Πέμπτη , 28 Μάρτιος 2024

Αυτά τα Χριστούγεννα καλλιεργήστε τη φαντασία των παιδιών σας

Ειλικρινά δεν αλλάζω με τίποτε το χαμόγελο, τη χαρά και τις αγκαλιές της κόρης μου, κάθε φορά που μπαίνω σπίτι με «κάτι» στα χέρια μου. Με ένα δωράκι που προορίζεται για εκείνη. Αυτό το χαμόγελο γίνεται ακόμη μεγαλύτερο και οι αγκαλιές της γίνονται φιλιά, όταν ανακαλύπτει ότι αυτό που κρατάω, είναι βιβλία με ιστορίες και παραμύθια που θα την κάνουν να μάθει νέα πράγματα και νέες άγνωστες λέξεις για εκείνη.

Γράφει η Μαργαρίτα Νικολάου

Την Παρασκευή μπήκα στο σπίτι με έξι βιβλία στα χέρια μου. «Μαμαααα! Βιβλία; » με ρώτησε καθώς με αγκάλιαζε και μου έλεγε «Ευχαριστώ μαμά μου. Είσαι η καλύτερη μαμά του κόσμου!».

Στα χέρια μου κρατούσα τα βιβλία από τις εκδόσεις Μεταίχμιο «Ο Καρυοθραύστης», «Ένα χριστουγεννιάτικο όνειρο», «Το τέλειο δώρο», «Τα παραμύθια των αδερφών Γκριμ», «Ο Πρώτος μου Όμηρος: Οδύσσεια» και το αγαπημένο μου «Η Πρώτη μου Πηνελόπη Δέλτα: Μάγκας». Κάποια από αυτά προοριζόντουσαν για τη Νικόλ και κάποια άλλα για δωράκια γενεθλίων φίλων και συμμαθητριών της.

Καλά τα παιχνίδια δεν λέω για τα παιδιά, αλλά τα βιβλία έχουν άλλη χάρη. Όπως έχω πει αρκετές φορές και όπως θα συνεχίσω να λέω στους φίλους και τις φίλες μου μαμάδες, η ιστορία ενός βιβλίου κάνει τα παιδιά να δουν κάποια πράγματα πιο ρεαλιστικά. Μέσα από τις ιστορίες μπορούν να μάθουν για αξίες που ίσως οι γονείς δυσκολεύονται να εξηγήσουν, όπως για παράδειγμα τη φιλία, την εμπιστοσύνη ή τον σεβασμό. Και όλα αυτά θα τα γνωρίσουν και θα τα κατανοήσουν μέσω των ιστοριών που θα διαβάσουν.

Τουλάχιστον, αυτό συμβαίνει με την κόρη μου. Κάθε φορά που θα της διαβάσω ένα παραμύθι ή θα κλείσει τα μάτια της και θα ζωντανέψει τους ήρωες μέσα στο μυαλό της ή θα πάρει ένα τετράδιο και ένα μολύβι και θα προσπαθήσει να ζωγραφίσει την αγαπημένη της σκηνή στο τέλος της ανάγνωσης. Αυτό έκανε και στο τέλος της ιστορίας Καρυοθραύστης. Ζωγράφισε τη νεράιδα Ζαχαρένια. Ήταν η πρώτη φορά που διαβάζαμε αυτή την ιστορία. Και πραγματικά συγκινήθηκε. Το βλέμμα της τη στιγμή που της διάβαζα για την πριγκίπισσα που δεν ήθελε να παντρευτεί έναν απλό στρατιώτη ακόμη και αν της έσωσε τη ζωή την έκανε να αναφωνήσει, «Γιατί το έκανε αυτό μαμά; Το στρατιωτάκι πριν γίνει παιχνίδι έκανε τα πάντα για να διώξει τα μάγια της μακριά… Αυτό ήταν το «ευχαριστώ» της;».. Αυτός ήταν άλλωστε και ο λόγος που λάτρεψε την πριγκίπισσα Ζαχαρένια… Ήταν η «καλή» του παραμυθιού και εκείνη που είχε… ροζ μαλλιά.

paidika vivlia 3

Μετά τη ζωγραφιά, ζήτησε να παίξει μόνη της και να διαβάσει τις νέες ιστορίες που έκρυβαν τα καινούρια της βιβλία στους «φίλους» της. Έτσι, έβαλε σε σειρά τα αγαπημένα της λούτρινα και άρχισε να τους διαβάζει το βιβλίο με τίτλο: «Το τέλειο δώρο». Το τέλειο δώρο, είναι μια γιορτινή ιστορία που μιλά για την αξία της προσφοράς, τη φιλία και τη μαγεία των Χριστουγέννων. Ο Μπίλι και η Μπέλα τα δύο αρκουδάκια του βιβλίου, είναι οι καλύτεροι φίλοι και θέλει ο ένας να κάνει στον άλλο το καλύτερο δώρο του κόσμου! Αυτό όμως δεν είναι και τόσο εύκολο… Οι δύο τους θυσιάζουν κάτι που αγαπούν πάρα πολύ για να κάνουν χαρούμενο και ευτυχισμένο το φίλο τους.

paidika vivlia 4

Είναι απίστευτος ο τρόπος που ένα παιδί μπορεί να διαχειριστεί ένα παραμύθι. Πραγματικά, δεν υπάρχει ωραιότερο δώρο για τα παιδιά και δη τα παιδιά που έχουν αρχίσει για πρώτη φορά το δημοτικό σχολείο ή βρίσκονται στις τάξεις του δημοτικού. Μαθαίνουν νέες λέξεις, μαθαίνουν να φτιάχνουν προτάσεις και μαθαίνουν πια να διαβάζουν μόνα τους τις αγαπημένες τους ιστορίες, χωρίς να χρειάζεται να περιμένουν έναν ενήλικα να τους το διαβάσει.

paidika vivlia 5

Λίγο πριν νυχτώσει, διαλέξαμε τα βιβλία που θα κάναμε δώρο στους φίλους μας. Για τον φίλο της Γιώργο, διαλέξαμε το βιβλίο «Ο πρώτος μου Όμηρος-Οδύσσεια» και για την Ηλέκτρα, «Η Πρώτη μου Πηνελόπη Δέλτα-Μάγκας». Αυτά τα βιβλία και τα υπόλοιπα που κυκλοφορούν στην ίδια σειρά είναι τα «διαμάντια» της παγκόσμιας λογοτεχνίας, είναι κλασσικά, διαχρονικά και αξεπέραστα. Είναι γραμμένα από τους καλύτερους Έλληνες συγγραφείς και έχουν απλή και κατανοητή γραφή ακόμη και για παιδιά 3-4 ετών. Μην τα «φοβηθείτε» ως βιβλία… τα παιδιά από μία ηλικία και μετά βαριούνται να ακούνε τις ίδιες ιστορίες κάθε φορά. Το διαφορετικό είναι πιο ωραίο και ακόμη πιο ωραίο είναι όταν κρύβουν πραγματικά γεγονότα μέσα στις λέξεις τους.

Το βιβλίο με τίτλο «Ένα χριστουγεννιάτικο όνειρο», το διαβάσαμε το βράδυ στο κρεβάτι. Αυτό ήταν το παραμύθι της καληνύχτας. Το βιβλίο μιλά για ένα κοριτσάκι που συνέχεια ζητάει παιχνίδια… Φαίνεται άπληστο στην αρχή της ιστορίας, αλλά στην πραγματικότητα δεν είναι. Το κοριτσάκι στο παραμύθι ζητά παιχνίδια για να τα δώσει στα παιδάκια που δεν θα πάρουν ούτε ένα δώρο τα Χριστούγεννα. «Μαμά, τι ωραία ιστορία… Δεν ήταν σαν τα άλλα παραμύθια που μου διαβάζεις… αυτό θύμιζε ποιηματάκια και δεν κουράστηκα καθόλου!», μου είπε η μικρή μου στο τέλος. Τα μικρά τετράστιχα σε κάθε σελίδα δεν ήταν καθόλου κουραστικά. Κάθε άλλο, έδωσαν χρώμα και στην ανάγνωση.

Όσο για «Τα παραμύθια των αδερφών Γκριμ», δεν σας κρύβω ότι τοποθετήθηκαν δίπλα στο κομοδίνο μου. Μπορεί να είμαι 32 ετών, αλλά τα καλογραμμένα παραμύθια και τις υπέροχες ιστορίες ακόμη απολαμβάνω να τις διαβάζω. Και ποιος άλλωστε δεν θα ήθελε να διαβάσει τους «Μουζικάντηδες της Βρέμης», τη «Μικρή Χηνοβοσκό», τη «Χιονούλα και τη Ροδούλα», την «Κοκκινοσκουφίτσα» και τον «Βασιλιά Βάτραχο»;

Αν και εσείς, ψάχνετε το «Τέλειο δώρο» για τα παιδιά σας, τα βιβλία θα πρέπει να είναι η πρώτη σας επιλογή. Και για να μην ψάχνετε, τα παραπάνω βιβλία σας τα προτείνω ανεπιφύλακτα. Κρατά ζωντανό το ενδιαφέρον των παιδιών και κάνει τη φαντασία τους να καλπάζει. Μπορείτε να τα βρείτε εδώ από την άνεση του καναπέ σας!

Καλές γιορτές και καλές αγορές!


Πηγή