Παρασκευή , 29 Μάρτιος 2024

Εννέα ευφάνταστοι τρόποι να σερβίρετε τα καλοκαιρινά φρούτα στα παιδιά

Τα φρούτα είναι σημαντικό κομμάτι μίας ισορροπημένης διατροφής και δεν πρέπει να λείπουν από τη διατροφή των παιδιών. Είναι πλούσια σε βιταμίνες, μέταλλα και πληθώρα ακόμα θρεπτικών συστατικών που είναι απαραίτητα για την υγιή ανάπτυξή τους.

Τα καλοκαιρινά φρούτα και η διατροφική τους αξία

Ένας από τους λόγους που αγαπάμε το καλοκαίρι λιγάκι παραπάνω, είναι για την μεγάλη ποικιλία φρούτων που μας προσφέρει. Ας δούμε μερικά από αυτά και τη διατροφική αξία του κάθε ενός.

Καρπούζι

Το καρπούζι έχει υψηλή περιεκτικότητα σε νερό και ελάχιστες θερμίδες. Περιέχει ηλεκτρολύτες και είναι πολύ καλή πηγή καλίου, βιταμίνης Α, βιταμίνης C και βιταμινών του συμπλέγματος Β. Επίσης, είναι πλούσιο σε φυτοχημικές ουσίες με αντιοξειδωτική δράση, όπως η λουτεΐνη και το λυκοπένιο, οι οποίες προστατεύουν τον οργανισμό από τη βλαβερή δράση των ελεύθερων ριζών.

Ροδάκινο

Το ροδάκινο το λατρεύουμε για την ζουμερή υφή και την υπέροχη γεύση και άρωμά του. Είναι εξαιρετική πηγή βιταμινών, καθώς περιέχει βιταμίνες A, C, Κ, Ε και βιταμίνες του συμπλέγματος Β, αλλά είναι πλούσιο και σε φυτικές ίνες, κάλιο, σίδηρο και μαγνήσιο. Τέλος, περιέχει φαινολικές ενώσεις οι οποίες δρουν κατά της παχυσαρκίας και των φλεγμονών.

Μούρα

Μύρτιλα, σμέουρα, φράουλες και βατόμουρα, ανήκουν όλα στην ίδια οικογένεια. Τα μούρα είναι πλούσια σε αντιοξειδωτικά, βιταμίνες και μέταλλα όπως το σίδηρο, το μαγνήσιο και ο ψευδάργυρος. Θεωρούνται από τις πιο θρεπτικές τροφές και μπορούν να καταναλωθούν φρέσκα ή σε αποξηραμένη μορφή.

frouta

Σταφύλι

Το σταφύλι κάνει την εμφάνισή του στα τέλη του καλοκαιριού. Είναι πλούσιο σε πολυφαινόλες. οι οποίες έχουν αντιοξειδωτική και αντιφλεγμονώδη δράση, βιταμίνες A, B και C και κάλιο.

Βερίκοκο

Τα βερίκοκα είναι πολύ καλή πηγή φυτικών ινών, βιταμινών Α και C, αντιοξειδωτικών και μη αιμικού σιδήρου, ο οποίος αργεί να απορροφηθεί από το σώμα, συμβάλλοντας έτσι στην πρόληψη της αναιμίας.

Πόσα φρούτα πρέπει να τρώνε τα παιδιά κάθε μέρα

Η συνιστώμενη μερίδα φρούτων που πρέπει να καταναλώνουν τα παιδιά ημερησίως διαφέρει ανάλογα με την ηλικία και το φύλο τους. Πιο συγκεκριμένα, σύμφωνα με το verywellfamily.com, η ημερήσια προτεινόμενη κατανάλωση είναι η εξής:

  • Τα παιδιά 2-3 ετών τρώνε 1 φλιτζάνι φρούτα κάθε μέρα
  • Τα παιδιά ηλικίας 4-8 ετών τρώνε 1 έως 1 1/2 φλιτζάνια φρούτων κάθε μέρα
  • Τα κορίτσια 9-13 ετών τρώνε 1 1/2 φλιτζάνι φρούτα κάθε μέρα
  • Τα κορίτσια 14-18 ετών τρώνε 1 1/2 φλιτζάνι φρούτα κάθε μέρα
  • Τα αγόρια ηλικίας 9-13 ετών τρώνε 1 1/2 φλιτζάνια φρούτων κάθε μέρα
  • Τα αγόρια 14-18 ετών τρώνε 2 φλιτζάνια φρούτα κάθε μέρα

Πώς να σερβίρετε τα καλοκαιρινά φρούτα στα παιδιά;

Τα καλοκαιρινά φρούτα έχουν υπέροχη γεύση και δεν είναι ιδιαίτερα δύσκολο να πείσουμε τα μικρά μας να τα φάνε. Βέβαια, ένα εντυπωσιακό σερβίρισμα σίγουρα βοηθάει και μπορεί να κάνει τα φρούτα το αγαπημένο σνακ των παιδιών.

Για παράδειγμα, με λίγο καρπούζι, μία μπανάνα, κεράσια και ακτινίδιο, μπορείτε να φτιάξετε μία εντυπωσιακή πεταλούδα όπως αυτήν που βλέπετε στην παρακάτω φωτογραφία.

frouta paidia 8

Εμείς κάναμε μία περιήγηση στο Instagram account της μαμάς Emily, aka Food Platter Mum στο Instagram, και συγκεντρώσαμε στην gallery που ακολουθεί τα υπέροχα πιάτα της με καλοκαιρινά φρούτα για να πάρετε ιδέες.




Πηγή