Σάββατο , 20 Απρίλιος 2024

Εγκυμοσύνη και πονόλαιμος: Λαρυγγοπάθεια της εγκυμοσύνης (όταν αλλάζει η χροιά της φωνής)

Σημαντικό ποσοστό των εγκύων περίπου (15%) εμφανίζουν ενοχλήματα στο λαιμό τους μετά τον 5ο μήνα της εγκυμοσύνης. Τούτο παρουσιάζεται λόγω φυσιολογικών μεταβολών που λαμβάνουν χώρα κατά την περίοδο της εγκυμοσύνης.

Συμπτώματα λαρυγγοπάθειας στην εγκυμοσύνη:

Τα συμπτώματα που εμφανίζονται συνήθως είναι , το αίσθημα ξηρότητας, αίσθημα ξένου σώματος, στο λαιμό και άλγος. Μπορεί να υπάρχει μεταβολή της χροιάς της φωνής ή και αφωνία.

Πολλές επαγγελματίες φωνής αναφέρουν πως κατά την διάρκεια της εγκυμοσύνης η φωνή τους μειώθηκε σε εύρος και έγινε πιο τραχιά. Μερικές φορές το βράγχος της φωνής μπορεί να παραμένει και μετά τον τοκετό.

Πώς γίνεται η εξέταση της λαρυγγοπάθειας στην εγκυμοσύνη;

Η κλινική εξέταση περιλαμβάνει την ενδοσκόπηση του λάρυγγα, όπου απεικονίζονται ερυθρές και οιδηματώδεις οι γνήσιες φωνητικές χορδές . Αρκετές φορές οι αλλοιώσεις επεκτείνονται και σε άλλες περιοχές της ανατομίας του λάρυγγα, όπως οι νόθες φωνητικές χορδές και οι αρυταινοεπιγλωτιδικές πτυχές. Επίσης ο βλεννογόνος του λάρυγγα είναι ξηρός ή καλύπτεται απο εκκρίσεις.

Η λήψη ιστορικού και η κλινική εξέταση, μας βοηθούν για τον εντοπισμό της αιτίας των συμπτωμάτων. Λόγω της εγκυμοσύνης αποφεύγεται η χρήση κάποιων φαρμακευτικών ουσιών.

Θεραπεία λαρυγγοπάθειας στην εγκυμοσύνη:

Οι εισπνοές με υδρατμούς, και με ευκάλυπτο όπως και η καλύτερη χρήση της φωνής (μην αυξάνεται η ένταση της και να περιορίζεται χρήση), βοηθούν στην αντιμετώπιση των συμπτωμάτων. Πολλές φορές προτείνουμε και πλήρη αφωνία , αν είναι εφικτό για μερικές μέρες και να αποφεύγουν να ψιθυρίζουν (επιδεινώνει το βράγχος της φωνής).

Τα συμπτώματα από τον λάρυγγα υποχωρούν μετά τον τοκετό.

Είναι φρόνιμο, λοιπόν σε επιμονή συμπτωμάτων από την αλλαγή της χροιάς της φωνής να απευθύνεστε στον ΩΡΛ ιατρό σας και με μια απλή , ανώδυνη εξέταση (λαρυγγοσκόπηση), να οδηγηθείτε στη σωστή διάγνωση και την κατάλληλη θεραπεία.

Σεφερλής Φωκίων
Ω.Ρ.Λ-Χειρουργός Κεφαλής & Τραχήλου, ενηλίκων και παίδων
Λ. Κουντουριώτου 158
Ρέθυμνο-Κρήτη
www.fokionseferlis.gr 


Πηγή