Σάββατο , 20 Απρίλιος 2024
Τροφές για λαμπερό δέρμα

Τροφές για λαμπερό δέρμα

Το δέρμα είναι το μεγαλύτερο όργανο του σώματος, με ποικίλες λειτουργίες, ιδιαίτερα σημαντικές για τον οργανισμό μας.
Η υγεία και η εμφάνισή του επηρεάζεται καθημερινά από πολλούς παράγοντες, ενδογενείς και εξωγενείς. Τα γονίδια, η ηλιακή ακτινοβολία, η ατμοσφαιρική ρύπανση, οι συνήθειες του ατόμου (π.χ. το κάπνισμα, το άγχος) είναι παράγοντες που δρουν συσσωρευτικά, επιταχύνοντας τη φυσιολογική διαδικασία της γήρανσης.

Εκτός από τα προϊόντα περιποίησης και τις κοσμητικές θεραπείες, μπορούμε από μόνοι μας να ενισχύσουμε την υγεία και τη λάμψη του. Το μυστικό κρύβεται στο πιάτο μας. Το Vita παρουσιάζει κάποιες τροφές που -ανεξαρτήτως εποχής- δεν πρέπει να λείπουν από το τραπέζι μας.

Καρότα: Eίναι πλούσια σε καροτενοειδή αντιοξειδωτικά που θεωρούνται πολύτιμα για την επιδερμίδα. Τα φλαβονοειδή επίσης που περιέχουν αποτελούν μια υποκατηγορία των φαινολικών φυτοχημικών ενώσεων, που δρουν προστατευτικά ενάντια στην οξείδωση των κυττάρων.
Προτιμάμε επίσης: μπρόκολο, λάχανο, αγγούρι, ντομάτα, μελιτζάνα, πιπεριές, κρεμμύδια, μπάμιες, εσπεριδοειδή, μήλα, φράουλες. Επίσης, πλούσιο σε φλαβονοειδή είναι το πράσινο τσάι και το κρασί, ιδιαίτερα το κόκκινο.

Ελαιόλαδο και αβοκάντο: Ως καλές διαιτητικές πηγές της βιταμίνης Ε έχουν αποδεδειγμένη αντιοξειδωτική δράση. Αποτρέπουν τον σχηματισμό των ελεύθερων ριζών, που, μεταξύ άλλων, ευθύνονται για την πρόωρη γήρανση του δέρματος. Ειδικά το αβοκάντο, χάρη στην υψηλή περιεκτικότητά του σε λιπαρά οξέα, αποτελεί εξαιρετική τροφή για το ξηρό και αφυδατωμένο δέρμα.
Προτιμάμε επίσης: δημητριακά, ηλιόσπορους, καρύδια, αμύγδαλα, σπαράγγια.

Ψάρια και θαλασσινά: Τα οστρακοειδή, οι γαρίδες και τα λιπαρά ψάρια (π.χ. σολομός, σαρδέλα, πέστροφα) είναι πλούσια σε σελήνιο. Το ιχνοστοιχείο αυτό συμμετέχει στη γενικότερη αντιοξειδωτική άμυνα του οργανισμού και φυσικά του δέρματος. Μάλιστα, σύμφωνα με μελέτες, τα μειωμένα επίπεδα του στο αίμα αυξάνουν τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του δέρματος. Επίσης, τα οστρακόδερμα και τα στρείδια περιέχουν χαλκό και ψευδάργυρο, βιταμίνες που αφενός συμβάλλουν στη σύνθεση του κολλαγόνου της επιδερμίδας και αφετέρου έχουν επουλωτική δράση.
Προτιμάμε επίσης: συκώτι, Brazilian nuts, κόκκινο κρέας, πουλερικά, αυγά, όσπρια (κυρίως φασόλια και φακές), νιφάδες βρώμης, δημητριακά ολικής άλεσης, λιναρόσπορο, μανιτάρια, ξηρούς καρπούς, σουσάμι, καλαμπόκι, μαύρη σοκολάτα.

Γαλακτοκομικά: Οι τροφές ζωικής προέλευσης είναι καλές πηγές της βιταμίνης Α (ρετινόλη, ρετινάλη), η οποία παίζει καθοριστικό ρόλο στον φυσιολογικό κύκλο ζωής των κυττάρων του δέρματος. Παράλληλα, ρυθμίζει την παραγωγή σμήγματος από τους σμηγματογόνους αδένες. Η έλλειψή της από τον οργανισμό κάνει το δέρμα ξηρό, θαμπό και εύθραυστο. Ευεργετικά για την επιδερμίδα είναι και τα καροτενοειδή (α-καροτίνη, β-καροτίνη, λυκοπένιο, λουτεΐνη, ζεαξανθίνη), που είναι μορφές προβιταμίνης Α και περιέχονται μόνο σε τροφές φυτικής προέλευσης. Ειδικά η β-καροτίνη αποτελεί ισχυρό αντιοξειδωτικό με προστατευτικό ρόλο ενάντια στις σχηματιζόμενες ελεύθερες ρίζες.
Προτιμάμε επίσης: συκώτι, αυγά, πράσινα και κίτρινα λαχανικά (σπανάκι, μπρόκολο, λάχανο, μαρούλι, ντομάτα, καρότο, πιπεριά, κολοκύθι), εσπεριδοειδή, βερίκοκα, φράουλες, σταφύλια, πεπόνια, μάνγκο, παπάγια.

Εσπεριδοειδή: Τα πορτοκάλια, τα λεμόνια, τα γκρέιπ φρουτ και γενικά όλα τα εσπεριδοειδή συμβάλλουν στη διαδικασία ανάπλασης των κυττάρων του δέρματος. Περιέχουν σε μεγάλες ποσότητες βιταμίνη C, η οποία είναι απαραίτητη για την παραγωγή του κολλαγόνου, της πρωτεΐνης δηλαδή που αποτελεί τη βάση όλων των συνδετικών ιστών. Επιπρόσθετα, η αντιοξειδωτική της δράση καθυστερεί την πρόωρη γήρανση των κυττάρων.
Προτιμάμε επίσης: ντομάτα, μπρόκολο, σπανάκι, κουνουπίδι, λαχανάκια Βρυξελλών, πολύχρωμες πιπεριές, πατάτες, ακτινίδια, φράουλες, σταφύλια, μούρα, ροδάκινα, νεκταρίνια, παπάγια.

Ξηροί καρποί: Οι ωμοί ξηροί καρποί και ειδικά τα καρύδια είναι πολύ ευεργετικοί για το δέρμα. Είναι πλούσιοι σε ω-3 πολυακόρεστα λιπαρά οξέα, τα οποία συμβάλλουν στη σύνθεση των λιπιδίων της κεράτινης στιβάδας του δέρματος (βασική ασπίδα προστασίας), ενώ παράλληλα καταπολεμούν τις δερματικές φλεγμονές.
Προτιμάμε επίσης: λιπαρά ψάρια.

Νερό : Η καλή ενυδάτωση αποτελεί βασική προϋπόθεση για τη διατήρηση των δομών του δέρματος και την καλή υφή και προστασία του. Αντίθετα, η αφυδάτωση προκαλεί πρόωρη φθορά στο δέρμα. Για αυτό φροντίζουμε καθημερινά να προσλαμβάνουμε επαρκή ποσότητα υγρών, τόσο νερού και όσο και φρεσκοστυμμένων χυμών φρούτων και λαχανικών.

 

 

 

Πηγή: neadiatrofis.gr