Σάββατο , 27 Απρίλιος 2024

Οι λόγοι που ένα παιδί έχει χαμηλή αυτοεκτίμηση

Τα μικρά παιδιά τείνουν να έχουν σχετικά υψηλή αυτοεκτίμηση όμως μετά την ηλικία των 12 ετών, αρχίζουν να εμφανίζονται τα πρώτα σημάδια της έλλειψης εμπιστοσύνης στον εαυτό τους.

Υπάρχουν διάφοροι λόγοι για τους οποίους η χαμηλή αυτοεκτίμηση αρχίζει να εμφανίζεται κατά την προ-εφηβεία.

Οι πιο συνηθισμένοι είναι οι εξής:

Σύγκριση με τους άλλους

Μεταξύ 6 και 11 ετών, τα παιδιά αρχίζουν να συγκρίνουν τον εαυτό τους με τους συνομηλίκους τους. Όμως και οι γονείς, ηθελημένα ή άθελά τους, συγκρίνουν τα παιδιά μεταξύ τους ( με τα αδέλφια , τους φίλους, τους συμμαθητές τους). Τα παιδιά πιστεύουν αυτά που τους λένε, ενσαρκώνουν ασυναίσθητα όσα λέγονται για εκείνα, γεγονός που επηρεάζει κι άλλο την αυτοπεποίθηση τους.

Αίσθημα κατωτερότητας

Ο ψυχολόλγος Erik Erikson πιστεύει ότι μερικά παιδιά συνειδητοποιούν ότι οι προσπάθειές τους δεν είναι τόσο καλές όσο αυτές των συνομηλίκων τους και αρχίζουν να αισθάνονται κατώτερα. Αξίζει να σημειωθεί, ωστόσο, ότι η αίσθηση ανικανότητας δεν οδηγεί πάντα σε χαμηλή αυτοεκτίμηση. Εάν η κακή απόδοση ενός παιδιού εμφανίζεται σε έναν τομέα που δεν εκτιμά, όπως ο αθλητισμός, η αυτοεκτίμησή του δύσκολα μπορεί να επηρεαστεί. Εάν, ωστόσο, δεν τα πάει καλά σε έναν τομέα που θεωρεί σημαντικό, είναι πολύ πιθανό να αναπτύξει χαμηλή αυτοεκτίμηση.

Πίεση για καλύτερες αποδόσεις

Η πίεση απόδοσης αυξάνεται καθώς το παιδί πηγαίνει σχολείο. Οι απαιτήσεις γονιών και δασκάλων συχνά είναι μεγάλες και δεν μπορούν να τις διαχειριστούν όλα τα παιδιά. Καθώς πλησιάζουν στην εφηβεία, οι ενήλικες έχουν ακόμα περισσότερες απαιτήσεις από αυτούς. Η προσπάθεια εξακολουθεί να έχει σημασία όμως η απόδοση έχει μεγαλύτερη. Ως αποτέλεσμα, τα παιδιά κάνουν τις δικές τους συγκρίσεις αλλά έχουν και τους γονείς να τους τις υπενθυμίζουν.

Απόρριψη

Καθώς οι προσδοκίες των γονιών αλλά και των δασκάλων αυξάνονται, τα παιδιά αρχίζουν να αντιλαμβάνονται την απογοήτευσή τους όταν δεν ανταποκρίνονται σε αυτές. Η αυτοεκτίμηση του παιδιού επηρεάζεται όταν η απόρριψη προέρχεται από άτομα που αγαπά και εκτιμά.

Είναι σαφές, ότι οι γονείς μπορούν να διαδραματίσουν βασικό ρόλο στο να διατηρήσουν τα παιδιά τους υγιή αυτοεκτίμηση και η προσπάθεια πρέπει να ξεκινήσει έγκαιρα.

Πηγή: verywellfamily.com


Πηγή