Τετάρτη , 24 Απρίλιος 2024

Εβδομαδιαίο μενού για σχολικά γεύματα

Κολατσιό: Ένα σημαντικό γεύμα στη διατροφή των παιδιών

Το κολατσιό είναι το ενδιάμεσο από το πρωινό και μεσημεριανό γεύμα. Κρατά τα παιδιά χορτάτα τις ώρες που βρίσκονται στα σχολείο, διατηρεί τον μεταβολισμό τους ενεργό και εάν είναι σπιτικό και υψηλής διατροφικής αξίας, προσφέρει στα παιδιά τα θρεπτικά συστατικά που έχει ανάγκη.

Πέντε συνταγές για το κολατσιό των παιδιών στο σχολείο

Όπως κάθε εβδομάδα , και αυτήν την Παρασκευή έχουμε συγκεντρώσει παρακάτω τις προτάσεις μας για το κολατσιό των παιδιών. Πέντε συνταγές, υγιεινές και πεντανόστιμες.

Δευτέρα

Κέικ πορτοκάλι με κομμάτια σοκολάτας

Υλικά:

  • 175 γρ βούτυρο σε θερμοκρασία δωματίου
  • 200 γρ ζάχαρη
  • 3 αυγά
  • 200 γρ. γιαούρτι
  • 300 γρ αλεύρι που φουσκώνει μόνο του
  • χυμό και ξύσμα από 2 πορτοκάλια
  • 125 γρ σοκολάτα κουβερτούρα χοντροκομμένη (με το μαχαίρι)

Εκτέλεση:

Στον κάδο του μίξερ χτυπήστε 175 γρ βούτυρο σε θερμοκρασία δωματίου και 200 γρ ζάχαρη μέχρι να αφρατέψουν. Συνεχίζοντας το ανακάτεμα προσθέστε 3 αυγά, ένα-ένα τη φορά.

Συνεχίστε προσθέτοντας 200 γρ. γιαούρτι. Μόλις το μείγμα ομογενοποιηθεί, προσθέστε 300 γρ φαρίνα, χυμό και ξύσμα από 2 πορτοκάλια και 125 γρ σοκολάτα κουβερτούρα χοντροκομμενη (με το μαχαίρι).

Βάλτε το μείγμα σε καλά βουτυρωμένη και ελαφρώς αλευρωμένη φόρμα και ψήστε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 στον αέρα για 35 – 40 περίπου λεπτά μέχρι βυθίζοντας ένα μαχαίρι, στο κέντρο του κέικ, να βγαίνει καθαρό.

Μία συνταγή από την mamatsita.

Τρίτη

Μπάρες γιαουρτιού

mpares giaourtiou

Πηγή φωτογραφίας: Instagram @flwernhoney

Υλικά:

Για τη βάση:

  • 2 φλιτζάνια γιαούρτι πλήρες
  • 2 – 3 κουταλιές της σούπας μέλι

Για τα toppings και τις παραλλαγές:

  • σμέουρα
  • σταγόνες σοκολάτας
  • σπόρους chia
  • φιστικοβούτυρο
  • τρούφα σοκολάτας
  • κακάο
  • μπανάνα

Εκτέλεση:

Αρχικά σε ένα ταψί βάλτε αντικολλητικό χαρτί και αφήστε το στην άκρη.

Σε ένα μπολ βάλτε το γιαούρτι και το μέλι και ανακατέψτε. Με ένα μεγάλο κουτάλι πάρτε δύο κουταλιές και απλώστε της κατά μήκος στην μικρή πλευρά του ταψιού. (βλέπετε και παρακάτω βίντεο).

Βάλτε από πάνω μερικά σμέουρα ή ό,τι άλλα φρούτα θέλετε (πχ φράουλες, μύρτιλα κ.α.) και σταγόνες σοκολάτας

Στρώστε δίπλα δύο ακόμα κουταλιές και προσθέστε από πάνω φιστικοβούτυρο και σταγόνες σοκολάτας.

Μοιράστε το γιαούρτι που έχει περισσέψει στα δύο και βάλτε στο μισό σπόρους chia. Ανακατέψτε, απλώστε δύο κουταλιές δίπλα στις άλλες μπάρες και πασπαλίστε πολύχρωμη τρούφα σοκολάτας.

Στο γιαούρτι που έχει περισσέψει προσθέστε λίγο κακάο και ανακατέψτε. Εάν θέλετε μπορείτε να προσθέσετε και λίγο μέλι για να γίνει ακόμα πιο γλυκό. Απλώστε το μείγμα δίπλα στις άλλες μπάρες και κόψτε στο πάνω μέρος κομματάκια μπανάνας.

Βάλτε το ταψί στο ψυγείο μέχρι να παγώσουν οι μπάρες και να γίνουν συμπαγείς. Έπειτα μπορείτε να τις κόψετε σε κομμάτια και να τις απολαύσετε.

Δείτε την εκτέλεση και στο παρακάτω βίντεο.

Τετάρτη

Μπισκότα φυστικοβούτυρου χωρίς ψήσιμο

biskota me fistikovoutiro kai sokolata

Υλικά:

  • 1 φλιτζάνι συσκευασμένο ( 225 γρ. ), μαλακούς χουρμάδες χωρίς κουκούτσι
  • ½ φλιτζάνι ( 125 g ) φυστικοβούτυρο
  • 1 κουταλιά της σούπας ( 15 g ) σιρόπι σφενδάμου
  • 1 κουταλάκι του γλυκού εκχύλισμα βανίλιας
  • 1/2 κουταλάκι του γλυκού θαλασσινό αλάτι
  • 1/2 φλιτζάνι ( 90 g ) κομματάκια μαύρης σοκολάτας

Εκτέλεση συνταγής:

Σε ένα multi ή στο μπλέντερ, χτυπάτε τους χουρμάδες μέχρι να λιώσουν. Αν κολλήσουν στον κόπτη , τον καθαρίζετε και συνεχίζετε.

Στη συνέχεια, προσθέστε το φυστικοβούτυρο , το σιρόπι σφενδάμου , το θαλασσινό αλάτι και τη βανίλια και συνεχίστε το χτύπημα μέχρι τα υλικά να ενσωματωθούν μεταξύ τους.

Τέλος, ρίχνετε και τα κομματάκια σοκολάτας και ανακατεύετε για λίγο ακόμα.

Πλάστε τη ζύμη σε 12 μικρές μπάλες , μεγέθους μπουκιάς, και ισιώστε την καθεμία με ένα πιρούνι ή την παλάμη σας. Τα μπισκότα είναι έτοιμα. Διατηρούνται στο ψυγείο έως και μία εβδομάδα ή στην κατάψυξη έως και 2 μήνες.

Πέμπτη

Ντοματόπιτα

Υλικά:

  • 1 πακέτο χωριάτικο φύλλο
  • 10 ελιές
  • 300 γρ. Ανθότυρο
  • 50 γρ. Γάλα
  • 4 κουταλιές ελαιόλαδο
  • 400 γρ. Ντοματίνια
  • 200 γρ. χυμό ντομάτας
  • 1 κρεμμύδι
  • 1 σκελίδα σκόρδο
  • 1 κουταλάκι ρίγανη

Εκτέλεση συνταγής:

Σε ένα τηγάνι σοτάρουμε καλά στο ελαιόλαδο το κρεμμύδι και το σκόρδο μέχρι να μαλακώσουν. Προσθέτουμε τον χυμό ντομάτας και τα ντοματίνια αφού τα καθαρίσουμε και τα κόψουμε στην μέση. Ανακατεύουμε το μίγμα μέχρι να απορροφηθούν όλα τα υγρά. Κατεβάζουμε το μίγμα απο την φωτιά και προσθέτουμε την ρίγανη, το αλάτι και το πιπέρι. Το αφήνουμε να κρυώσει.

Λαδώνουμε καλά ένα ταψί και απλώνουμε λίγα -παραπάνω απο τα μισά- φύλλα τα οποία τα λαδώνουμε ένα ένα. Ανακατεύουμε στο μίγμα τις ελιές αφού βγάλουμε τα κουκούτσια και τις ψιλοκόψουμε και το ανθότυρο και το απλώνουμε στο ταψί. Προσθέτουμε τα υπόλοιπα φύλλα, μόνο που τώρα δεν τα λαδώνουμε αλλα τα αλείφουμε με γάλα.

Βάζουμε το ταψί στον φούρνο και ψήνουμε στους 175 βαθμούς για 45 λεπτά μέχρι να πάρει η ντοματόπια χρώμα.

Παρασκευή

Ενεργειακές μπουκίτσες

energeiakes mpoukitses

Υλικά:

  • 1 φλιτζάνι χουρμάδες χωρίς κουκούτσι
  • ½ φλιτζάνι φυστικοβούτυρο (χωρίς ζάχαρη)
  • ¼ φλιτζάνι βρόμη
  • 2 κουταλιές της σούπας λιναρόσπορος ή σπόρους chia
  • Ελάχιστο αλάτι

Εκτέλεση:

Βάλτε στο multi τους χουρμάδες και «χτυπήστε» τους μέχρι να γίνουν πουρές.  Στη συνέχεια προσθέστε στο multi το φυστικοβούτυρο, τη βρόμη, τους σπόρους chia και το αλάτι. «Χτυπήστε» ξανά για δύο λεπτά μέχρι μα ομογενοποιηθούν τα υλικά.

Από το μείγμα που δημιουργήσατε πλάστε μπαλάκια. Το κάθε ένα θα αντιστοιχεί σε μία κουταλιά της σούπας σε ποσότητα. Εάν το μείγμα είναι πολύ υδαρές προσθέστε λίγη βρόμη ή σπόρους chia. Εάν είναι πολύ «σφιχτό» προσθέστε λίγο φυστικοβούτυρο.




Πηγή