Τρίτη , 19 Μάρτιος 2024
Πέντε τρόποι να τρώτε επιδόρπιο χωρίς να παίρνετε βάρος

Πέντε τρόποι να τρώτε επιδόρπιο χωρίς να παίρνετε βάρος

Ποια και πώς πρέπει να καταναλώνονται

Είναι σίγουρο πως έχετε σκεφτεί κάποια στιγμή να «κλέψετε» στη δίαιτά σας τρώγοντας γλυκό. Ξέρετε όμως ότι υπάρχει τρόπος να το κάνετε αυτό χωρίς να το καταλάβει το σώμα σας, άρα χωρίς να επηρεαστεί η δίαιτά σας; Ακόμα και σε αυστηρές δίαιτες μπορείτε να προσθέσετε γλυκά, αρκεί να είναι τα σωστά. Ποια είναι αυτά και πως πρέπει να καταναλώνονται, είναι το θέμα για το οποίο θα μιλήσουμε παρακάτω.

Προϊόντα χωρίς ζάχαρη: Είναι πάντα η σωστή επιλογή;

Όταν αγοράζετε γλυκά ή μπισκότα με μεγάλες ετικέτες που γράφουν “χωρίς ζάχαρη”, σιγουρευτείτε ότι διαβάζετε τα συστατικά τους προσεκτικά γιατί ορισμένες φορές μπορεί να μην έχουν ζάχαρη, αλλά να έχουν φρουκτόζη. Το γλυκαντικό αυτό μπορεί να θεωρείται ένα καλό υποκατάστατο της ζάχαρης αλλά πολλοί μελετητές διαφωνούν με τη χρήση του. Η συχνή χρήση της φρουκτόζης μπορεί όχι μόνο να σας προσθέσει κιλά αλλά και να προκαλέσει προβλήματα στο συκώτι και στο καρδιαγγειακό σύστημα. Το πιο ασφαλές γλυκαντικό είναι ίσως η στέβια, η οποία δεν επηρεάζει την ποσότητα της γλυκόζης στο αίμα και, αν χρησιμοποιείται με μέτρο, δεν έχει παρενέργειες.

Μέλι: Πώς θα πρέπει να καταναλώνεται;

Το μέλι δεν πρέπει να ψήνεται ή να χρησιμοποιείται σε επιδόρπια που ψήνονται με τη χρήση θερμότητας. Όταν ζεσταίνεται στους 42°C χάνει όλες τις θεραπευτικές του ιδιότητες και σε θερμοκρασίες πάνω από 60°C, ακόμα και το καλύτερο μέλι μπορεί να γίνει ένα βλαβερό προϊόν. Ως γλυκαντικό, είναι πιο ταιριαστό για τα smoothies, για γιαούρτια και για γλυκά που παρασκευάζονται χωρίς τη χρήση θερμότητας. Αγνό γιαούρτι φτιαγμένο από κατσικίσιο γάλα με ένα κουτάλι μέλι και λίγη κανέλα είναι ένα από τα πιο εύκολα και υγιεινά επιδόρπια που υπάρχουν.

Λαχανικά πριν από τα γλυκά;

Πως πρέπει να αρχίζετε το επιδόρπιο σας; Με μια σαλάτα λαχανικών! Φρέσκια πράσινη σαλάτα και λαχανικά, τα οποία είναι πλούσια σε φυτικές ίνες και ευεργετικά ένζυμα που βοηθούν να αφομοιώσετε τα γλυκά που θα ακολουθήσουν. Είτε πρόκειται για ένα μικρό κομμάτι σοκολάτα με αμύγδαλα ή ένα κομμάτι από το αγαπημένο σας κέικ, σιγουρευτείτε ότι έχετε καταναλώσει προηγουμένως μια μερίδα λαχανικών.

Το επιδόρπιό μας: Χρειάζεται να είναι περίπλοκο;

Αλεύρι, καρύδια, ζάχαρη, αυγά, φρούτα, φυτικά λίπη και κρέμα βουτύρου. Αυτά είναι τα κυριότερα συστατικά που μπορεί να βρούμε στα επιδόρπια. Φανταστείτε ένα κέικ με αμύγδαλα, φρούτα και όλων των ειδών τις καραμέλες ή τη σοκολάτα. Ακούγεται πολύ λαχταριστό για εμάς αλλά όχι τόσο για το πεπτικό μας σύστημα. Γι’ αυτό σας συμβουλεύουμε να επιλέγετε κέικ και μπισκότα με συστατικά που είναι πιο εύκολα στην κατανάλωση. Συνδυάστε ξηρούς καρπούς και σπόρους με μπανάνα ή αποξηραμένα φρούτα και αποφύγετε να συνδυάζετε ξηρούς καρπούς, για παράδειγμα, με δημητριακά.

Σοκολάτα ή φρούτα; Ποιο είναι καλύτερο;

Πολλοί άνθρωποι λανθασμένα υποθέτουν οτι τα φρούτα είναι το πιο χρήσιμο επιδόρπιο. Παρόλα αυτά, οι ειδικοί προτείνουν να τρώμε φρέσκα φρούτα με άδειο στομάχι, χωρίς να τα ανακατεύουμε με άλλα τρόφιμα. Προσπαθήστε να τρώτε τα φρούτα σας μισή ώρα πριν το γεύμα και όχι μετά από αυτό. Για επιδόρπιο ένα κομμάτι μαύρης σοκολάτας είναι πολύ πιο κατάλληλο, καθώς ταιριάζει με όλες τις γεύσεις και περιέχει πολύ λίγη ζάχαρη. Εκτός αυτού, δεν περιέχει αλεύρι ή βούτυρο και είναι πολύ εύκολο να βρεθεί σε οποιοδήποτε σημείο πώλησης!

Επομένως, δεν είναι καλή ιδέα να καταργείτε όλα τα αγαπημένα σας γλυκά όταν βρίσκεστε σε δίαιτα, γιατί με αυτό τον τρόπο θα μισήσετε τη διαδικασία και θα τα παρατήσετε πολύ γρήγορα.

Πηγή: beautetinkyriaki.gr