Σάββατο , 27 Απρίλιος 2024

Ατοπική Δερματίτιδα: Η ζωή με τη νόσο

Στους ασθενείς που πάσχουν από Ατοπική Δερματίτιδα αυτή η αίσθηση μπορεί να αποτελεί μέρος της καθημερινότητας τους και να αναρωτιούνται: τι ακριβώς συμβαίνει κάτω από την επιφάνεια του δέρματος μου; τι μπορώ να κάνω για να αντιμετωπίσω τις εξάρσεις αλλά και να βελτιώσω την ποιότητα ζωής μου;

Συχνά λέμε ότι οι μεγάλες αλήθειες κρύβονται κάτω από την επιφάνεια και τα μεγάλα προβλήματα δεν αντιμετωπίζονται επιδερμικά, έτσι ακριβώς συμβαίνει και με την Ατοπική Δερματίτιδα.

Εκατομμύρια άντρες, γυναίκες αλλά και παιδιά παγκοσμίως πάσχουν από αυτή τη χρόνια μορφή ατοπικού εκζέματος, που στη μέτρια έως σοβαρή μορφή της χαρακτηρίζεται από δερματικές βλάβες με πιο εμφανές σύμπτωμά της το ξηρό, κνησμώδες δέρμα. Μάλιστα, είναι χαρακτηριστικό πως ο ασθενής αισθάνεται σαν να τον τσιμπούν 100 κουνούπια ταυτόχρονα, και μπορεί να αισθανθεί ανυπόφορο κνησμό, πόνο και έντονη τάση για ξεσμό.

Στην ατοπική δερματίτιδα συνήθως υπάρχουν παράγοντες κινδύνου που επηρεάζουν το ανοσοποιητικό σύστημα και τη λειτουργία του φραγμού του δέρματος. Αυτό καθιστά το δέρμα πιο ευάλωτο σε εξάρσεις, οι οποίες εμφανίζονται, επιδεινώνονται και στη συνέχεια βελτιώνονται, οδηγώντας σε ένα φαύλο κύκλο. Ακόμα και όταν το δέρμα φαίνεται καθαρό, η φλεγμονή μπορεί να εξακολουθεί να είναι ενεργή κάτω από την επιφάνειά του και είναι απλά θέμα χρόνου η επόμενη έξαρση να κάνει την εμφάνισή της. Σε ορισμένους ασθενείς, ωστόσο, τα σημάδια της νόσου είναι πάντα εμφανή. Οι εξάρσεις συνήθως εκδηλώνονται διαφορετικά σε κάθε άτομο και δερματικές βλάβες μπορεί να εμφανιστούν σε ολόκληρο το σώμα.

Για αυτό το λόγο τα άτομα με Ατοπική Δερματίτιδα είναι σημαντικό να γνωρίζουν τι πρέπει να κάνουν και πότε. Ένα σημαντικό εργαλείο λοιπόν στη διαχείριση της νόσου τους είναι να δημιουργήσουν το δικό το τους πλάνο δράσης. Πρόκειται για ένα εξατομικευμένο έγγραφο, το οποίο μπορούν να το δημιουργήσουν σε συνεργασία με τον ειδικό γιατρό. Το πλάνο περιλαμβάνει τις οδηγίες του γιατρού για τη διαχείριση της Ατοπικής Δερματίτιδας, από τη βασική φροντίδα του δέρματος μέχρι και την αντιμετώπιση των εξάρσεων.

Συνεπώς, ο ασθενής με Ατοπική Δερματίτιδα μπορεί να βελτιώσει τη ζωή του σημαντικά ακολουθώντας τις οδηγίες του ειδικού γιατρού και λαμβάνοντας την κατάλληλη θεραπευτική αγωγή. Αν είστε λοιπόν ασθενής ή γνωρίζετε κάποιον που είναι τότε… μην αντιμετωπίζετε το θέμα επιδερμικά.

Επισκεφτείτε το atopicderma.gr όπου μπορείτε να ενημερωθείτε για τη νόσο και να δημιουργήσετε το δικό σας πλάνο δράσης, το οποίο μπορείτε να έχετε μαζί σας στο επόμενο ραντεβού και να το συμπληρώσετε μαζί με τον γιατρό σας.


Πηγή