Παρασκευή , 19 Απρίλιος 2024

Εγκυμοσύνη: Τι γεύονται τα μωρά στη μήτρα;

Η αίσθηση της γεύσης του μωρού αρχίζει να αναπτύσσεται ήδη από τις πρώτες εβδομάδες της εγκυμοσύνης. Το βρέφος μπορεί να γευτεί μία πληθώρα διαφορετικών γεύσεων που γεύεται και η μέλλουσα μητέρα. Μάλιστα, έρευνες έχουν δείξει ότι οι τροφές που καταναλώνει η έγκυος την περίοδο της εγκυμοσύνης μπορούν να καθορίσουν τις γεύσεις που προτιμά το παιδί μεγαλώνοντας και τις διατροφικές του συνήθειες.

Πότε μπορεί το μωρό να γευτεί μέσα στη μήτρα;

Οι γευστικοί κάλυκες είναι τα όργανα με τα οποία αντιλαμβανόμαστε την αίσθηση της γεύσης. Εντοπίζονται κατά κύριο λόγο στη γλώσσα, στον ουρανίσκο και τα μάγουλα και ένας ενήλικας υπολογίζεται ότι έχει κατά μέσο όρο από 2.000 μέχρι 8.000.

Οι γευστικοί κάλυκες δημιουργούνται τους πρώτους δύο μήνες της εγκυμοσύνης. Κατ’ αυτό το διάστημα, αναπτύσσονται και οι νευρώνες σε διάφορα σημεία του σώματος, μεταξύ των οποίων και το στόμα, που επικοινωνούν με τον εγκέφαλο. Οι γευστικοί κάλυκες «συνδέονται» με τα νεύρα του εγκεφάλου περίπου στην 8η εβδομάδα κύησης.

Ωστόσο, τα μωρό μπορεί να γευτεί όταν δημιουργηθούν και οι γευστικοί πόροι, κάτι το οποίο συμβαίνει στην 16η εβδομάδα κύησης. Σε αυτό το στάδιο της κύησης, το έμβρυο αρχίζει να γεύεται το αμνιακό υγρό.

Τι γεύεται το μωρό στη μήτρα;

Από την 16η εβδομάδα το μωρό μπορεί να γευτεί τα φαγητά που καταναλώνει η μέλλουσα μητέρα κατά τη διάρκεια της κύησης. Η γεύσεις ωστόσο αυτές, δεν είναι τόσο δυνατές όσο της αντιλαμβανόμαστε εμείς, αλλά πολύ πιο ήπιες. Σταδιακά το βρέφος τις διαχωρίζει και ήδη από αυτήν την ηλικία ξεκινούν να διαμορφώνονται οι γευστικές του προτιμήσεις.

Μάλιστα, ολοένα και περισσότερες έρευνες επιβεβαιώνουν την άμεση συσχέτιση των διατροφικών συνηθειών που αποκτά το παιδί μεγαλώνοντας, με τις τροφές που καταναλώνει η έγκυος στην εγκυμοσύνη.

Χαρακτηριστικό είναι ένα σχετικό πείραμα, τα αποτελέσματα του οποίου δημοσιεύθηκαν το 2001. Στα πλαίσια του πειράματος αυτού χορηγήθηκε σε μερικές εγκύους χυμός καρότου για κάποιο χρονικό διάστημα πριν από τον τοκετό, ενώ σε κάποιες άλλες μόνον νερό. Μετά τον τοκετό, όταν άρχισε πλέον η χορήγηση δημητριακών στα μωρά, αυτά που είχαν έρθει σε «επαφή» με τη γεύση του χυμού καρότου κατά την εγκυμοσύνη έδειχναν να απολαμβάνουν τη γεύση αυτή και μετά τον τοκετό σε πολύ μεγαλύτερο βαθμό σε σχέση με τα μωρά, που κατά την εγκυμοσύνη δεν είχαν έρθει σε επαφή με τη γεύση αυτή.

Πηγή: whattoexpect.com


Πηγή