Παρασκευή , 29 Μάρτιος 2024
Ευρωπαϊκή ανησυχία για τις καθυστερήσεις στις παραδόσεις του εμβολίου των Pfizer / BioNTech

Ευρωπαϊκή ανησυχία για τις καθυστερήσεις στις παραδόσεις του εμβολίου των Pfizer / BioNTech

Τη «σοβαρή ανησυχία» τους σχετικά με τις καθυστερήσεις στις παραδόσεις του εμβολίου των Pfizer / BioNTech εξέφρασαν μέσω μιας κοινής επιστολής τους οι υπουργοί Υγείας έξι χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Οι υπουργοί Υγείας της Δανίας, της Εσθονίας, της Φινλανδίας, της Λιθουανίας, της Λετονίας και της Σουηδίας έκαναν λόγο για μια «απαράδεκτη κατάσταση», που πλήττει «την αξιοπιστία της διαδικασίας εμβολιασμού».

Οι έξι κυβερνήσεις της ΕΕ ζητούν από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να πιέσει τις Pfizer / BioNTech, προκειμένου να «διασφαλιστεί η σταθερότητα και διαφάνεια των έγκαιρων παραδόσεων» των εμβολίων κατά της Covid-19.

«Υποχρεούμαστε να ενημερώσουμε τους πολίτες μας και τις ομάδες που διατρέχουν κίνδυνο (…) ότι ο εμβολιασμός τους θα καθυστερήσει, παρά τις εξαίρετες προσπάθειες των κυβερνήσεών μας για να διασφαλιστεί η έγκαιρη παράδοση», γράφουν και προσθέτουν: «Σας ζητάμε να επικοινωνήσετε επειγόντως με τις BioNTech / Pfizer για να ζητήσετε μια δημόσια εξήγηση και να υπογραμμίσετε την ανάγκη να διασφαλιστεί η σταθερότητα και η διαφάνεια των παραδόσεων εγκαίρως».

Όπως επισημαίνουν στην επιστολή, οι δύο εταιρείες τους είπαν πως οι συμφωνηθείσες παραδόσεις των εμβολίων τις επόμενες εβδομάδες θα μειωθούν σημαντικά. Όπως αναφέρεται: «Σε ορισμένες δόθηκε ως καταληκτική ημερομηνία η 8η Φεβρουαρίου του 2021, άλλες δεν έχουν καμία πληροφόρηση σχετικά με τη διάρκεια της προβλεπόμενης μείωσης των παραδόσεων».

Η Λιθουανία ανακοίνωσε νωρίτερα σήμερα πως οι παραδόσεις του εμβολίου θα μειωθούν σε 54.505 δόσεις έναντι 108.810 που είχαν αρχικά προβλεφθεί για τις επόμενες τέσσερις εβδομάδες, ήτοι μια μείωση σχεδόν 50%.


Πηγή