Παρασκευή , 19 Απρίλιος 2024

#tbt Mary E. Cobb: Σήμερα θα μιλήσουμε για την γυναίκα που εφηύρε το μανικιούρ όπως το ξέρουμε

Μανικιούρ! Είναι το δεύτερο αγαπημένο μας θέμα εδώ στο beauty department, μετά το skincare! Έχουμε το καθημερινό daily nailspiration με τα πανέμορφα nail art αλλά λατρεύουμε και τα βερνίκια. Σήμερα ωστόσο θα πάμε λίγο πιο πίσω, στην ιστορία του μανικιούρ και θα μάθουμε για την Mary E. Cobb, τη γυναίκα που εφηύρε το μανικιούρ όπως το ξέρουμε και ένα προϊόν που δεν λείπει από τα νεσεσέρ μας. Ποια είναι λοιπόν η Mary E. Cobb; Ποια ήταν η εφεύρεσή της; Και τι ακριβώς εννοούμε όταν λέμε ότι εφηύρε το μανικιούρ όπως το ξέρουμε; Ας πάρουμε όπως πάντα, τα πράγματα από την αρχή…

Αιγυπτιακή τοιχογραφία γυναικείας περιποίησης

Η εμμονή με το μανικιούρ είναι κάθε άλλο παρά μοντέρνα τάση. Οι αγαπημένοι μας beauty addicts, οι αρχαίοι Αιγύπτιοι, ξεκίνησαν την περιποίηση των χεριών και την απογείωσαν. Χρησιμοποιούσαν έλαια και εργαλεία για τις παρανυχίδες και τα ίδια τα νύχια και όλα ήταν τέλεια στις πυραμίδες αλλά και στον κόσμο. Η Κλεοπάτρα βουτούσε τα δάχτυλά της σε κόκκινη μπογιά, οι αρχαίοι Βαβυλώνιοι πολεμιστές έκαναν matchy look βάφοντας τα χείλη στο ίδιο χρώμα των νυχιών τους και όπως αντιλαμβάνεσαι, δεν νιώθουμε μόνες μας σε αυτή την nail εμμονή. Fast forward (για να μην σε κουράσω) κάμποσους αιώνες στη Γαλλία. Ο Λουδοβίκος Ο 16ος (της Μαρίας Αντουανέτας) λάτρευε τα μανικιούρ και είχε μάλιστα προσλάβει βασιλικό μανικιουρίστ πεντικιουρίστ στο παλάτι. Τα μανικιούρ λοιπόν έγιναν σχεδόν κανόνας στο Παρίσι και εκεί πήρε την πρώτη του μορφή.

λοισ χωι

O Λουδοβίκος ο 16ος

Από τη Γαλλία λοιπόν μας έρχεται το «μοντέρνο» μανικιούρ και βάζω τη λέξη μοντέρνο σε εισαγωγικά γιατί εκείνο το μανικιούρ δεν ήταν όπως αυτό που κάνουμε σήμερα. Αυτό που γνωρίζουμε σήμερα σαν μανικιούρ, δηλαδή τα βήματα: Μούλιασμα, περιποίηση παρανυχίδων, λιμάρισμα νυχιών και χρώμα είναι κάτι που εφηύρε η Mary E. Cobb και φτάνουμε έτσι στο πολύ ενδιαφέρον μέρος αυτού του μαθήματος beauty iστορίας. Η Mary E. Cobb γεννήθηκε στην Αμερική το 1852 και το 1874, στα 22 της, παντρεύτηκε τον ποδίατρο Dr. Joseph Parker Pray. Εκτός από γιατρός των ποδιών, ο Pray ήταν και κατασκευαστής καλλυντικών και θέλω να κρατήσεις αυτή την πληροφορία για τώρα. Λίγο μετά τον γάμο της, η Mary ταξίδεψε στη Γαλλία με τη Βαρόνη Rothschild (της γνωστής οικογενείας) και εκεί έμαθε την τέχνη του γαλλικού μανικιούρ. ΠΕΡΙΜΕΝΕ! Δεν μιλώ για τα French tips, για την τεχνική βαψίματος δηλαδή (θα τα πούμε άλλη φορά). Η Mary έμαθε να κάνει μανικιούρ και πεντικιούρ με τον Γαλλικό τρόπο αλλά συνειδητοποίησε ότι η διαδικασία αλλά και το αποτέλεσμα δεν ήταν αρκετά εκλεπτυσμένα για να «σταθούν» στην Αμερική αλλά και σε άλλες χώρες της Ευρώπης. Αποφάσισε λοιπόν να το αλλάξει….

1 mary e cobb

Η Μary E. Cobb

Επιστρέφει στην Νέα Υόρκη από τις περιπέτειές της στη Γηραιά Ήπειρο  και το 1878 ανοίγει με τον σύζυγό της το πρώτο nail bar στο Manhattan. Το όνομα αυτού: «Mrs. Pray’s Manicure». Ναι, λεγόταν Cobb αλλά ήταν παντρεμένη με τον Dr. Prey αν θυμάσαι. Σημασία ωστόσο δεν έχει το όνομα της επιχείρησης αλλά το ότι αυτή η υπηρεσία άλλαξε τα πάντα, ακόμα και το ίδιο το μανικιούρ. Στο nail bar της, η Mary μούλιαζε τα δάχτυλα των πελατισσών, περιποιούνταν τις παρανυχίδες κόβοντας και σπρώχνοντάς τις, έκοβε τα νύχια και… τα λίμαρε με ένα εργαλείο δικής της εφεύρεσης: Τη λίμα! Ναι, η μοντέρνα λίμα, αυτή που έχεις στο νεσεσέρ σου, ήταν εφεύρεση της Mary E. Cobb και τις κατασκεύαζε μαζί με τον σύζυγό της.

2 mary e cobb nail bar

To nail bar της στο Μanhattan

Η επιτυχία της επιχείρησής της ήταν τεράστια και έφτασε να ανοίγει επιπλέον κατάστημα για να μπορεί να εξυπηρετήσει το –πλέον- τεράστιο πελατολόγιό της που περιλάμβανε όλη την αφρόκρεμα του Μεγάλου Μήλου. Aργότερα, καταστήματά της άνοιξαν στη Βοστώνη, το Σικάγο και τη Φιλαδέλφια. Όλα πρόσφεραν μανικιούρ και πεντικιούρ με τον νέο, μοντέρνο τρόπο της Cobb και πουλούσαν λίμες! Το κάθε μανικιούρ κόστιζε 1.25$ τιμή απλησίαστη για το mass κοινό όμως οι λίμες ξεπουλούσαν γιατί οι γυναίκες μπορούσαν να έχουν περιποιημένα νύχια και στο σπίτι.  Το 1884 η Μary και ο Pray χωρίζουν αλλά η Mary κερδίζει την «επιμέλεια των παιδιών της» δηλαδή των επιχειρήσεών της, στο δικαστήριο και έτσι δεν έχουμε τραγική εξέλιξη σε αυτό το σκέλος της ιστορίας ! Παίρνει ο κάθε ένας το δρόμο του και το επιχειρηματικό μυαλό της Μary κάνει θαύματα.

limes

Διαφήμιση των προϊόντων που έφτιαχνε μαζί με τον σύζυγό της

Η αλλαγή του αιώνα βρίσκει την Μary Cobb να έχει το μονοπώλιο στις πωλήσεις της λίμας αλλά και των κόκκινων και ροζ βερνικιών. Ξαναπαντρεύεται ή μάλλον… καλοπαντρεύεται τον δεζάμπλουτο έμπορο John Van Bergen και η επιχείρησή της γίνεται η μεγαλύτερη επιχείρηση στον κόσμο που ανήκει σε και διοικείται από γυναίκα. Τότε υπήρχαν ελάχιστες. Ο χρόνος περνά ωστόσο και έρχεται η ώρα να αποχωρήσει από την ενεργό δράση παραδίδοντας τη σκυτάλη στον γιό της. Εκεί έρχεται και η αρχή του -μοιραία τραγικού όταν εμπλέκεται άνδρας- τέλους. Η κακή διαχείριση της επιχείρησης από τον γιό της, αφήνει χώρο σε άλλους επιχειρηματίες όπως ο Μax Factor και η Εlizabeth Arden να κάνουν άλματα και το όνομα Cobb, πoυ ουσιαστικά είχε ανοίξει ένα νέο κανάλι στην αγορά σχεδόν, εξαφανίζεται!

diafimisi

Διαφήμιση σε εφημερίδα των προϊόντων της Μary μετά την αλλαγή του ονόματός της

Έχουμε λοιπόν μία γυναίκα με μοναδικό επιχειρηματικό μυαλό που μας χάρισε μία ολόκληρη κατηγορία περιποίησης και όχι μόνο άνοιξε το δρόμο για τη βιομηχανία του μανικιούρ αλλά της έδωσε τη μορφή που ξέρουμε και απολαμβάνουμε σήμερα. Πρέπει λοιπόν να γνωρίζουμε το όνομά της και τα επιτεύγματά της γιατί είναι από τις pοwer women πoυ θαυμάζουμε. Όσο για το ότι παραλίγο να εξαφανιστεί η κληρονομιά της από το χάρτη εξαιτίας του γιού της… Δεν θα το σχολιάσουμε, είναι περιττό πλέον.  Ραντεβού την επόμενη Πέμπτη you Queens!

@cover Πίνακας La Manicure του Henry Caro-Delvaille από το 1901

Διάβασε ακόμα: #tbt Η πρώτη κρέμα περιποίησης φτιάχτηκε πριν 2.000 χρόνια, από Έλληνα

 


Πηγή