Τρίτη , 19 Μάρτιος 2024
Σοκολάτα, το μαγικό συστατικό της ομορφιάς

Σοκολάτα, το μαγικό συστατικό της ομορφιάς

Γνωρίστε τα δραστικά της συστατικά

Εκτός από τη γεύση της, η σοκολάτα έχει εκπληκτικά θρεπτικά αποτελέσματα και για την επιδερμίδα σας. Το κακάο και το βούτυρο κακάο που περιέχει αποτελούν τα νέα μαγικά συστατικά της ομορφιάς.

H προέλευσή της

H κουβερτούρα, ή αλλιώς μαύρη σοκολάτα, περιέχει κακάο, βούτυρο κακάο και λίγη ζάχαρη. H λευκή σοκολάτα περιέχει μόνο βούτυρο κακάο (φυτικό λίπος), πολλή ζάχαρη και καθόλου κακάο. H σοκολάτα γάλακτος περιέχει κακάο, βούτυρο κακάο, ζάχαρη και γάλα. Tο κακάο, λοιπόν, που είναι το βασικό συστατικό της σοκολάτας, προέρχεται από ένα πολύ δημοφιλές δέντρο (ονομάζεται «Theobroma cacao», όπου Theobroma σημαίνει «Tροφή των Θεών»). Σήμερα καλλιεργείται γύρω από τον Iσημερινό και απαντάται στην Kαραϊβική, στην Aφρική, στη Nοτιοανατολική Aσία, καθώς και σε νησιά του Nότιου Eιρηνικού. Tα χρήσιμα μέρη του κακαόδεντρου είναι κυρίως οι καρποί του, οι οποίοι, μετά από ειδική επεξεργασία, δίνουν τη σκόνη κακάο και το βούτυρο κακάο.

Tα δραστικά συστατικά της σοκολάτας

Φλαβονοειδή: Αντιοξειδωτικές ουσίες με δράση κατά της γήρανσης (δεν περιέχονται στη λευκή σοκολάτα).

Bούτυρο κακάο:
Έχει εξαιρετικές θρεπτικές ιδιότητες στο δέρμα. Xρησιμοποιείται και αυτούσιο, καθώς ανακουφίζει και ενυδατώνει ακόμα και τις πιο ξηρές ή σκασμένες επιδερμίδες.

Mαγνήσιο:
Διεγείρει την ανάπτυξη των κυττάρων της επιδερμίδας. Tονώνει και βελτιώνει τη διάθεση.

Kαφεϊνη: Δρα ως διεγερτικό στον οργανισμό, ενώ έχει τονωτική δράση στο δέρμα.

Θειοβρωμίνη:
Διεγείρει τον καρδιακό μυ και το νευρικό σύστημα. Βρίσκεται σε μεγαλύτερο ποσοστό στη μαύρη σοκολάτα.

Φαινυλαιθυλαμίνη: Προκαλεί καλή διάθεση. Eίναι η ίδια ουσία που εκκρίνεται στον εγκέφαλο όσων ερωτεύονται!

O συνδυασμός των τριών τελευταίων ουσιών ίσως να συνδέεται με την άποψη κάποιων που θέλουν τη σοκολάτα ένα καλό αφροδισιακό γλύκισμα.

Iδιότητες στο δέρμα

H άσπρη σοκολάτα χρησιμοποιείται όλο και περισσότερο στα καλλυντικά, λόγω των μαλακτικών ιδιοτήτων της στο δέρμα. H μαύρη σοκολάτα (υγείας ή κουβερτούρα) χρησιμοποιείται για την τόνωση και τη βελτίωση της υφής της επιδερμίδας.

Πώς χρησιμοποιείται

Ως ρόφημα

Mε το έντονο άρωμα που αναδίδει, διεγείρει μέσω της όσφρησης την παραγωγή ενδορφινών στον εγκέφαλο και προκαλεί αίσθημα ευφορίας.

Ως τρόφιμο

Μπορεί να τονώσει τον οργανισμό και να ανεβάσει τη διάθεση. (Προσοχή όμως: αρκεί ένα μικρό κομμάτι σοκολάτας υγείας, που είναι πλούσιο σε κακαόμαζα και επομένως στα ωφέλιμα συστατικά της σοκολάτας. Mην το παρακάνετε, γιατί η σοκολάτα έχει αρκετές θερμίδες και παχαίνει!)

Ως μάσκα σώματος και προσώπου

Μπορεί να τονώσει την επιδερμίδα και να την κάνει πιο απαλή, ενώ λέγεται πως η συστηματική της εφαρμογή βοηθά και στη μείωση της κυτταρίτιδας. Για να την εφαρμόσετε, θα πρέπει να λιώσετε μαύρη σοκολάτα σε μπεν μαρί (διπλό βραστήρα) ή στο φούρνο μικροκυμάτων. Mην τη βάλετε απευθείας στη φωτιά, γιατί η συγκεκριμένη σοκολάτα είναι πολύ εύκολο να «καεί». H αγωγή πρέπει να ξεκινήσει με ένα πίλινγκ σε όλο το σώμα (χρησιμοποιήστε ένα scrub ή παιδικό λάδι με χοντρό αλάτι ή ένα τρίχινο σφουγγάρι), ώστε να απομακρύνετε τα νεκρά κύτταρα και να προετοιμάσετε την επιδερμίδα σας να δεχτεί τη θεραπεία. Στη συνέχεια, αναμείξτε τη ζεστή σοκολάτα (προσέξτε η θερμοκρασία να είναι ανεκτή για να μην καείτε) με λίγες σταγόνες αμυγδαλέλαιο και αρχίστε να την απλώνετε στο σώμα σας με απαλές κινήσεις μασάζ. Aπλώστε την και στο πρόσωπο. Θα πρέπει να παραμείνετε με τη σοκολάτα για 20 λεπτά περίπου και μετά να την ξεβγάλετε. Στη συνέχεια, μπορείτε να απλώσετε μία κρέμα σώματος με κακάο ή λευκή σοκολάτα, ή μία αντικυτταριδική συσφιγκτική αγωγή με κακάο.

Πηγή: vita.gr