Πέμπτη , 25 Απρίλιος 2024

«Γιατί το παιδί μου πρέπει να αρχίσει κολύμβηση»-Όλα όσα πρέπει να γνωρίζουν οι γονείς

«Γιατί το παιδί μου θα πρέπει να ξεκινήσει κολύμβηση; Ποια είναι η σωστή ηλικία να αρχίσει τον αθλητισμό; Είναι η πισίνα ασφαλές περιβάλλον για ένα παιδί; Είναι σωστό να απασχολείται καθημερινά με την προπόνηση αντί να διαβάζει/παίζει;»

Αυτές είναι μερικές μόνο από τις ερωτήσεις που δεχόμαστε καθημερινά στις σχολές κολύμβησης του Παναθηναϊκού Α.Ο. από γονείς που αναζητούν μια ασφαλή και δημιουργική διέξοδο για τα παιδιά τους. Ο αρχικός δισταγμός συνήθως απομακρύνεται οριστικά μετά τα πρώτα λεπτά του μαθήματος, όταν πλέον τα μικρά «δελφίνια» εξοικειώνονται με το νερό και αρχίζουν να διασκεδάζουν με τους προπονητές και τους συναθλητές τους.

Το κολύμπι αποτελεί μια από τις ασφαλέστερες και πληρέστερες μορφές άσκησης, ιδανική για όλες τις ηλικίες, με πολλές ευεργετικές δράσεις τόσο στο σώμα όσο και στις κοινωνικές-πνευματικές ικανότητες ενός ανθρώπου.

Τι γίνεται όμως στην περίπτωση που ένα παιδί αρνείται να συμμετέχει στο πρόγραμμα εκμάθησης; Μέχρι ποιο σημείο πρέπει ένας γονιός να πιέσει το παιδί του;

Είναι πολλές οι περιπτώσεις των παιδιών που αρνούνται να μπουν στο νερό, κυρίως λόγω της αίσθησης του φόβου που έχουν γι’αυτό. Στην περίπτωση αυτή θα πρέπει οι ίδιοι οι γονείς να δείχνουν εμπιστοσύνη στο πρόσωπο του προπονητή-δασκάλου και να μη μεταφέρουν την πιθανή ανησυχία τους στα παιδιά. Η υπομονή, η επιμονή, το κίνητρο και η επιβράβευση είναι μερικά βασικά στοιχεία που θα πρέπει να έχουν στο νου τους οι γονείς στην προσπάθειά τους να μυήσουν το παιδί στη νέα εκπαιδευτική διαδικασία.

Πώς μπορούμε σαν γονείς να επιλέξουμε σωστά που και με ποιόν προπονητή θα αρχίσει το άθλημα της κολύμβησης;

Στο ερώτημα αυτό έχουμε την υποχρέωση να δώσουμε μια συμβουλή στους γονείς, να επιλέξουν με προσοχή έμπειρους εκπαιδευτές και σωστούς παιδαγωγούς για τα παιδιά τους σε ένα καθαρό και ασφαλές περιβάλλον, απαραίτητες προϋποθέσεις για να ενταχθούν τα παιδιά στο νέο τους περιβάλλον.

Μερικά βασικά στοιχεία για το άθλημα της κολύμβησης:

  1. Αποτελεί μια από τις βασικές δραστηριότητες που τα παιδιά μπορούν να ξεκινήσουν από πολύ μικρή ηλικία (μόλις 6 μηνών) με τη μορφή της βρεφικής κολύμβησης-baby swimming. Πρόκειται για μια άσκηση με μηδενική καταπόνηση στα οστά και ελάχιστη επιβάρυνση τους συνδέσμους και τους μύες, προσφέροντας το ιδανικό περιβάλλον για να αναπτυχθούν οι κινητικές δεξιότητες των βρεφών αλλά και πολύτιμο ποιοτικό χρόνο ανάμεσα στους γονείς και το παιδί.
  2. Η εκμάθηση κολύμβησης είναι συνήθως η πρώτη δραστηριότητα που κάνει ένα παιδί μακριά από τους γονείς του αμέσως μόλις γίνει τριών ετών, εντασσόμενο σε μια ομάδα και ακολουθώντας τις υποδείξεις-συμβουλές ενός δασκάλου. Σε ένα ασφαλές περιβάλλον μαθαίνουν να συνεργάζονται, να μοιράζονται και να συνυπάρχουν με άλλα παιδιά της ίδιας ηλικίας, να πειθαρχούν σε βασικούς κανόνες αλλά και να διασκεδάζουν χωρίς να γίνεται αντιληπτή η παρουσία του γονέα.
  3. Κατά την εκτέλεση κολυμβητικών κινήσεων το σώμα είναι σχεδόν οριζόντιο και τεντωμένο μέσα στο νερό. Η σπονδυλική στήλη των παιδιών, που είναι πολλές φορές κυρτωμένη, λόγω των καθιστικών ασχολιών στο νηπιαγωγείο ή στο σχολείο, αναγκάζεται να επανέλθει στην φυσιολογική της θέση. Κατά τη διάρκεια της κολύμβησης όλο το σώμα κινείται αλλά κυρίως τα χέρια βρίσκονται σε μια ρυθμική εναλλαγή η οποία επιδρά κυρίως στην κινητικότητα της σπονδυλικής στήλης. Γι’ αυτό και η κολύμβηση συνιστάται από ορθοπεδικούς και παιδίατρους σαν προληπτικό και θεραπευτικό μέσον ενάντια στις βλάβες ή αδυναμίες της στάσης του σώματος.
  4. Η κολύμβηση, με την επίδραση που ασκεί πάνω στην καρδιά και στο κυκλοφοριακό σύστημα, είναι μια ιδιαίτερα σημαντική άσκηση που ανακουφίζει σωματικά αλλά και πνευματικά τις αρνητικές επιπτώσεις καθημερινών δραστηριοτήτων όπως το σχολείο ή η εργασία.
  5. Με τη χώρα μας να κατέχει μια θλιβερή ευρωπαϊκή πρωτιά, αυτή των παιδικών ατυχημάτων στη θάλασσα, η κολύμβηση αποτελεί τον πρώτο και ασφαλέστερο τρόπο προσέγγισης του υγρού στοιχείου καθώς τα παιδιά μαθαίνουν πώς να χειρίζονται το νερό και να επιπλέουν σ’αυτό κάνοντας έτσι ασφαλέστερα το παιχνίδι και τις βουτιές κατά τους καλοκαιρινούς μήνες

Ευχαριστούμε πολύ την Ακαδημία του Παναθηναϊκού για τις παραπάνω πληροφορίες.


Πηγή