αντιοξειδωτικών, που πολεμούν τις ελεύθερες ρίζες οι οποίες σας δίνουν πιο λαμπερή επιδερμίδα. Ένας ακόμα μεγάλος υπαίτιος για τα δερματικά αυτά προβλήματα, είναι το αλάτι. Τα αλμυρά φαγητά και η έξτρα προσθήκη αλατιού είναι υπεύθυνα για το φούσκωμα και το πρήξιμο κάτω από τα μάτια. Γι’ αυτό, λοιπόν, αντικαταστήστε τα αλμυρά επεξεργασμένα τρόφιμα με φρέσκα-μη συσκευασμένα και αποφύγετε το αλάτι στο φαγητό σας.

8. Αλκοόλ: Είναι αλήθεια ότι το αλκοόλ αφυδατώνει το δέρμα και μας κάνει να δείχνουμε μεγαλύτερες. Ενυδατώστε το δέρμα σας με τουλάχιστον δύο λίτρα νερό την ημέρα και περιορίστε το αλκοόλ όσο περισσότερο γίνεται.

Πηγή: beautetinkyriaki.gr