Πέμπτη , 28 Μάρτιος 2024

Δίαιτες για γρήγορο αδυνάτισμα: Μην τις προτιμάτε… παχαίνουν!

Πολλές φορές μετά από εξαντλητικές δίαιτες μπορεί να χάσατε 6-7 κιλά σε 1 μήνα αλλά πολύ σύντομα τα κιλά αυτά επέστρεψαν και μάλιστα περισσότερα από όσα χάσατε.

Αυτές οι αυξομειώσεις βάρους συνήθως αφορούν από 4-10 κιλά  και οφείλονται κυρίως σε λάθος δίαιτες, υποθερμιδικές δίαιτες και λόγω της επιστροφής στην κακή διατροφή που ακολουθείτε.

Οι συχνά επαναλαμβανόμενες δίαιτες χαμηλών θερμίδων είναι πιθανό ότι θα επιφέρουν το ακριβώς αντίθετο από το επιδιωκόμενο αποτέλεσμα, δηλαδή να παχύνουν κάποιον αντί να τον αδυνατίσουν!

Αυτό είναι το μάλλον απρόσμενο συμπέρασμα μιας νέας βρετανικής επιστημονικής μελέτης, η οποία παρέχει μια εξήγηση γιατί συχνά οι άνθρωποι όταν σταματάνε τη δίαιτά τους τρώνε περισσότερο απ’ ό,τι θα έτρωγαν κανονικά, με συνέπεια να βάζουν ακόμη περισσότερα κιλά, αντί να χάνουν βάρος.

Οι ερευνητές των πανεπιστημίων του Έξετερ και του Μπρίστολ, με επικεφαλής τον ψυχολόγο Άντριου Χίγκινσον του πρώτου, οι οποίοι έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό ιατρικής και δημόσιας υγείας Evolution, Medicine and Public Health, βασίστηκαν σε παρατηρήσεις όχι μόνο από ανθρώπους, αλλά από διάφορα ζώα και πουλιά.

Οι επιστήμονες εκτιμούν ότι ο ανθρώπινος εγκέφαλος «διαβάζει» τις δίαιτες ως σύντομης διάρκειας λιμούς. Έτσι, ωθεί το σώμα –για λόγους αυτοσυντήρησης– να αποθηκεύσει περισσότερο λίπος, προκειμένου να έχει απόθεμα για μελλοντικές ελλείψεις τροφής. Οι ερευνητές, οι οποίοι ανέπτυξαν κι ένα σχετικό μαθηματικό-βιολογικό μοντέλο, διαπίστωσαν ότι ουκ ολίγα ζώα –και ο άνθρωπος ανάμεσά τους– ενστικτωδώς αντιδρούν στην περιοδική έλλειψη τροφής με την κατάλληλη άμυνα: παχαίνοντας περισσότερο.

Οπότε ποια είναι η πιο έξυπνη τακτική αδυνατίσματος; «Το καλύτερο πράγμα που μπορεί να κάνει κάποιος για να χάσει βάρος», σύμφωνα με τον Χίγκινσον, «είναι να κινηθεί σταθερά. Να τρώει κάθε μέρα ελαφρώς λιγότερο απ’ ό,τι θα έκανε, αλλά να το κάνει αυτό συνεχώς. Και παράλληλα να ασκείται σωματικά. Τότε έχει περισσότερες ελπίδες να πετύχει ένα υγιές βάρος, απ’ ό,τι αν ακολουθεί συνεχώς δίαιτες με λίγες θερμίδες».


Πηγή