Σάββατο , 20 Απρίλιος 2024

Αυτό είναι το σωστό πιάτο διατροφής για παιδιά όλο υγεία!

Ειδικά οι μαμάδες που έχουμε μικρά παιδιά, παιδιά που βρίσκονται πάνω στην ανάπτυξη ή και μεγαλύτερα, νιώθουμε την ανάγκη να τα φροντίσουμε με τον καλύτερο δυνατό τρόπο, προετοιμάζοντας το φαγητό τους. Για να πετύχουμε ακριβώς αυτό όμως δεν αρκεί «να υπάρχει φαγητό στην κουζίνα». Για να στήσουμε και να ετοιμάσουμε το σωστό πιάτο διατροφής για παιδιά όλο υγεία, πρέπει να είμαστε κατάλληλα ενημερωμένοι, να γνωρίζουμε δηλαδή τι πρέπει να περιέχεται στο πιάτο αυτό, ώστε να πετύχουμε την ισορροπημένη διατροφή που χρειάζεται κάθε παιδί – κατά πρώτον για να αναπτυχθεί σωστά και κατά δεύτερον για να μάθει να τρέφεται σωστά, ώστε και στην ενήλικη ζωή του να έχει τις σωστές βάσεις.

Καταρχήν πρέπει να γνωρίζουμε και να έχουμε κατανοήσει πολύ καλά τις γενικές αρχές μιας ισορροπημένης διατροφής. Εν συντομία, γνωρίζουμε πως είναι καλό να έχουμε πέντε γεύματα την ημέρα (τρία κύρια και δύο ενδιάμεσα), πως το πρωινό δεν θα πρέπει να παραλείπεται ποτέ, ενώ η σωστή διατροφή πρέπει να περιλαμβάνει όλες τις ομάδες τροφών, με μέτρο. Η ποικιλία τροφών και συνταγών μας βοηθάει να κρατάμε το ενδιαφέρον μας και να μη βαριόμαστε ποτέ, ούτε εμείς, ούτε τα παιδιά μας.

Σε δεύτερο επίπεδο, εστιάζουμε στο ίδιο το πιάτο της διατροφής του παιδιού. Ποια είναι και πώς συνίσταται η «σωστή μερίδα» για ένα παιδί; Τι θα πρέπει να περιλαμβάνει ένα ισορροπημένο πιάτο στο γεύμα των παιδιών; Μέσα από το πρόγραμμα Nestlé Παιδιά Όλο Υγεία βλέπουμε ένα εκπαιδευτικό sous plat, που απαντά αναλυτικά στις απορίες μας. Το sous plat αυτό, που σχεδιάστηκε με την επιστημονική επιμέλεια της ομάδας διατροφολόγων MedNutrition περιλαμβάνει όλα όσα θέλει να γνωρίζει κάθε μαμά για το φαγητό και τη διατροφή, ώστε να τα μεταδώσει στο παιδί της.

piato diatrofis 3

Στο sous plat «πρωταγωνιστεί» το παιδικό πιάτο, το οποίο εμφανώς είναι χωρισμένο σε τρία μέρη, που όμως δεν είναι ίσα μεταξύ τους: Το μισό πιάτο περιέχει λαχανικά και το υπόλοιπο μισό είναι χωρισμένο στα δύο, καθώς βλέπουμε να περιέχει πρωτεΐνες από τη μια και άμυλο από την άλλη. Αναλυτικότερα, αυτό σημαίνει πως το σωστό πιάτο μιας ισορροπημένης διατροφής για κάθε παιδί πρέπει να περιέχει τα συγκεκριμένα συστατικά, στις συγκεκριμένες αναλογίες: Το μισό να αποτελείται από λαχανικά, ωμά ή μαγειρεμένα, και στο άλλο μισό να προστίθενται πρωτεΐνες (κρέας, ψάρι, γαλακτοκομικά, αβγά) και άμυλο, που κατά προτίμηση βρίσκουμε σε προϊόντα ολικής άλεσης (ψωμί, φρυγανιές, ζυμαρικά, ρύζι, κ.ά.).

Αυτό καθαυτό το περιεχόμενο του πιάτου όμως, δεν αρκεί για μια σωστή διατροφή. Για τον λόγο αυτό, το sous plat της Nestlé περιλαμβάνει στα αριστερά του ένα πολύ χρήσιμο εργαλείο, τον δείκτη κορεσμού και στα δεξιά του μερικές εξαιρετικά απλές αλλά σημαντικές συμβουλές – τόσο για παιδιά, όσο και για τις μαμάδες τους, καθώς αφορούν στη γενικότερη συμπεριφορά μας σε σχέση με το φαγητό.

piato diatrofis 4

Ο δείκτης κορεσμού δείχνει πόσο χορτάτοι αισθανόμαστε μετά το φαγητό και ταυτόχρονα υποδεικνύει πως το «έχω χορτάσει» σημαίνει ότι μπορώ να φάω λίγο ακόμα – δηλαδή στην κλίμακα από το 0 έως το 10, είμαι γύρω στο 5 ή 6. Σε διαφορετική περίπτωση, είτε δεν έχω φάει αρκετά, είτε αντίθετα έχω ήδη φάει περισσότερο από αυτό που ο οργανισμός μου χρειάζεται. Απαντώντας σε αυτή την πολύ κρίσιμη ερώτηση, το αν αισθάνεται πως χόρτασε δηλαδή, το παιδί μαθαίνει πως πρέπει να «ακούει» τον οργανισμό του και να τρώει τη μερίδα που το κάνει να αισθάνεται έτσι ακριβώς.

Για να εκπαιδεύσουμε το παιδί μας με βάση τις αρχές μιας ισορροπημένης διατροφής, δεν πρέπει να ξεχνάμε πως το καλύτερο που έχουμε να κάνουμε είναι να δώσουμε εμείς το παράδειγμα. Τρώγοντας μαζί του στο τραπέζι, έχοντας στο πιάτο μας αυτά που έχει και το δικό του, προσκαλώντας το παιδί μας στην κουζίνα ώστε να συμμετέχει στην προετοιμασία του φαγητού, δείχνουμε εμπράκτως πως το φαγητό είναι μια διαδικασία που απολαμβάνουμε καθημερινά, με συγκεκριμένες προϋποθέσεις. Είναι χαρακτηριστικό πως μια πολύ σημαντική συμβουλή για τον τρόπο που θα πετύχουμε μια σωστή διατροφή, είναι να μην τρώμε με τα παιδιά μπροστά στην τηλεόραση ή οποιαδήποτε οθόνη, αλλά «κανονικά», στο τραπέζι, ώστε να συγκεντρώσουμε το ενδιαφέρον μας στο φαγητό και να κατανοήσουμε τι τρώμε, γιατί και πώς. Επίσης έχει πολύ μεγάλη σημασία για τη σχέση που θα αποκτήσει το παιδί μας ως ενήλικας με το φαγητό το να μάθει να μην «τσιμπολογάει», να μασάει αργά και να απολαμβάνει τη μπουκιά του, να πίνει άφθονο νερό και να ασκείται καθημερινά, αν είναι εφικτό, με τον τρόπο που του αρέσει.

piato diatrofis 5

Το σωστό πιάτο διατροφής βοηθάει τα παιδιά μας να είναι υγιή και γεμάτα ενέργεια, όλη την ημέρα. Η προσεκτική επιλογή των τροφών, πάντα βάσει της αρχής που λέει πως πρέπει να τρώμε τα πάντα, αλλά με μέτρο, να τρώμε τη μερίδα μας που θα μας κάνει να χορτάσουμε – ούτε λιγότερο, ούτε περισσότερο – είναι το σημαντικότερο βήμα για να αποκτήσουμε κι εμείς και τα παιδιά μας, μια υγιή σχέση με το φαγητό, διά παντός. Με το πρόγραμμα Nestlé Παιδιά Όλο Υγεία έχουμε και το κατάλληλο εργαλείο για να τους δείξουμε τον σωστό τρόπο διατροφής, από την παιδική τους ηλικία και για όλη τους τη ζωή.

 

Sponsored by Nestlé


Πηγή