Τρίτη , 16 Απρίλιος 2024

Αυτά είναι μερικά από τα οφέλη του χιονιού στην υγεία των παιδιών

Όταν αλλάζουν οι εποχές, ένα πλήθος νέων υπαίθριων δραστηριοτήτων διατίθενται για οικογένειες και για παιδιά. Με αφορμή λοιπόν την “Μήδεια”, σήμερα θα αναφέρουμε μερικά από τα οφέλη του υπαίθριου χειμερινού παιχνιδιού στην υγεία των παιδιών.

Σίγουρα θα είδατε αυτές τις μέρες πολλές φωτογραφίες με χιόνια, έτσι δεν είναι; Αντί να περιμένετε τις υψηλές θερμοκρασίες να κάνουν την εμφάνισή τους για να βγάλετε τα παιδιά έξω να παίξουν, εκμεταλλευτείτε το χιόνι (σπάνιο στην Αττική) για να παίξετε με τα παιδιά σας. Τα οφέλη του χειμερινού παιχνιδιού όπως θα δείτε αμέσως, είναι πολλά.

Ο χειμώνας αξίζει!

Σίγουρα οι περισσότεροι γονείς ίσως να μην λατρεύουν τον χειμώνα για υπαίθριο παιχνίδι, όμως είναι υπέροχος. Μην σκέφτεστε τα γάντια, τους σκούφους, τα ζεστά ρούχα και γενικότερα τον χρόνο που θα σας πάρει για να ντυθείτε και έπειτα να γδυθείτε. Εκμεταλλευτείτε τον δροσερό αέρα και βγείτε έξω πριν λιώσουν τα χιόνια. Σας υποσχόμαστε ότι ο χρόνος σας έξω θα αξίζει και τα παιδιά σας θα έχουν όμορφες εικόνες και αναμνήσεις μαζί σας.

Το χειμερινό παιχνίδι ενισχύει τη λειτουργία του εγκεφάλου

Γνωρίζατε ότι τα περισσότερα ερεθίσματα ενισχύουν τη λειτουργία του εγκεφάλου; Τα παιδιά που έχουν αρκετό χρόνο για να παίξουν έξω και να δοκιμάσουν πρωτόγνωρες δραστηριότητες (χιονοπόλεμο, χιονόμπαλες, τσουλήθρα στο χιόνι κ.λ.π) ενισχύουν τη λειτουργία του εγκεφάλου τους.

Τι συμβαίνει στο χιόνι; Τα παιδιά μαθαίνουν ισορροπία, προσπαθούν να μην γλιστρήσουν, κάνουν διαφορετικές κινήσεις φορώντας μπότες ή πιο βαριά ρούχα, μπορούν να κυληθούν και να κάνουν πράγματα που υπό άλλες συνθήκες δεν θα μπορούσαν.

Αυτές οι μέρες είναι γεμάτες με ευκαιρίες που ωφελούν το σώμα και τον εγκέφαλο του παιδιού.

Το υπαίθριο χειμερινό παιχνίδι ενισχύει τη δημιουργικότητα

Ο χειμώνας φέρνει όλες τις νέες δυνατότητες για δημιουργικό παιχνίδι, φαντασία και κατασκευές. Χτίστε ένα παγωμένο κάστρο χιονιού, φτιάξτε χιονάνθρωπους, βουνά χιονιού, πύργους χιονιού, οχυρά χιονιού, ηφαίστεια χιονιού, φανάρια χιονιού, γλυπτά χιονιού, κέικ χιονιού κ.λπ. Μπορείτε να βάψετε το χιόνι με χρώματα ζαχαροπλαστικής, να φάτε το χιόνι και να κάνετε αγγέλους ξαπλώνοντας κάτω. Το χιόνι και ο πάγος προσφέρουν στα παιδιά μια πληθώρα ιδεών για δημιουργικές κατασκευές.

xionia ofeli sta paidia 3

Το χειμερινό παιχνίδι ενισχύει τη σωματική υγεία και ανάπτυξη του παιδιού

Ο καθαρός αέρας και η κίνηση στο κρύο κάνει καλό στο σώμα. Μια βόλτα στο χιόνι θα κάνει το λεμφικό σύστημα να κινηθεί περισσότερο, βοηθώντας το σώμα να καθαρίσει από τις ανεπιθύμητες τοξίνες. Φανταστείτε πόσες φορές θα ανέβει και θα κατέβει ένα παιδί τη χιονισμένη κατηφόρα. Πόσες φορές θα τραβήξει το έλκηθρό του. Πόσες φορές θα σκύψει για να φτιάξει μια χιονόμπαλα.

Το χειμερινό παιχνίδι ενισχύει το δέσιμο με τα παιδιά σας

Το παιχνίδι στο χιόνι φέρνει πιο κοντά εσάς και τα παιδιά σας. Αυτός είναι ένας από τους λόγους που ο χρόνος στη φύση και στο χιόνι είναι συχνά αξέχαστες αναμνήσεις. Τα παιδιά σας θα σας θυμούνται να παίζετε μαζί τους, να γελάτε, να φτιάχνετε χιονάνθρωπους, να γλιστράτε και να διασκεδάζετε όπως ποτέ ξανά.

Κι όμως το χιόνι, κάνει τους πάντες να χαμογελούν. Στεφτείτε πως την τελευταία χρονιά το χαμόγελο έσβησε από τα χείλη μας, όμως αυτό το λίγο χιόνι μας έκανε και πάλι να νιώθουμε κάτι από την παλιά μας πραγματικότητα.


Πηγή