Παρασκευή , 29 Μάρτιος 2024

Γυμναστική στην εγκυμοσύνη: Επιλέξτε την κατάλληλη άσκηση ανάλογα με τη φυσική σας κατάσταση

Η άσκηση ωφελεί τη δικής σας υγεία αλλά και του μωρού. Επίσης, απελευθερώνει ενδορφίνες – τις χημικές ενώσεις της ευεξίας- που βελτιώνουν την διάθεση.

Η τακτική άσκηση προσφέρει και μακροπρόθεσμα οφέλη -εμποδίζει την πρόσληψη υπερβολικού βάρους κατά την εγκυμοσύνη, ενισχύει την ενεργητικότητα και σας προετοιμάζει για τον τοκετό, δεδομένου ότι σχετίζεται με ταχύτερο τοκετό και ευκολότερη επάνοδο. Στις υγιείς έγκυες συνιστάται να στοχεύουν σε 2,5 ώρες ήπιας αεροβικής άσκησης την εβδομάδα.

Αν δεν είστε αθλητικός τύπος, δεν είναι ποτέ αργά για να ξεκινήσετε. Οτιδήποτε σ ας διατηρεί δραστήρια, ευνοεί μία υγιή εγκυμοσύνη , συμπεριλαμβανομένων της κηπουρικής , του νοικοκυριού, ακόμα και του να κυνηγάτε ένα μικρό νήπιο. Το μυστικό για να ασκήστε είναι να επιλέγετε δραστηριότητες που σας αρέσουν και μπορούν να προσαρμοστούν στην καθημερινότητά σας. Δεν χρειάζεται καν να βγαίνετε από το σπίτι.

Όμως, η κατάλληλη άσκηση δεν εξαρτάται μόνο από τι σας αρέσει, αλλά και από την φυσική σας κατάσταση πριν από την εγκυμοσύνη. Αν τρέχατε για παράδειγμα μεγάλες αποστάσεις, μπορεί να τρέχετε και κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης σας . Αν όμως δεν γυμναζόσασταν καθόλου ξεκινήστε αργά για παράδειγμα με λίγο καθημερινό βάδισμα.

Τζόκινγκ και τρέξιμο
Εύκολη, οικονομική και διαθέσιμη οπουδήποτε, αυτή η άσκηση τονώνει το καρδιαγγειακό σύστημα ενώ δυναμώνει το κάτω μέρος του σώματος. Φροντίστε να φοράτε τα κατάλληλα παπούτσια και να μην έρχεστε στα όριά σας. Τρέχετε σε ίδιο έδαφος και να έχετε μαζί σας νερό. Ακούστε το σώμα σας και όταν κουράζεστε επιβραδύνετε και κάνετε λίγο στρέτσινγκ.
Ποδήλατο
Είναι καλή άσκηση και εξαιρετική για να περνάτε λίγο χρόνο στον καθαρό αέρα κάτι που μπορεί να βοηθήσει την καταπολέμηση της ναυτίας. Καθώς φουσκώνει η κοιλιά σας, και φοβάστε το ενδεχόμενο των πτώσεων μια καλή εναλλακτική είναι το στατικό ποδήλατο.
Κολύμβηση
Ιδανικός τρόπος για να διατηρήσετε τη φόρμα και την ευλυγισία σας. Η άσκηση μέσα στο νερό σας βοηθάει να νοιώθετε πιο χαλαρή και να αναπνέετε καλύτερα ενώ αυξάνει την αντοχή, προετοιμάζοντάς σας για τον τοκετό.
Γιόγκα και πιλάτες
Όταν ο δάσκαλος έχει εκπαιδευτεί για εγκύους, η γιόγκα και το πιλάτες δυναμώνουν τους μυς της κοιλιάς και του εδάφους της πυέλου και αυξάνουν την αντοχή χωρίς να επιβαρύνουν τις αρθρώσεις και την σπονδυλική στήλη.
Ασφαλής άσκηση
Το κλειδί για ασφαλή άσκηση στην εγκυμοσύνη είναι «ήπια και με μέτρο». Μην προσπαθήσετε να αποκτήσετε την τέλεια φόρμα, να κάνετε πρωταθλητισμό ή να χάσετε βάρος. Ο στόχος σας είναι απλώς είναι να δουλεύει το σώμα σας.


Πηγή