Σάββατο , 20 Απρίλιος 2024

Εγκυμοσύνη και έμβρυο: Η ανάπτυξή του ανά εβδομάδα (25η έως 31η)

Η σύλληψη γίνεται συνήθως δύο εβδομάδες μετά την αρχή της περιόδου. Ο περισσότερες γυναίκες όμως δεν γνωρίζουν πότε ακριβώς συνέλαβαν, επομένως είναι πιο εύκολο να χρονολογείται η εγκυμοσύνη από την πρώτη ημέρα της τελευταίας περιόδου.

Η περιγραφή που ακολουθεί εξηγεί λεπτομερώς την αναπτυξιακή πορεία του εμβρύου από εβδομάδα σε εβδομάδα.

25η εβδομάδα
Το μωρό πλέον έχει ύψος 22 εκατοστά και ζυγίζει περίπου 700 γραμμάρια. Μπορεί πλέον να κρατήσει το πόδι του και να σφίξει την παλάμη του σε γροθιά. Ψηλά μέσα στα ούλα αρχίζουν να δημιουργούνται τα μόνιμα δόντια του παιδιού μέσα σε φατνία. Η κρίσιμη γραμμή της ζωής ο ομφάλιος λώρος, σε αυτή τη φάση είναι σκληρός αλλά ελαστικός.
26η εβδομάδα
Το ύψος του μωρού είναι 23 εκατοστά και ζυγίζει περίπου 910 γραμμάρια. Οι πνεύμονες του μωρού εξακολουθούν να ωριμάζουν και να ακολουθήσουν και άλλα στάδια ανάπτυξης. Η σπονδυλική του στήλη ενδυναμώνεται και γίνεται πιο εύκαμπτη, προκειμένου να στηρίξει καλύτερα το σώμα που εξακολουθεί και αναπτύσσεται. Μελέτες στον εμβρυϊκό εγκέφαλο κατέδειξαν ότι το μωρό ανταποκρίνεται πλέον στο άγγιγμα.
27η εβδομάδα
Πλέον το ύψος αγγίζει τα 24 εκατοστά και το βάρος του είναι 1 κιλό. Το μωρό σας παχαίνει και στρογγυλεύει καθώς αυξάνεται η ποσότητα του λίπους κάτω από το δέρμα. Το πιπίλισμα του αντίχειρα θα είναι πλέον η αγαπημένη του συνήθεια και συγχρόνως θα το βοηθήσει να ενδυναμώσει τους μασητικούς μυς. Τα μωρά σε αυτή τη φάση μπορούν να διακρίνουν τις μεταβολές στην ένταση του φωτός και μελέτες έδειξαν πως, όταν ανάψουμε ένα φακό πάνω στην κοιλιά της εγκύου, το μωρό κινείται αντιδρώντας στην ακτινοβολία.
28η εβδομάδα
Το παιδί έχει ύψος περίπου 25 εκατοστά και ζυγίζει περίπου 1,1 κιλό. Το μωρό σας μεγαλώνει με ιλιγγιώδεις ρυθμούς. Οι πνεύμονές του είναι σε θέση να αναπνέουν αέρα, αλλά αν γεννηθεί τώρα το παιδί μπορεί να έχει δυσκολίες στην αναπνοή. Την επόμενη εβδομάδα εισέρχεστε επισήμως στο τρίτο τρίμηνο της κύησης και η βασική δουλειά που θα έχει να κάνει πια το παιδί σας θα είναι να παίρνει βάρος.
29η εβδομάδα
Το ύψος του παιδιού είναι 26 εκατοστά και το βάρος του είναι 1,25 κιλά. Το μωρό σας συνεχίζει να παίρνει βάρος καθώς ο εγκέφαλος και τα όργανα εξακολουθούν να αναπτύσσονται. Αυτοί οι μαλακοί ιστοί φαίνονται καθαρά στη μαγνητική τομογραφία, η οποία χρησιμοποιεί μαγνητικά πεδία και ραδιοκύματα. Δεν έχει πλέον πολύ χώρο ελεύθερο, ωστόσο, καταφέρνει να τεντώνεται και να κλοτσά.
30η εβδομάδα
Το παιδί πια είναι περίπου 27 εκατοστά και το βάρος του είναι 1,36 κιλά. Το χνούδι που καλύπτει το σώμα του παιδιού εξαφανίζεται. Πολλά μωρά παίρνουν τώρα θέση στη μήτρα με το κεφάλι προς τα κάτω. Πρόκειται για την πιο συνηθισμένη και την πιο ορθή στάση τοκετού. Προετοιμαστείτε γιατί θα αισθάνεστε πλέον ισχυρά χτυπήματα- κλοτσιές – κάτω από τα πλευρά σας, όπως και πίεση στην λεκάνη όταν το παιδί θα σπρώχνει προς τα κάτω.
31η εβδομάδα
Το παιδί έχει ύψος 28 εκατοστά και ζυγίζει 1,59 εκατοστά. Ενώ η συνολική ανάπτυξη του παιδιού σιγά σιγά επιβραδύνεται, θα συνεχιστεί η αύξηση του βάρους του. Ο εγκέφαλός του συνεχίζει να αναπτύσσεται. Οι πνεύμονες είναι τα τελευταία όργανα που ολοκληρώνονται. Οι κόρες των ματιών αρχίζουν να διαστέλλονται στο ερυθρό φως που περνά μέσα στη μήτρα. Τα βλέφαρα είναι συχνά ανοιχτά κατά τις ώρες της δραστηριότητας και κλείνουν την ώρα του ύπνου.


Πηγή