Σάββατο , 20 Απρίλιος 2024

Baby led weaning: Πώς θα φάνε τα μωρά το αβοκάντο ανά ηλικία

Το 1950 σίγουρα ήταν η χρονιά των δημητριακών, τώρα, το 2021 είναι σίγουρα η χρονιά του αβοκάντο.

Αβοκάντο – Τι να γνωρίζετε

Το αβοκάντο είναι αειθαλές, ιθαγενές του κεντρικού – νοτίου Μεξικού δέντρο γνωστό και με την ονομασία βουτυρόδεντρο. Ανήκει στο γένος Περσέα οικογένεια Δαφνοειδή και ανακαλύφτηκε στις τροπικές περιοχές του Μεξικού και της Κεντρικής Αμερικής, όπου από τα αρχαία χρόνια το καλλιεργούσαν οι ιθαγενείς αφού ο καρπός του ήταν συστατικό της διατροφής τους.

Στη συνέχεια διαδόθηκε και σε άλλες περιοχές, στις Η.Π.Α., Βενεζουέλα, Κολομβία, Χιλή, Κούβα και έφτασε στο Ισραήλ και την Αυστραλία. Στην Ευρώπη έφθασε μετά τον Β’ παγκόσμιο πόλεμο όταν άρχισε η καλλιέργεια του στην Ισπανία και Πορτογαλία ενώ στην Ελλάδα έφθασε στη δεκαετία του 1960.

Διατροφικά οφέλη του αβοκάντο, κίνδυνοι και αλλεργίες

Το αβοκάντο είναι πλούσιο σε φυτικές ίνες, βιταμίνες Β και Ε και υγιή λίπη που χρειάζονται τα μωρά για να υποστηρίξουν την πέψη και την ανάπτυξη του εγκεφάλου.

Όταν είναι ώριμο, το αβοκάντο δεν αποτελεί συνηθισμένο κίνδυνο πνιγμού, αν και θεωρητικά ένα άτομο μπορεί να το πνίξει οποιαδήποτε τροφή.

Οι αλλεργίες στο αβοκάντο είναι σπάνιες αλλά έχουν αναφερθεί. Η αλλεργία στο αβοκάντο είναι πιο πιθανό να εμφανιστεί σε άτομα που είναι ήδη αλλεργικά στην μπανάνα, το κάστανο ή το ακτινίδιο ή που εμφανίζουν συχνά το σύνδρομο στοματικής αλλεργίας. Το ΣΣΑ (σύνδρομο στοματικής αλλεργίας) εκδηλώνεται συνήθως σε άτομα με εποχικές αλλεργίες, ιδίως σε όσους έχουν αλλεργία σε συγκεκριμένους τύπους γύρης.

Γιατί να βάλετε το αβοκάντο στη διατροφή του παιδιού σας

Baby led Weaning και αβοκάντο

pos kovo avocado

6 με 9 μηνών: Προσφέρετε μεγάλα μισά κομμάτια του αβοκάντο ή λιώστε το και γεμίστε μια κουταλιά και δώστε τη στο παιδί σας.

9 με 12 μηνών: Για να αυξήσετε την κατανάλωση, μειώστε το μέγεθος του αβοκάντο σε μικρά κομμάτια τετράγωνα κομμάτια. Εάν το μικρό σας δυσκολεύεται να φάει τα μικρότερα κομμάτια, συνεχίστε με τα μεγαλύτερα που αναφέραμε πιο πριν ή με τον λιωμένο πουρέ αβοκάντο.

12 με 24 μηνών: Ήρθε η στιγμή για τη “βαρκούλα” αβοκάντο. Αφαιρέστε το κουκούτσι, και δώστε ένα ολόκληρο μισό (με τη φλούδα) στο μικρό σας μαζί με ένα κουτάλι. Αφήστε το να το φάει προσπαθώντας μόνο τους. Ωστόσο, μπορείτε να συνεχίσετε να δίνετε αβοκάντο στο παιδί σας και με τις δύο μεθόδους που αναφέραμε πιο πριν.

Tip: Ρολάρετε τα κομμάτια αβοκάντο σε τριμμένο λιναρόσπορο, τριμμένη καρύδα, αλεύρι αμυγδάλου για να αλλάξετε λίγο τη γεύση του.


Πηγή