Τρίτη , 16 Απρίλιος 2024

Είναι η σοκολάτα υγιεινή για τα παιδιά;

Υπάρχει παιδί που δεν τρελαίνεται για σοκολάτα; Αν μπορούσε θα έτρωγε καθημερινά παρά τις αντιρρήσεις των γονιών του.

Καθώς σήμερα είναι η Παγκόσμια Ημέρα Σοκολάτας, είναι ευκαιρία να δούμε ποια είναι τα οφέλη της αλλά και πόση πρέπει να τρώνε τα παιδιά.

Οφέλη σοκολάτας

Η σύσταση της σοκολάτας είναι γνωστό ότι περιέχει ορισμένα στοιχεία και ουσίες που επηρεάζουν τη λειτουργία του εγκεφάλου. Έχουν γίνει έρευνες όπου μετρήθηκε η ανταπόκριση του εγκεφάλου κάποιου που κατανάλωσε μισή από μια κανονική πλακέτα σοκολάτας, ή 48 γραμμάρια μαύρης σοκολάτας με 70% κακάο.

Τα πρώτα σημάδια ανταπόκρισης του εγκεφάλου φάνηκαν από την πρώτη δαγκωματιά, καθώς τα χημικά συστατικά του εγκεφάλου, όπως η σεροτονίνη και η ντοπαμίνη, αυξήθηκαν με την κατανάλωση της σοκολάτας και το αποτέλεσμα είναι η καλύτερη διάθεση, καθώς το κακάο απορροφάται στο κυκλοφορικό, προσφέροντάς μας ευχαρίστηση.

Η μαύρη σοκολάτα συνιστάται από τους ειδικούς, καθώς παίζει ζωτικό ρόλο στην ενεργοποίηση της παρουσίας φλαβονοειδών στον ιππόκαμπο του εγκεφάλου. Αυτά τα στοιχεία, όταν διεγείρονται, έχουν ως αποτέλεσμα τα παιδιά να έχουν καλύτερη συγκέντρωση και αποτελεσματική μνήμη.

Ορισμένα φλαβονοειδή υπάρχουν μέσα στη σκόνη κακάου που χρησιμοποιείται για την ίδια την παραγωγή σοκολάτας. Εκτός από τη βελτίωση των ιδιοτήτων πρόληψης της φλεγμονής, την αύξηση των αντιοξειδωτικών και τη βελτίωση των ιδιοτήτων πήξης στο αίμα, η ευαισθησία στην ινσουλίνη ενισχύεται επίσης, μειώνοντας τις πιθανότητες εμφάνισης διαβήτη στο μέλλον.

Η μαύρη σοκολάτα θεωρείται υγιής επιλογή από πολλούς, λόγω της παρουσίας διαφόρων ανόργανων στοιχείων όπως σελήνιο, ψευδάργυρο, κάλιο, μαγνήσιο, σίδηρο και πολλά άλλα.

Οι περισσότεροι γονείς αποφεύγουν να δώσουν στα παιδιά τους σοκολάτα λόγω της πεποίθησης ότι η κατανάλωσή της προκαλεί φθορά των δοντιών. Στην πραγματικότητα η σοκολάτα βοηθά στη μείωση της παρουσίας της πλάκας.

Παρενέργειες σοκολάτας από υπερβολική κατανάλωση

Όταν τα παιδιά καταναλώνουν αρκετή σοκολάτα σε καθημερινή βάση ενδεχομένως να παρατηρήσετε τα εξής:

Αϋπνία

Η παρουσία καφεΐνης στις περισσότερες σοκολάτες σήμερα μπορεί να είναι διεγερτικό για τα παιδιά, διατηρώντας τα ξύπνια τη νύχτα

Αποφυγή υγιεινών τροφίμων

Η προτίμηση που δείχνουν τα παιδιά στη σοκολάτα και η καθημερινή κατανάλωσή της ενδέχεται να προκαλέσει άρνηση για άλλα τρόφιμα όπως φρούτα .

Αυξημένο κίνδυνος αλλεργιών

Διάφορες σοκολάτες περιέχουν πολλά άλλα συστατικά όπως γάλα, ξηρούς καρπούς ή πρόσθετες γεύσεις. Εάν το παιδί σας τείνει να έχει αλλεργία σε οποιοδήποτε από αυτά, τρώγοντας σοκολάτα που περιέχει ένα από τα παραπάνω συστατικά είναι πιθανό να εκδηλώσει αλλεργία.

Εθισμό

Ο εθισμός στη σοκολάτα είναι πραγματικός. Ειδικά για τα παιδιά προσχολική ηλικίας ενδέχεται να είναι δύσκολο να αντισταθούν στη γεύση της και να ξεσπούν σε κλάματα κάθε φορά που τους λέτε όχι.

Αυξημένη υπερκινητικότητα

Η παρουσία ζάχαρης στις σοκολάτες δίνει μια ακόμη ώθηση, αυξάνοντας τα επίπεδα σακχάρου και αδρεναλίνης στο αίμα με αποτέλεσμα το παιδί νε μη μπορεί να μείνει σε ένα μέρος και να συγκεντρωθεί.

sokolata ofeli gia paidia2

Συμπέρασμα

Πρέπει να εκπαιδεύσετε τα παιδιά σας να προτιμούν τη μαύρη σοκολάτα την οποία μπορούν να τρώνε ως δύο φορές την εβδομάδα ( περίπου 30 γρ.). Επειδή όμως και η μαύρη σοκολάτα είναι πλούσια σε θερμίδες, δεν θα πρέπει να υπερκαταναλώνεται. Για τις υπόλοιπες ημέρες της εβδομάδας μπορείτε να τους προτείνετε ως γλυκό κάποιο γιαούρτι με φρούτα ή μέλι, σπιτικό κέικ ή μπάρες δημητριακών.

Με πληροφορίες από parenting.firstcry.com


Πηγή