Παρασκευή , 29 Μάρτιος 2024

Γνωρίζετε ότι η διατροφή μπορεί να επηρεάζει τη συμπεριφορά του παιδιού;

Για πολλά παιδιά η διατροφή μπορεί να παίξει ένα τρομερά μεγάλο ρόλο στη συμπεριφορά τους και οι γονείς συχνά παρατηρούν σημαντικές αλλαγές όταν εστιάσουν σε αυτή για μερικές εβδομάδες.

Παρά την περί αντιθέτου διαδεδομένη άποψη, η ζάχαρη δεν κάνει τα παιδιά υπερκινητικά. Αναμφίβολα, δεν είναι υγιεινή, αλλά η κακή συμπεριφορά αποδίδεται εσφαλμένα στην υπερδιέγερση που προκαλείται από την υπερβολική κατανάλωση ζάχαρης.

Αντίθετα, το χαμηλό ζάχαρο στο αίμα, ή μάλλον το χαμηλό επίπεδο της γλυκόζης του αίματος, μπορεί να επηρεάσει τη συμπεριφορά.

Σύμφωνα με την Sarah Ockwell Smith, ψυχολόγο-ψυχίατρο και συγγραφέα του βιβλίου “Δεν θέλουν τιμωρία, αγάπη θέλουν”, το σώμα απελευθερώνει μια ποσότητα αδρεναλίνης ως αντίδραση στη μείωση της γλυκόζης του αίματος – πρόκειται για τη γνωστή υπεργλυκαιμία. Η αλυσίδα αυτή των γεγονότων μπορεί να προκαλέσει μια αρνητική μεταβολή στη συμπεριφορά – ένα φαινόμενο για το οποίο μπορεί να χρησιμοποιηθεί ο νεολογισμός “πειμός” που είναι συνδυασμός των λέξεων πείνα και θυμός και το οποίο εν πολλοίς προκαλείται από τις μεταβολές στο επίπεδο της γλυκόζης και της αδρεναλίνης. Η φροντίδα να μη νιώσει έντονη πείνα ένα παιδί μπορεί να επηρεάσει θετικά τη συμπεριφορά του.

‘Ενα πράγμα που σίγουρα επηρεάζει τη συμπεριφορά είναι τα τεχνητά πρόσθετα ή οι διάφοροι αριθμοί Ε. Κοινές πηγές των αριθμών Ε που μπορούν να προκαλέσουν υπερκινητικότητα στα παιδιά, περιλαμβάνουν τα δημητριακά, τα κρίσπις, τα γλυκά, τις ψαροκροκέτες , τους χυμούς και τα φάρμακα για παιδιά. Αν νομίζετε ότι το παιδί σας έχει επηρεαστεί , φροντίστε να ελέγχετε τα συστατικά που αναγράφονται στις συσκευασίες των προϊόντων.

Αλλά δεν είναι μόνο τα χημικά πρόσθετα των τροφίμων που μπορούν να επηρεάσουν αρνητικά τη συμπεριφορά. Ελλείψεις στη διατροφή των παιδιών μπορούν επίσης να παίξουν έναν ρόλο. Το 2013 μια έρευνα με σχεδόν 500 παιδιά ηλικίας 7-9 ετών, βρήκε ότι το χαμηλό επίπεδο των ωμέγα-3, πολυακόρεστων λιπαρών οξέων συνδεόταν με αυξημένα προβλήματα συμπεριφοράς, μειωμένη αναγνωστική ικανότητα και φτωχότερη μνήμη.

Πολλοί διατροφολόγοι υποστηρίζουν ότι αν η διατροφή ενός παιδιού είναι φτωχή σε ωμέγα 3 -λιπαρά θα το ωφελούσε ένα συμπλήρωμα διατροφής με ωμέγα-3 ειδικά αν έχει τάση για υπερκινητική συμπεριφορά.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr


Πηγή