Παρασκευή , 29 Μάρτιος 2024

Your insta-questions! Τα πόδια μου είναι γεμάτα σκούρα σημάδια. Πώς θα φύγουν;

Αν σου έδειχνα αυτή τη στιγμή τα πόδια μου, θα νόμιζες ότι έχω παλέψει με λυσσασμένα ρακούν ή ότι δραπέτευσα μέσα από κάποιο συρματόπλεγμα. Ναι, τα πόδια μου είναι γεμάτα σημάδια…

Κάποια είναι καφέ, άλλα είναι μπορντό. Κάποια είναι ανοιχτό καφέ και άλλα είναι γκρι. Δεν τα παρατηρούσα για καιρό αλλά σήμερα το πρωί το είδα. Συγχρονιστήκαμε λοιπόν φίλη μου που έκανες την ερώτηση και αυτό είναι καλό.

Επικοινώνησα με δερματολόγους και με ειδικούς και τα έμαθα όλα, για εσένα και για εμένα. Γιατί εμφανίζονται αυτά τα σημάδια, από τι προκαλούνται, το μπορούμε να κάνουμε για αυτά; Ας ξεκινήσουμε από την αρχή.

Άλλο τα σημάδια και άλλο τα strawberry legs

Αυτό που μας συμβαίνει έχει όνομα

Τα σκούρα σημάδια στα πόδια μας είναι μεταφλεγμονώδης υπερχρωματισμός aka post-inflammatory hyperpigmentation και είναι αυτό ακριβώς που περιγράφει το όνομά του.

Μετά από κάποια φλεγμονή στο δέρμα ή μετά από την επούλωση κάποιας πληγής (και αυτή φλεγμονή προκαλεί), η επιδερμίδα μας παράγει περίσσεια μελανίνη προκειμένου να προστατευτεί και να επουλωθεί.

Η φλεγμονή περνάει η μελανίνη όμως μένει και έτσι, καταλήγουμε με σημάδια όχι μόνο στο σώμα ΣΟΚ! Αλλά και στο πρόσωπο…

KSIRISMA

Πώς προκύπτει;

Οι αιτίες είναι πολλές: Χτυπήματα που επουλώθηκαν, κοψίματα με το ξυράφι που πέρασαν, εσωτερικές τρίχες στις οποίες επιτεθήκαμε με πάθος, τσιμπήματα που ξύσαμε ανελέητα, ΣΠΥΡΑΚΙΑ ΠΟΥ ΣΠΑΣΑΜΕ…

Όλα αυτά προκαλούν φλεγμονή στην επιφάνεια της επιδερμίδας και αυτή μετά γίνεται πιο σκούρα καθώς επουλώνεται. Τα χρώματα που μπορεί να προκύψουν μάλιστα είναι πολλά.

Μπορεί να είναι ροζ, κόκκινα, καφέ, μαύρα, γκρι, ανάλογα με την ένταση του υπερχρωματισμού και τον τόνο της επιδερμίδας.

Διάβασε τα πάντα για τις πανάδες

antiliako podia

Και τι μπορούμε να κάνουμε;

Αρχικά πρέπει να φοράμε μπόλικο αντηλιακό συνέχεια. Ενώ ο ήλιος δεν προκαλεί τον μεταφλεγμονώδη υπερχρωματισμό, τον χειροτερεύει. Είναι λογικό αν το σκεφτείς…

Ο ήλιος ενεργοποιεί την παραγωγή μελανίνης και… Τα σημεία που ήδη έχουν πολλή μελανίνη απλά Θα γίνουν σκουρότερα! Αντηλιακό λοιπόν!

Έπειτα, το ξύρισμα θέλει προσοχή. Αν ξυρίζεις τα πόδια σου, πρόσεχε τα κοψίματα και αν προκύψουν, φρόντισέ τα σωστά.

Ομοίως, μην ξύνεις τα τσιμπήματα από τα κουνούπια, βάλε κάποιο καταπραϋντικό προϊόν και άφησέ τα ήσυχα.

Αναλαμβάνοντας δράση!

Τα χημικά peeling μπορούν να επισπεύσουν το σβήσιμο των σημαδιών συνεπώς, μία τοπική θεραπεία με μία λοσιόν που περιέχει ΑΗΑ θα βοηθήσει πολύ.

podia

Δες 10 χημικά peeling που μπορείς να κάνεις στο σπίτι χωρίς παρενέργειες

Τα λευκαντικά προϊόντα επίσης θα βοηθήσουν ΠΑΡΑ ΠΟΛΥ. Ναι, είναι ακριβά και συνήθως προορίζονται για το πρόσωπο αλλά, αν κάνεις τοπική χρήση, δεν θα χρειαστεί να τινάξεις το budget στον αέρα.

Επίσης, ο δερματολόγος σου μπορεί να σου συνταγογραφήσει πολύ πιο δραστικές κρέμες τις οποίες θα πρέπει να φοράς ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΑ σύμφωνα με τις οδηγίες του.

ΠΡΟΣΟΧΗ!

Κοίτα καλά τα σημάδια σου, στα πόδια, σε όλο το σώμα και το πρόσωπο. Αν δεν θυμάσαι να έξυσες κάτι, να έσπασες κάποιο σπυράκι, να χτύπησες ή να κόπηκες στο ξύρισμα και αν τα σημάδια αλλάζουν σχήμα ή χρώμα, σπεύσε στον δερματολόγο σου.

Ενώ ο μεταφλεγμονώδης υπερχρωματισμός είναι ένα ασήμαντο, κοσμητικό θέμα, το μελάνωμα είναι σοβαρό και πρέπει να το προλάβεις!


Πηγή