Παρασκευή , 26 Απρίλιος 2024

Ελιές στα μωρά: Τα τέσσερα είδη και τι να προσέξετε

Ο ιατρικός όρος που χρησιμοποιείται για τις ελιές είναι ο όρος «μελανοκυτταρικοί σπίλοι». Οι μελανοκυτταρικοί σπίλοι είναι μία ομάδα μελανοκυττάρων στο δέρμα και κάνουν την εμφάνισή τους ήδη στον πρώτο χρόνο ζωής του παιδιού. 

Οι ελιές στο δέρμα του μωρού μπορεί να εμφανιστούν σε οποιοδήποτε σημείο του σώματός τους και ενδέχεται να έχουν καφέ, κόκκινο ή και μαύρο χρώμα. Κάποιες από αυτές πιθανά να γίνονται ακόμα πιο σκουρόχρωμες στο πέρασμα του χρόνου ή να έχουν ανάγλυφη υφή.

Πηγή φωτογραφίας: Unsplash.com / Rodrigo Pereira

Τα τέσσερα είδη των μελανοκυτταρικών σπίλων

Παρακάτω τα τέσσερα διαφορετικά είδη ελιών που μπορεί να παρατηρήσετε στο δέρμα του μωρού.

Συγγενείς μελανοκυτταρικοί σπίλοι

Είναι οι σπίλοι (ελιές) με τους οποίους γεννιέται ένα μωρό ή εμφανίζει τον πρώτο χρόνο ζωής του. Δεν είναι κληρονομικοί και κατηγοριοποιούνται σε μικρούς, μεσαίους και μεγάλους ανάλογα από το μέγεθός τους. Το χρώμα τους επίσης διαφοροποιείται από ανοιχτό καστανό σε μαύρο.
Οι μικροί και οι μεσαίου μεγέθους συγγενείς μελανοκυτταρικοί σπίλοι είναι πιο συνήθεις, ενώ οι μεγάλοι είναι σπάνιοι και και εμφανίζονται περίπου σε 1 στα 20.000 νεογέννητα στον κόσμο.

Δυσπλαστικοί (άτυποι) σπίλοι

Συνήθως το μέγεθος τους δεν ξεπερνάει τα μερικά χιλιοστά. Χαρακτηριστικό τους είναι το ακαθόριστο σχήμα καθώς δεν έχουν ξεκάθαρα όρια και το κέντρο τους είναι συνήθως πιο σκούρο από ότι οι άκρες. Στο πέρασμα του χρόνου είθισται να μεγαλώνουν για αυτό και καλό είναι να παρακολουθούνται από τον γιατρό.

Οι δυσπλαστικοί σπίλοι είναι συνήθως κληρονομικοί και είναι πιο πιθανό να εμφανιστούν σε παιδιά με κληρονομικότητα.

Σπίλοι Spitz

O σπίλος Spitz είναι ένας τύπος κρεατοελιάς που έχει ροζ, κόκκινο ή ανοιχτό καφέ χρώμα. Κάποιοι σπίλοι μπορεί να περιέχουν αίμα ή υγρό ανάλογα με τα την υφή τους, σε κάθε περίπτωση το μωρό με σπίλο Spitz θα εξετασθεί από τον γιατρό.

Κοινοί σπίλοι

Οι κοινοί σπίλοι είναι οι κλασικές ελιές που δεν έχουν τα παραπάνω χαρακτηριστικά. Συνήθως έχουν διάμετρο μικρότερη από πέντε χιλιοστά, έχουν ξεκάθαρα όρια και το χρώμα τους είναι καφέ ή ροζ.

derma morou elies

Πηγή φωτογραφίας: Unsplash.com / Ignacio Campo 

Μελανοκυτταρικοί σπίλοι (ελιές) – Τι τους προκαλεί;

Όλες οι ελιές αποτελούνται από μελανοκύτταρα, τα οποία παράγουν μελανίνη, μία ουσία που δίνει το χρώμα στο δέρμα μας. Οι ελιές δημιουργούνται όταν τα μελανοκύτταρα δημιουργούν ένα σύμπλεγμα. Η συγκέντρωση των μελανοκυττάρων καθορίζει και το είδος του σπίλου. Για παράδειγμα, η ποσότητα των μελανοκυττάρωνστις περιπτώσεις συγγενών μελανοκυτταρικών σπίλων είναι πολύ μεγάλη.

Τα ακριβεί όρια για τη δημιουργία μελανοκυτταρικών σπίλων δεν είναι γνωστά, ωστόσο παράγοντες όπως η κληρονομικότητα και η έκθεση στην ηλιακή ακτινοβολία θεωρούνται ότι παίζουν ρόλο.

Πότε να ανησυχήσετε

Οι συγγενείς μελανοκυτταρικοί σπίλοι δεν περνούν απαρατήρητοι και ο γιατρός θα τους εξετάσει είτε στο μαιευτήριο είτε σε μία μετέπειτα επίσκεψη στον γιατρό.
Θα πρέπει να ανησυχήσετε εάν παρατηρήσετε κάποιο από τα ακόλουθα σημάδια:

  • Αλλαγή χρώματος και σχήματος
  • Μία απότομη αύξηση στο μέγεθος του σπίλου
  • Το μωρό κλαίει όταν αγγίζεται την ελιά
  • Η ελιά αιμορραγεί
  • Ξαφνική εμφάνιση νέων σπίλων στο σώμα του μωρού

Με πληροφορίες από momjunction.com


Πηγή