Πέμπτη , 28 Μάρτιος 2024
Τέσσερις κατηγορίες τροφών που θα μπορούσαν να είναι... καλλυντικά

Τέσσερις κατηγορίες τροφών που θα μπορούσαν να είναι… καλλυντικά

Είναι γνωστό ότι η διατροφή είναι, μαζί με την τακτική άσκηση, οι δύο πυλώνες της υγιούς και λαμπερής επιδερμίδας.

Ορισμένες τροφές, ωστόσο, ξεχωρίζουν σε αυτό τον τομέα και πολλές φορές μπορούν να έχουν ακόμα και διττή χρήση: είτε ως απλή τροφή, είτε ως καλλυντικό προϊόν!

Κάθε ένα από τα προϊόντα που ακολουθούν είναι “ένα-κι-ένα” στην καταπολέμηση των σημαδιών που αφήνει ο χρόνος στο πρόσωπο και στην καλή όψη της επιδερμίδας:

Καρότα, ροδάκινα και βερίκοκα

Ως τροφή: Τα φρούτα και τα λαχανικά που έχουν πορτοκαλί χρώμα είναι καλές πηγές β-καροτίνης, μιας ένωσης που μετατρέπεται σε βιταμίνη Α, η οποία είναι η βιταμίνη που βοηθάει όσο καμία άλλη στην προστασία της επιδερμίδας από την ξηρότητα, τις ρυτίδες και τις αντιαισθητικές γραμμές.

Ως αλοιφή σε καλλυντικά προϊόντα: Υπάρχουν πολλά προϊόντα πλέον στην αγορά που περιέχουν τις πιο ευεργετικές ουσίες από τα καρότα και τα ροδάκινα και είναι καλό να υπάρχουν πάντα στην τσάντα σας.

Ντομάτες

Ως τροφή: Μια διατροφή πλούσια σε ντομάτες βελτιώνει την ικανότητα του οργανισμού σας να προστατευθεί από την υπεριώδη ακτινοβολία UV του ήλιου σε ποσοστό ακόμα και 30%. Αυτό γίνεται χάρη στην μεγάλη περιεκτικότητα της ντομάτας σε λυκοπένη, που είναι ένα από τα πιο ισχυρά αντιοξειδωτικά.

Ως καλλυντικό προϊόν: Υπάρχουν στο εμπόριο λοσιόν που περιέχουν λυκοπένη από ντομάτες και σας βοηθούν να μειώσετε τα επίπεδα των ελευθέρων ριζών στον οργανισμό σας, που επιτίθενται στην επιδερμίδα σας.

Ελιές και ελαιόλαδο

Ως τροφή: Η διαβόητη μεσογειακή διατροφή έχει “βασίλισσα” και αυτή ονομάζεται ελιά. Οι ελιές περιέχουν δυνατά αντιοξειδωτικά, όπως η βιταμίνη Ε, που καταπολεμάει τις ελεύθερες ρίζες και ενυδατώνει την επιδερμίδα.

Ως καλλυντικό προϊόν: Όπως και με την λυκοπένη, έτσι και με το ελαιόλαδο, υπάρχει μεγάλη ποικιλία στο εμπόριο με προϊόντα που το έχουν ως βάση τους.

Κεράσια, ρόδι και μούρα

Ως τροφή: Έρευνες έχουν δείξει ότι τα αντιοξειδωτικά σε αυτά τα φρούτα προστατεύουν το κολλαγόνο της επιδερμίδας και κατ’ επέκταση μειώνουν τις ρυτίδες. Είναι επίσης πλούσια σε βιταμίνη C, η οποία, σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύθηκε στην επιστημονική επιθεώρηση Clinical Nutrition, έχει αντίστοιχες ιδιότητες.

Ως καλλυντικό προϊόν: Αναζητήστε αλοιφές για τα μάτια που περιέχουν εκχύλισμα από μούρα (ειδικά blueberries), αφού μαλακώνουν την ευαίσθητη επιδερμίδα της περιοχής και μειώνουν τις ραγάδες.

Πηγή: onmed.gr