Παρασκευή , 29 Μάρτιος 2024

Γυναίκες απαθανατίζουν την εγκυμοσύνη τους με διαφορετικούς τρόπους

Η κάθε γυναίκα βιώνει με διαφορετικό τρόπο την εγκυμοσύνη. Πρόκειται για μια τεράστια αλλαγή στη ζωή της προκαλώντας πολλά και διαφορετικά συναισθήματα: χαρά , ενθουσιασμό, αναμονή, προσδοκία, αλλά και άγχος.

Οι εναλλαγές της διάθεσης της είναι συνεχείς και η ψυχολογία της παραμένει ευμετάβλητη. Δεν είναι μόνο οι ορμόνες που επηρεάζουν την ψυχική της διάθεση αλλά και η καθημερινότητά της. Σκέψεις για το αν όλα θα πάνε καλά, αν θα τα καταφέρει, αν η οικονομική κατάσταση της οικογένειάς της θα παραμείνει ίδια, την απασχολούν και την στρεσάρουν.

Όπως εξηγεί ο γυναικολόγος του Mothersblog κ.Μενέλαος Λυγνός η συνηθέστερη αιτία του άγχους αυτού είναι η επίγνωση του κινδύνου απώλειας του μωρού. Η ανησυχία αυτή δεν είναι χωρίς βάση, αφού ο κίνδυνος για αποβολή κατά τη διάρκεια του πρώτου τριμήνου είναι υπαρκτός και μάλιστα σχετικά υψηλός.

Επίσης, συχνά κατά το πρώτο τρίμηνο της κύησης η γυναίκα ταλανίζεται από μύχιες αμφιβολίες σχετικές με το κατά πόσον ήθελε πραγματικά ένα παιδί, αλλά και με το κατά πόσον είναι ικανή να ανταπεξέλθει στις προκλήσεις της μητρότητας. Στις περιπτώσεις δε μη προγραμματισθείσας εγκυμοσύνης οι αμφιβολίες αυτές είναι ακόμα πιο έντονες.

Συχνά μάλιστα, το άγχος και η ψυχική κούραση του πρώτου τριμήνου επιδεινώνει έτι περαιτέρω τα δυσάρεστα συμπτώματα της περιόδου αυτής της κύησης. Έτσι γυναίκες, των οποίων η ψυχοσύνθεση είναι πιο αγχώδης, αφενός συχνά εμφανίζουν εντονότερα συμπτώματα ναυτίας και εμέτου κατά το πρώτο τρίμηνο, αφετέρου αντιμετωπίζουν κατά τι αυξημένες πιθανότητες να εμφανίσουν υπερέμεση κύησης.

Η ψυχική διάθεση της γυναίκας κατά το πρώτο τρίμηνο παρουσιάζει λοιπόν μεταπτώσεις, οι οποίες σε μερικές περιπτώσεις είναι αρκετά έντονες. Σημαντικό είναι η γυναίκα να καταπολεμήσει την τάση για απομόνωση, που συχνά νιώθει, και να μιλήσει για τις αμφιβολίες και τους προβληματισμούς της με τους ανθρώπους, που εμπιστεύεται. Είναι εξαιρετικά ανακουφιστικό να νιώθει, πως οι οικείοι της είναι διατεθειμένοι να την ακούσουν και ακόμα καλύτερα την ενθαρρύνουν να εκφράσει τα συναισθήματά της.

Στις φωτογραφίες που θα δείτε στη gallery που ακολουθεί οι έγκυες έχουν διανύσει το πρώτο τρίμηνο της εγκυμοσύνης και αναμένουν με λαχτάρα να κρατήσουν στην αγκαλιά το μωρό τους.

Προκειμένου να θυμούνται αυτές τις στιγμές έβγαλαν φωτογραφίες με τη φουσκωμένη τους κοιλίτσα όχι όμως σε κλασικές πόζες. Κάνουν αστείες γκριμάτσες, έχουν δίπλα τα παιδιά τους, τον άντρα τους και …αυτοσχεδιάζουν!

Φωτογραφίες: Instagram@cute_pregnancy




Πηγή