Τρίτη , 16 Απρίλιος 2024

Γιατί τα παιδιά λένε κακές λέξεις;

Τα περισσότερα παιδιά πειραματίζονται με τη γλώσσα καθώς μαθαίνουν τι είναι ή δεν είναι κοινωνικά αποδεκτό και αρχίζουν να δοκιμάζουν τα όρια. Μερικές φορές είναι πολύ ξεκάθαρο από τι πυροδοτείται αυτός ο τρόπος ομιλίας και άλλες όχι.

Γιατί τα παιδιά χρησιμοποιούν ακατάλληλη γλώσσα

Υπάρχουν διάφοροι λόγοι για τους οποίους ένα παιδί μπορεί να χρησιμοποιεί ακατάλληλη γλώσσα. Μπορεί να επαναλαμβάνει αυτό που έχει ακούσει χωρίς να γνωρίζει ότι οι λέξεις είναι κακές ή τι πραγματικά σημαίνουν. Ένας άλλος λόγος είναι γιατί θέλει να τραβήξει την προσοχή: τη δική σας, τον συμμαθητών του, των φίλων του.

Βεβαιωθείτε ότι περνάτε αρκετό χρόνο μόνοι μαζί του και φροντίστε να το ακούτε προσεκτικά αν προσπαθεί να σας μιλήσει ή αν η συμπεριφορά του υποδηλώνει ότι κάτι δεν πάει καλά.

Αν το παιδί σας περνάει μια δύσκολη περίοδο ενδέχεται να μιλάει πιο άσχημα, και αυτό είναι ένδειξη ότι πρέπει να του δώσετε περισσότερο έλεγχο πάνω στη ζωή του και μέσα στην οικογένεια.

Πώς να αντιδράσετε 

Όταν οι ενήλικες ακούνε ένα μικρό παιδί να χρησιμοποιεί ακατάλληλη γλώσσα, συνήθως είτε γελούν είτε είναι σοκαρισμένοι και δεν ανταποκρίνονται. Αυτό μπορεί να προκαλέσει σύγχυση στο παιδί και μπορεί να δυσκολέψει την αντιμετώπιση του ζητήματος.

Όταν ένα παιδί χρησιμοποιεί κακές λέξεις πρέπει να αντιδράσετε. Μείνετε ήρεμοι και κρατήστε ένα σταθερό τόνο στη φωνή σας λέγοντας ότι δεν είναι σωστό να χρησιμοποιούμε τέτοιες λέξεις γιατί «μπορεί να βλάψουν τα συναισθήματα κάποιου» ή «γιατί δεν αρέσουν στους ανθρώπους αυτές οι λέξεις».

Εάν ένα παιδί συνεχίζει να μιλάει άσχημα, πρέπει να είστε συνεπής σε όσα του λέτε. Εάν καταλαβαίνετε γιατί ένα παιδί χρησιμοποιεί ακατάλληλη γλώσσα, είναι πιο εύκολο να συνεργαστείτε για να αντιμετωπίσετε το πρόβλημα. Σκεφτείτε τους λόγους για τους οποίους μιλάει χρησιμοποιώντας κακές λέξεις. Παρακολουθήστε προσεκτικά για να μάθετε πότε το παιδί χρησιμοποιεί ακατάλληλη γλώσσα και τι συμβαίνει εκείνη τη στιγμή. Επίσης, σκεφτείτε πώς μιλάτε εσείς ενώ πιστεύετε ότι δεν σας ακούει…

Τα παιδιά επαναλαμβάνουν ό, τι λέτε και κάνετε. Φροντίστε λοιπόν να αποφεύγετε λέξεις και φράσεις που δεν θέλετε να τις ακούτε από το στόμα τους.

Πηγή: extension.psu.edu


Πηγή