Παρασκευή , 24 Μάιος 2024

Άτακτο παιδί: Χρήσιμες συμβουλές για να διαχειριστείτε την συμπεριφορά του (pics)

Ο κορονοϊός δεν έφερε αλλαγές μόνο στην καθημερινότητά μας αλλά και στη συμπεριφορά μας. 

Ο εγκλεισμός στο σπίτι προκάλεσε εντάσεις μεταξύ των μελών της οικογένειας ενώ αυξημένα ήταν και τα ξεσπάσματα θυμού από την πλευρά των παιδιών που δεν μπορούσαν να ελέγξουν τα νεύρα τους.

Πολλοί γονείς αναρωτιούνται τι έχουν κάνει λάθος και το παιδί τους είναι άτακτο, δεν τους ακούει και συνεχίζει να τους αγνοεί.

Οι ειδικοί είναι καθησυχαστικοί. Αν και το δικό σας παιδί είναι άτακτο δεν χρειάζεται να ανησυχείτε ή να χάνετε την υπομονή σας.Μόλις καταλάβετε από πού προέρχεται αυτή η συμπεριφορά μπορείτε να αντιμετωπίσετε το ζήτημα με πολύ πιο εποικοδομητικό τρόπο.

Ας δούμε μερικούς από αυτούς: 

Ανάπτυξη εγκεφάλου

Συχνά ξεχνάμε ότι ο εγκέφαλος των μικρών παιδιών εξακολουθεί να αναπτύσσεται. Δεξιότητες όπως η αντίσταση στον πειρασμό αναπτύσσονται μόνο εφόσον το παιδί γίνει 3 ή 4 ετών. Έτσι, εάν το παιδί σας δεν ακούσει την προειδοποίησή σας και καταλήξει να τρώει παγωτό πριν από το δείπνο, μπορεί να οφείλεται στο ότι η περιοχή του εγκεφάλου του που ασχολείται με τον αυτοέλεγχο δεν έχει αναπτυχθεί ακόμη πλήρως. Απαιτείται υπομονή από την πλευρά σας.

Φυσικές επιδράσεις

Η πείνα, η δίψα, η στέρηση ύπνου ή η αδιαθεσία μπορούν να επηρεάσουν ακόμη και τους ενήλικες με πολλούς τρόπους. Το ίδιο ισχύει και για τα παιδιά. Έτσι, εάν είναι κουρασμένα ή πεινασμένα, τείνουν να είναι πιο δραστήρια και να έχουν κακή συμπεριφορά.

Ανάγκη για ανεξαρτησία

Αν και θέλουμε τα παιδιά μας να είναι ανεξάρτητα, είναι εύκολο να ενοχληθούμε όταν πραγματικά προσπαθούν να κάνουν πράγματα μόνα τους. Έτσι, όταν το μικρό παιδί σας επιλέξει τη δική του στολή και καταλήξει να πηγαίνει στο σχολείο φορώντας κάτι περίεργο, μην χάσετε την υπομονή σας. Με αυτή του την απόφαση μαθαίνει να είναι ανεξάρτητος.

Έντονα συναισθήματα

Συναισθήματα όπως ο φόβος, η θλίψη ή η απογοήτευση μπορεί να επηρεάσουν τα παιδιά, καθώς δεν τα έχουν συνηθίσει και δεν έχουν αναπτύξει μηχανισμούς αντιμετώπισης τέτοιων συναισθημάτων σε νεαρή ηλικία. Έτσι θα προσπαθήσουν να εκφραστούν με φωνές ή κλάματα. Μην τους φωνάζετε λοιπόν και μιλήστε τους με ήπιο τόνο.

Διάθεση

Τα παιδιά επηρεάζονται βλέποντας την δική σας διάθεση. Έτσι, εάν εμφανίζετε αρνητική ή θυμωμένη συμπεριφορά προς το παιδί σας, είναι πιθανό να συμπεριφέρεται με τρόπο που αντικατοπτρίζει τη δική σας συμπεριφορά. Εάν είστε ήρεμοι και υπομονετικοί είναι πολύ πιθανό να σας μιμηθεί.

Δείτε πώς θα διαχειριστείτε το άτακτο παιδί σας στην gallery που ακολουθεί:

Πηγή: parenting.firstcry.com


Πηγή