Παρασκευή , 29 Μάρτιος 2024

Ενρίκο Λέτα: Ο Σασόλι ανήκει σε αυτούς που άλλαξαν την ιστορία | ΚΟΣΜΟΣ

Ο πρώην ευρωβουλευτής και πρωθυπουργός της Ιταλίας, Ενρίκο Λέτα έγραψε στο Politico για τον Νταβίντ Σασόλι και την βαριά του κληρονομία στο Ευρωκοινοβoύλιο.

Ο Νταβίντ Σασόλι απεβίωσε χθες ύστερα από πολυήμερη νοσηλεία.

Ο Ενρίκο Λέτα θα παρευρεθεί στην ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στο Στρασβούργο στις 17 Ιανουαρίου όπου θα πραγματοποιήσει ομιλία στην τελετή προς τιμήν του Σασόλι.

Μεσίστιες οι σημαίες σε όλα τα ευρωπαϊκά κτίρια σε ένδειξη πένθους
Μεσίστιες οι σημαίες σε όλα τα ευρωπαϊκά κτίρια σε ένδειξη πένθους/ Φωτογραφία ΑΡ

Άφησε ανεξίτηλο σημάδι στην Ευρωπαϊκή Ιστορία

Ο Λέτα σημείωσε ότι «στην πολιτική, υπάρχουν αυτοί που ακολουθούν το ρού της ιστορίας και αυτοί που αλλάζουν την ιστορία. Ο Νταβίντ Σασόλι, που απεβίωσε την Τρίτη στα 65, ανήκει στην τελευταίους.

«Όταν όλα έκλειναν και όλη η Ευρώπη έμπαινε σε λοκντάουν, όταν τα διεθνή ταξίδια και οι πτήσεις σταμάτησαν και τα φώτα για πολλούς θεσμούς έσβησαν, ο Νταβίντ έκανε μια γενναία και διορατική επιλογή που θα έγραφε ιστορία», τόνισε ο Λέτα αναφερόμενος στην απόφαση του Σασόλι να παραμείνει το Ευρωκοινοβούλιο ανοιχτό.

«Επέλεξε να κρατήσει ανοιχτό το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, κάνοντας τον θεσμό πρωταγωνιστή σε μια κρίσιμη στιγμή, που το πιο φυσικό θα ήταν να κάνει το αντίθετο», έγραψε.

«Η δημοκρατία δεν μπορεί να αναβληθεί, ειδικά εν μέσω μιας τόσο δραματικής κρίσης»

Με αυτά τα λόγια ο Σασόλι ανακοίνωνε την πρώτη απομακρυσμένη συνεδρίαση του ευρωπαϊκού οργάνου. «Ήταν μια πρωτιά στην ιστορία, και μια συνειδητή και αναγκαία απόφαση», υπογραμμίζει ο Λέτα στο Politico.

Ο Σασόλι στο τιμόνι μπροστά στην μεγαλύτερη πρόκληση της ΕΕ

Aναφερόμενος στην πανδημία, ως την δυσκολότερη πρόκληση από την ίδρυση της ΕΕ, ο Λέτα σημείωσε ότι «αντίθετα με ό,τι έγινε πριν 10 χρόνια» η Ευρωπαϊκή Ένωση, χάρη στη συμβολή του Σασόλι, «επέλεξε να ξεπεράσει τα εθνικά εμπόδια και να αρχίσει να κάνει πρώτα της βήματα προς μια κοινωνική Ευρώπη και μια Ευρώπη της υγείας».

Ο Νταβίντ επέδειξε ηγετικές ικανότητες και αποφασιστικότητα, και κατάφερε να το κάνει αυτό χωρίς να χάνει την καλοσύνη του, την ορμή τουγια συμπερίληψη και την αίγλη του.

Ενός λεπτού σιγή έξω από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο στις Βρυξέλες
Ενός λεπτού σιγή έξω από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο στις Βρυξέλες/ Φωτογραφία ΑΡ

Η σημαντικότερη κληρονομιά του Σασόλι

Ο Λέτα έκλεισε το άρθρο του επισημαίνοντας ότι ο Σασόλι πίστευε βαθιά ότι η ευρωπαϊκή ισχύς εδράζεται σε μια θεσμική και πολιτική στρατηγική που θέτει στο επίκεντρο τις αξίες της δημοκρατίας και της αλληλεγγύης. Σε αυτό το δρόμο θα μειώνονται οι ανισότητες και η αδικία.

«Η ευαισθησία του σε αυτό το θέμα είναι η μεγαλύτερη πολιτική κληρονομιά που μας αφήνει ο Νταβίντ. Αντιμέτωποι με τις προκλήσεις που μας περιμένουν ακόμη, θα πρέπει όλοι να αποδείξουμε ότι ανταποκρινόμαστε σε αυτό».


Πηγή