Τετάρτη , 1 Μάιος 2024

Εγκυμοσύνη: Η κακή στοματική υγιεινή μπορεί να προκαλέσει πρόωρο τοκετό

Την περίοδο της εγκυμοσύνης, παρατηρούνται πολλές αλλαγές στο σώμα της μέλλουσας μητέρας και μεταξύ αυτών και οι αλλαγές στα δόντια και τα ούλα. Στην εγκυμοσύνη τα ούλα είναι πιο ευαίσθητα και σύμφωνα με έρευνες, το 90% των εγκύων περίπου υποφέρουν από αιμορραγία, ουλίτιδα και άλλα προβλήματα.

Γιατί είναι σημαντική η φροντίδα των δοντιών στην εγκυμοσύνη;

Οι ορμονικές αλλαγές ενισχύουν την κυκλοφορία του αίματος, η οποία μπορεί να προκαλέσει ερεθισμό στα ούλα, πρήξιμο αλλά και ουλίτιδα. Επίσης, κατά την κύηση, αυξάνονται και οι πιθανότητες πλάκας στα δόντια, ενώ στο δεύτερο τρίμηνο μπορεί να εμφανιστεί η λεγόμενη επουλίδα της κύησης δηλαδή, κάποια μικρά κόκκινα ογκίδια στην περιοχή των ούλων που βρίσκονται ανάμεσα στα δόντια κυρίως στην επάνω γνάθο, τα οποία είναι ενοχλητικά αλλά τελείως ανώδυνα και ακίνδυνα.

Η ευαισθησία αυτή στα δόντια αλλά και η σύνδεση παθήσεων όπως η ουλίτιδα, η περιοδοντική νόσος κ.α με τον πρόωρο τοκετό και το χαμηλό βάρος γέννησης, καθιστούν τη φροντίδα των δοντιών και την τακτική επίσκεψη στον οδοντίατρο την περίοδο της εγκυμοσύνης, αναγκαία.

Τι έδειξε έρευνα των τελευταίων ετών;

Η περιοδοντική νόσος η ο οποία προσβάλλει τα ούλα και το κόκαλο που στηρίζει τα δόντια στη γνάθο, μπορεί να προκαλέσει πρόωρο τοκετό και χαμηλό βάρος γέννηση του μωρού, σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύτηκε το 2017 στο περιοδικό Journal of Periodontology. Στην έρευνα συμμετείχαν, μωρά τα οποία όταν γεννήθηκαν είχαν βάρος μικρότερο των 2500 γραμμαρίων και μωρά που γεννήθηκαν πριν την 37η εβδομάδα εγκυμοσύνης.

Στην προσπάθειά τους να δουν πώς η υγεία των δοντιών επηρεάζει την ανάπτυξη του εμβρύου, οι ειδικοί κατέληξαν στους εξής δύο τρόπους. Ο πρώτος και πιο άμεσος είναι όταν μικροοργανισμοί που βρίσκονται στο στόμα, όπως τα βακτήρια κ.α., φτάνουν απευθείας στο έμβρυο στη μήτρα και ο δεύτερος και λιγότερος άμεσος είναι όταν υπάρχουν φλεγμονές και επηρεάζεται όλο το σώμα, συνεπώς και το μωρό.

Τι είναι η περιοδοντική νόσος;

Η περιοδοντική νόσος είναι μία χρόνια φλεγμονή η οποία προσβάλει τα ούλα και το κόκαλο που στηρίζει τα δόντια στη γνάθο. Σύμφωνα με την γιατρό dr Nancy L. Newhouse «τα ευαίσθητα, κόκκινα και ερεθισμένα ούλα είναι ενδείξεις τις περιοδοντικής νόσου. Άλλα συμπτώματα είναι τα ούλα που αιμορραγούν κατά το βούρτσισμα των δοντιών ή την ώρα του φαγητού, η κακή αναπνοή και η απώλεια δοντιών. Δεν πρέπει να αγνοήσετε τα συμπτώματα αυτά, ειδικά στην εγκυμοσύνη και είναι πολύ πιθανό να χρειαστεί ειδική θεραπεία, από έναν ειδικό»

Πηγή: thebump.com


Πηγή