Παρασκευή , 29 Μάρτιος 2024

Εγκυμοσύνη: Πότε θα μπορείτε να ακούσετε την καρδιά του μωρού;

Από τις πιο ιδιαίτερες στιγμές για έναν γονιό είναι η πρώτη φορά που ακούει την καρδιά του μωρού να χτυπάει, ήδη στις πρώτες εβδομάδες της εγκυμοσύνης. Πότε ακριβώς όμως συμβαίνει αυτό;

Πότε μπορείτε να ακούσετε την καρδιά του εμβρύου

Ο καρδιακός παλμός του εμβρύου μπορεί να ανιχνευθεί με υπερηχογράφημα από την 6η εβδομάδα κύησης ή και λίγο νωρίτερα. Από τότε μέχρι και την 10η εβδομάδα γίνεται και το πρώτο υπερηχογράφημα στον γυναικολόγο. Ο πρώτος υπέρηχος γίνεται συνήθως αρκετά νωρίς, στην 6η εβδομάδα κύησης, στις εξής περιπτώσεις:

  • Εάν συντρέχουν ιατρικοί λόγοι που αφορούν τη μέλλουσα μητέρα
  • Εάν έχει προηγηθεί αποβολή
  • Εάν υπήρχε δυσκολία στην σύλληψη στο παρελθόν

Ο έλεγχος του καρδιακού παλμού σε μηνιαία βάση είναι μία σημαντική διαδικασία για την παρακολούθηση της εξέλιξης της εγκυμοσύνης και της υγείας του μωρού. Με την πρώτη ανίχνευση του καρδιακού παλμού του εμβρύου, αποκλείεται η πιθανότητα εξωμητρίου και επιβεβαιώνεται η αναπτυσσόμενη κύηση.   

Πότε δεν θα ακούσετε τον καρδιακό παλμό του μωρού στον πρώτο υπέρηχο;

Το εάν θα ακούσετε τον καρδιακό παλμό του εμβρύου αρκετά νωρίς εξαρτάται από διάφορους παράγοντες όπως τη θέση που έχει το έμβρυο στη μήτρα, την εκτιμώμενη ημερομηνία τοκετού αλλά και από το σωματικό σας βάρος. Σε αυτήν την περίπτωση το πιθανότερο είναι κανονίσετε επανεξέταση σε διάστημα λίγων ημερών.

Πόσο γρήγορα χτυπάει η καρδιά του εμβρύου;

Οι παλμοί του μωρού δεν είναι σταθεροί, αυτό ωστόσο δεν πρέπει να σας ανησυχήσει καθώς θεωρείται φυσιολογικό. Στην 6η με 7η εβδομάδα κύησης, ο καρδιακός ρυθμός του μωρού κυμαίνεται από 90-110 παλμούς το λεπτό. Από την 9η εβδομάδα κι έπειτα, οι παλμοί αυξάνονται στους 140-170 ανά λεπτό.

Η ανάπτυξη του εμβρύου την 5η – 6η εβδομάδα κύησης

Στην 5η εβδομάδα κύησης αναπτύσσεται το νευρικό σύστημα του μωρού. Σχηματίζεται το κυκλοφορικό σύστημα: η καρδιά αρχίζει να χτυπά και το μωρό αποκτά τα αιμοφόρα αγγεία του, μερικά από τα οποία θα εξελιχθούν σε ομφάλιο λώρο.

Την 6η εβδομάδα κύησης το έμβρυο είναι περίπου 8 mm από το κεφάλι μέχρι τα δάχτυλα. Στο τέλος των οκτώ εβδομάδων είναι 3 cm και ζυγίζει μεταξύ 2 και 3 γραμμαρίων. Τα οστά αρχίζουν να διαμορφώνονται και αναπτύσσονται τα δάχτυλα των χεριών και των ποδιών, οι αστράγαλοι και οι καρποί.

Με πληροφορίες από healthline.com


Πηγή