Πέμπτη , 18 Απρίλιος 2024

Ανακαλύψτε τι γεύεται ένα μωρό μέσα στη μήτρα

Μήπως το μωρό σας κάθε φορά που το ταΐζετε, γκρινιάζει; Μήπως δείχνει ιδιαίτερη προτίμηση σε κάποια φαγητά από κάποια άλλα; Αν ναι, τότε πρέπει να διαβάσετε το άρθρο μας.

Η αίσθηση της γεύσης σε ένα μωρό αναπτύσσεται πολύ πριν από τη γέννηση. Στην πραγματικότητα, η γεύση του παιδιού σας αρχίζει να αναπτύσσεται, ενώ βρίσκεται ακόμα στη μήτρα, οκτώ εβδομάδες μετά τη σύλληψη.

Τα τρόφιμα που η μητέρα λαμβάνει μεταφέρονται στο αμνιακό υγρό περιβάλλον του μωρού και το μωρό πίνοντας γουλιές του αμνιακού υγρού, λαμβάνει μια ποικιλία νέων γεύσεων.

Ένα νεογέννητο νιώθει εντονότερα τη γεύση από ό, τι ένας ενήλικος. Ένα μωρό έχει περίπου 10.000 γευστικούς κάλυκες, αριθμός πολύ υψηλότερος από ό, τι στους ενήλικες.

Τα μωρά είναι ευαίσθητα σε γλυκές και πικρές γεύσεις κατά τη γέννηση. Γεννιούνται με μια προτίμηση για τα γλυκά και μια αποστροφή προς τα πικρά. Αυτό θα μπορούσε να εξηγήσει την τάση των μωρών για τα γλυκά τρόφιμα από την αρχή. Γνωρίζουν τη γεύση του παγωτού από τη στιγμή που ήταν στη μήτρα.

Πράγματα που δεν γνωρίζετε

  • Η γεύση του μωρού ωριμάζει μετά τις δεκατέσσερις εβδομάδες.
  • Η αίσθηση της γεύσης συχνά συνοδεύεται από την αίσθηση της όσφρησης στα μωρά. Αυτό εξηγεί το γιατί το νεογέννητο θα γυρίσει το κεφάλι του προς τη μυρωδιά του μητρικού γάλακτος.
  • Η αίσθηση της όσφρησης του μωρού επηρεάζει επίσης την επιλογή του γεύσεων. Αν για παράδειγμα πίνατε χυμό καρότου κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης σας, πολύ πιθανό το μωρό σας να λατρεύει αυτή τη γεύση, σε αντίθεση με ένα άλλο μωρό που η μητέρα του δεν έτρωγε καθόλου καρότα στην κύησή της.
  • Προφανώς τα μωρά καταπίνουν περισσότερο αμνιακό υγρό όταν είναι γλυκό από όταν είναι πικρό. Έτσι, εάν τρώτε τρόφιμα με πικρή γεύση το μωρό σας μπορεί να καταπιεί λιγότερο από το αμνιακό υγρό.
  • Προς το τρίτο τρίμηνο, το μωρό σας πίνει περίπου ένα λίτρο αμνιακού υγρού την ημέρα! Αυτό βοηθά το μωρό σας να ετοιμαστεί για το θηλασμό και για το μητρικό γάλα που θα του μεταφέρει τη γεύση από ό,τι τρώτε.
  • Η αίσθηση της γεύσης είναι εμφανής ακόμη και σε ένα πρόωρο μωρό που γεννήθηκε σε περίπου 33 εβδομάδες.
  • Τα μωρά αντιδρούν σε αλμυρά τρόφιμα μεταξύ τριών και έξι μηνών.
  • Τα μωρά καθώς μεγαλώνουν, αρχίζουν να αναπτύσουν ανεξάρτητη αίσθηση της γεύσης.
  • Ένα μωρό θα πρέπει να δοκιμάσει ένα φαγητό πάνω από 11-15 φορές για να του αρέσει, έτσι ως γονείς θα πρέπει να είστε υπομονετικοί.

Έτσι, λοιπόν αν το μωρό σας αρνείται να δοκιμάσει νέα φαγητά, σκεφτείτε το δύο φορές πριν το επιπλήξετε. Ρίξτε το φταίξιμο στον εαυτό σας, αν νομίζετε ότι δεν τρώει υγιεινά καθώς το παιδί σας τρώει ό, τι τρώγατε και εσείς τόσο κατά τη διάρκεια της κύησης όσο και κατά τη διάρκεια του θηλασμού.


Πηγή