Πέμπτη , 25 Απρίλιος 2024

Αυτές τις φράσεις έχουν ανάγκη να ακούνε συχνά τα παιδιά

Δεν είναι εύκολο να γνωρίζει το παιδί τι σκέφτονται οι γονείς του.

Γι΄αυτό είναι σημαντικό όχι μόνο να μιλάτε καθημερινά μαζί του χτίζοντας μια ουσιαστική σχέση, αλλά και να εξωτερικεύετε τα συναισθήματά σας, λέγοντάς του, πόσο το αγαπάτε και πόσο σημαντικό είναι για εσάς.

Παράλληλα μην ξεχνάτε να λέτε όσο πιο συχνά γίνεται τις παρακάτω φράσεις:

Με κάνεις περήφανο

Η αναγνώριση της προσπάθειας και όχι τόσο του αποτελέσματος έχει θετικό αντίκτυπο στην ψυχολογία του παιδιού. Όταν εστιάζετε τον έπαινο στο πόσο σκληρά εργάστηκε για να πετύχει ένα πράγμα, του περνάτε το μήνυμα ότι είστε περήφανοι για ότι κατάφερε.

Ήμουν σίγουρος ότι μπορούσες να τα καταφέρεις

Το παιδί σας πρέπει να ακούσει ότι πιστεύετε σε αυτό όταν πετυχαίνει έναν στόχο. Διαφορετικά θεωρεί ότι με τον τρόπο σας το πιέζετε ενώ δεν νιώθει έτοιμο για κάτι τέτοιο.
Θα το βοηθήσετε να πιστέψει στον εαυτό του υπενθυμίζοντάς του κάτι που πέτυχε μόνο του και ανέλπιστα. Και μην ξεχνάτε να το στηρίζετε με κάθε τρόπο αν βλέπτε ότι το έχουν ανάγκη.

Ευχαριστώ!

Ναι, πρέπει να λέτε “ευχαριστώ” στο παιδί σας. Δεν είναι μόνο ευγενικό αλλά και ένδειξη αναγνώρισης της συνεισφοράς του σε απλά καθημερινά πράγματα.

Σε εκτιμώ

Το να εκτιμάς κάποιον είναι διαφορετικό από το να τον ευχαριστείς. Είναι σημαντικό να ενημερώσετε το παιδί ή τον έφηβο ότι το εκτιμάτε για αυτό που είναι και για όσα κάνει. Λέγοντας του ότι το εκτιμάτε γι’ αυτό που είναι, θα αυξήσει την ανθεκτικότητα και θα του δώσει τις δεξιότητες που χρειάζεται να χτίσει το δικό του πολλά υποσχόμενο μέλλον.

Σε αγαπώ

Είναι ίσως η μοναδική φράση που πρέπει να λέτε ξανά και ξανά στο παιδί σας. Ακόμα κι αν δείχνει να δυσανασχετεί – ειδικά ο έφηβος- , έχει ανάγκη να γνωρίζει ότι το αγαπάτε κι ότι του το λέτε.


Πηγή