Παρασκευή , 26 Απρίλιος 2024

Έξι αιτίες για την κακή συμπεριφορά του παιδιού

Τα παιδιά δεν μπορούν πάντα να εκφράσουν αυτό που νιώθουν ή σκέφτονται με λόγια, για αυτό και το επικοινωνούν μέσω της γενικότερης συμπεριφοράς  τους. Είναι σημαντικό λοιπόν, να εστιάσουμε τι προκαλεί την κακή συμπεριφορά του παιδιού, πριν σκεφτούμε τις νουθετικές “συνέπειες” που θα ορίσουμε.

Αναζητά προσοχή

Το κλάμα και οι φωνές είναι ο πιο αποτελεσματικός τρόπος για να κερδίσει ένα παιδί την προσοχή των γονιών του όταν είναι απασχολημένοι με κάτι άλλο. Τα παιδιά θέλουν να κερδίσουν την προσοχή αυτή πάση θυσία, χωρίς να ενδιαφέρονται για τον τρόπο. Προσπαθήστε να αγνοήσετε  την κακή συμπεριφορά και αντιθέτως να επαινείτε την θετική.

Μιμείται τη συμπεριφορά τρίτων

Τα παιδιά απορροφούν ότι βλέπουν ή ακούνε σαν σφουγγάρι. Μιμούνται συμπεριφορές τρίτων, καλές και κακές, που μπορεί να αντιληφθούν στο σπίτι, στο σχολείο ή ακόμα και στην τηλεόραση και το διαδίκτυο. Περιορίστε την έκθεση των παιδιών  σε επιθετικές συμπεριφορές και γίνετε εσείς το πρότυπο  για το πώς θα συμπεριφέρεται σε διάφορες καταστάσεις.

Δοκιμάζει τα όρια σας

Τα παιδιά από την μικρή τους ηλικία εξοικειώνονται με κανόνες που ορίζουν οι γονείς και μαθαίνουν τι πρέπει και τι δεν πρέπει να κάνουν. Πολλές φορές νιώθουν την ανάγκη να ανακαλύψουν ποια είναι τα όρια και ποιες θα είναι οι συνέπειες εάν παραβιάσουν τους κανόνες αυτούς.  Από την πλευρά σας, προσπαθήστε να ορίσετε με σαφήνεια τα όρια και τις συνέπειες που θα υπάρξουν εάν το παιδί τα υπερβεί.

Προσπαθεί να γίνει πιο ανεξάρτητο

Ιδιαίτερα τα παιδιά προσχολικής ηλικίας που μαθαίνουν να κάνουν ολοένα και περισσότερα πράγματα μόνα τους, συχνά θέλουν να επιδείξουν τις νέες τους δεξιότητες. Αυτό σε πολλές περιπτώσεις μπορεί να οδηγήσει σε άρνηση να κάνουν αυτό που λένε οι γονείς τους, θέλοντας έτσι να αποδείξουν ότι μπορούν να τα καταφέρουν και μόνα τους.

Βιώνει πρωτόγνωρα συναισθήματα

Τα παιδιά μαθαίνουν να διαχειρίζονται τα συναισθήματά τους σταδιακά. Δεν είναι απίθανο εάν ένα παιδί νιώσει θυμό, να μην ξέρει πώς να το διαχειριστεί και να γίνει επιθετικό. Είναι σημαντικό να μάθουμε στα παιδιά να “αγκαλιάζουν” αυτό που νιώθουν και πώς να το διαχειρίζονται με υγιείς τρόπους.

Νιώθει κούραση ή πείνα

Όταν ένα παιδί αισθάνεται πεινασμένο, κουρασμένο ή άρρωστο είναι πολύ πιθανό να εμφανίσει κακή συμπεριφορά. Ακόμα δεν έχει εξασκήσει επαρκώς τις επικοινωνιακές του δεξιότητες και έτσι η γκρίνια ή το κλάμα, είναι για αυτό ο μόνος τρόπος να επικοινωνήσει ό,τι νιώθει.  

Πηγή: verywellfamily.com


Πηγή